S kolesom v eksotične kraje

Sončni zahod - Vietnam

Vietnam - biser Indokine

kolesarjenje vietnam helia
Eksotična kolesarjenja
Cena:
2.590 €
Odhod
02 Marec 2018
Trajanje
14 dni
Vodnik
Urša Pipan
Država
  • Vietnam
Začetna točka
letališče Benetke
Težavnost
  • 2
Prijava Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Presenetljivo eksotičen in naravno prepričljiv je Vietnam dežela osupljive naravne lepote z edinstveno dediščino, kjer kolesarsko potovanje hitro postane dnevna zasvojenost. Nepozabna doživetja so povsod v Vietnamu. Tam je sublimno: prizor apneničnih otokov s krova tradicionalne junke v Halong Bay. Pustolovsko: ob najmanj 10 minut bomo, da prečkamo cesto skozi cunami motornih koles v Hanoju. Navdihujoče: vožnja čez samotni tropski prelaz. Komično: gledati kako nas prehiti moped naložen z prašiči. In v razmislek: samotni grob na pokopališču tisočev žrtev nesmiselne vojne. Vietnam ne pusti nikogar neravnodušnega, posebej, če ga doživljate čez kolesarsko krmilo...

Narava poti: kombinacija asfaltnih cest, nekaj makadama in utrjenih peščenih poti. Večinoma ravnina, tudi nekaj kratkih vzponov (največji na 6. dan, 429 m). Priporočena srednja kondicijska pripravljenost. Ves čas nas spremlja spremljevalno vozilo, brez težav se vsak dan dolžina kilometrov po želji lahko skrajša. 

Presežki ture oziroma nekaj kratkih in prepričljivih razlogov zakaj izbrati kolesarsko potovanje v Vietnam:
-
Hanoi - starodavno in energično glavno mesto Vietnama spoznamo med vožnjo v tipičnih ciklotaxijih,
- kolesarjenje med nasadi banan, bonsajev in guav,
- vasica BatTrang - vasica iz sedmega stoletja, znana po visoko kakovostni keramiki,
- obisk templjev Chu Dong Tu in Tien Dung,
- Hue. Mesto velja za eno glavnih kulturnih, verskih in izobraževalnih središč v Vietnamu. Uvrščeno je na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine,
- obisk grobnic kraljeve dinastije Nguyen,
- kolesarjenje skozi tipične vietnamske vasi, čez prelepe lesene pokrite mostove, prijazni domačini in veseli otroci, ki se iz šol vračajo domov,
- čudovite peščene plaže in kristalno čisto morje.

Popust za zgodnjo prijavo: - 25 € na osebo na osnovno ceno, za prijave do 10.12.2017.

Program

1. dan: Benetke - Dubaj - Hanoi. Srečanje udeležencev v Ljubljani (če ste se odločili za naš prevoz do letališča) oziroma na letališču v Benetkah in polet preko Dubaja v Hanoi.

2. dan: Prihod v Hanoi. Po prihodu na letališče in ureditvi vstopnih formalnosti, prevoz do hotela in namestitev. Hanoi, starodavno in dinamično glavno mesto Vietnama, krasi nekaj najlepše kolonialne arhitekture v Aziji. Pred večerjo se po mestu razgledamo med vožnjo s trikolesnimi kolo-taxiji. Vešči vozniki nas zapeljejo skozi živahne ulice stare četrti, da odkrijemo starodavno in sodobno lepoto Hanoja. Po ogledu nas čaka dobrodošlica partnerja v obliki slastne večerje v tipični vietnamski restavraciji. Nočitev v Hanoju. (V)

3. dan:  Hanoi Bat Trang (približno 45 km) - vožnja z nočnim vlakom - Hue. Po zajtrku nas najprej čaka transfer na levi breg Rdeče reke v Long Bien. Prevzamemo in testitamo kolesa in kolesarjenje se lahko začne. Peljemo po lepi, široki poti ob bregu Rdeče Reke. Pot pripelje do kraja Bat Trang, ljubke vasice iz sedmega stoletja. Slovi po visoki kakovosti keramike narejen iz bogate rečne gline. Vas je med mestecema Thang Long in Pho Hien, ki sta bili med 15. in 17. stoletjem stara trgovska centra. Njihove izdelke so prodajali tudi na Japonsko, Kitajsko in tovorili na trgovske ladje. Morda bo čas, da se preizkusimo v spretnosti izdelave keramike, vsekakor pa bo časa dovolj za ogled in fotografiranje. Po ogledu Bat Tranga, kolesarimo do vasic Kim Lan in Van Giang. Pot je speljana skozi tradicionalne zelenjavarske vasi, mimo botaničnih vrtov in tipičnih dreves "kumquat". Srečevali bomo prijazne ljudi, ki delajo na svojih kmetijah ali otroke, ki se iz šole vračajo v svoje domove. Kosilo si privoščimo na poti. Po okrepčilu in krajšem odmoru kolesarimo do kraja Khoai Chau, kjer lahko raziskujete botanični vrt in spretno oblikovane Bonsaje. Pred večerom obiščemo še templje Chu Dong Tu in Tien Dung. Tempelj časti in hvali zvesto ljubezen in prijaznost med očetom, sinom in snaho, v skladu s konfucianizmom. Za danes končamo s kolesarjenjem, avtobus nas odpelje nazaj v Hanoi, kjer se uredimo pred zgodnjo večerjo nato skočimo na nočni vlak, ki nas pelje v mesto Hue. Nočitev na vlaku. (Z,K,V).

4. dan: Hue - krožna tura (približno 41 km, 37 m vzpona). Po prihodu v Hue, se najprej odpeljemo v hotel na zajtrk. Hue je eno od glavnih kulturnih, verskih in izobraževalnih središč v Vietnamu. Do danes ostaja edino prvotno ohranjeno zgodovinsko mesto Vietnama. Veliko njegovih privlačnosti in znamenitosti se nahaja ob bregovih romantično imenovane reke Parfum. Dragocena zogodovinska zapuščina vključuje več kot 100 arhitekturnih del, ki so živa slika življenja cesarjev in mandarinov pod vladavino dinastije Nguyen. Na severnem bregu vidimo kraljevo trdnjavo, zgrajeno ob liniji pekinškega "Prepovedanega mesta", obdanega z 10-metrov debelim zidom in obkroženega z jarkom. Znotraj "citadele" je bilo "prepovedano mesto" kjer so bivale le priležnice, cesarji in tisti, ki so jim bili dovolj blizu, da so jim dovolili vstop. Obiskali bomo grobnice starodavnih kraljev. Štiri so zelo znane, z imeni in ureditvijo groba kot odraz življenja, stališča, osebnosti in okusa vsakega izmed štirih cesarjev. V hotel se vrnemo dovolj zgodaj, da se malo odpočijemo pred večerjo v eni izmed lokalnih restavracij. (Z,K,V).

5. dan: Hue - Lang Co Beach (približno 98 km, 59 m vzpona - ves čas je na voljo spremljevalno vozilo in se kolesarjenje lahko skrajša). Današnja kolesarska etapa nas najprej pelje do vasi  ko jo krasi čudovit pokriti most iz leta 1776. Obokan in pokrit, 17 m dolg in 4 m širok lesen velja za redek estetsko dragocen most dežele.Most je dala zgraditi gospa Tran Thi Dao, bogata sorodnica kraljeve družine Nguyen in prebivalka vasi. Uživamo v tipični podobi Vietnama, kolesarimo mimo tradicionalnih hišk, opazujemo domove prebivalcev ter lokalne tržnice. Spet bomo v družbi prijaznih in nasmejanih domačinov, ki se nam bodo s svojo preprostostjo zagotovo vtisnili v lep spomin. Po dnevu, polnem doživetij prispemo do Lang Co Beach in našega hotela na obali. Lang Co je ljubko, obalno, mirno mesto, s turkizno modro laguno na eni in nekaj kilometrsko peščeno obalo na drugi strani. Tu nas čakajo krasna plaža, hotelski bazen, koktejl ali mrzlo pivo. (Z,K,V)

6. dan: Lang Co Beach - Hai Van prelaz - Da Nang - Hoi An (približno 67 km, 496 m vzpona - ves čas je na voljo spremljevalno vozilo in se kolesarjenje lahko skrajša). Čaka nas lep dan. Za začetek se podamo na prelaz  Hai Van - eni s kolesi, drugi s kombijem, kakor vam ljubo (visok je 496 m). V 15. stoletju je prelaz pomenil mejo med Vietnamom in Kraljestvom Champa. Vse do ameriške vojne, je bil prelaz močno zastražen. Na vrhu je stara francoska utrdba, kasneje so jo Južni Vietnamci in ameriška vojska uporabljali kot bunker. Vzpenjanje lajša živahna pokrajina in nad nami jasno nebo, pod nami azurni ocean. Uživamo v širnih panoramah in razgledih na obe strani grebena. Po osvojitvi vrha, prigrizku in obveznem šampionskem fotografiranju, se polni ponosa spustimo do Da Nang, četrtega največjega Vietnamskega mesta. Med ameriško vojno je bilo mesto Da Nang imenovano tudi kot "Saigon na severu." Kar je pomenilo tako hvalo kot obsojanje in tako kot njegova velika sestra na jugu, je bil tudi Da Nang znan po cvetoči ekonomiji, finimi restavracijami, gostemu prometu in bleščečimi trgovinami. Zabava vojakov je bilo v tistem času uspešen posel; različni lokali in prostitutke so bili velika industrija. Po osvoboditvi leta 1975 in nekaj letni ekonomski vrzeli, se mesto spet vzpenja in razvija. Popoldne kolesarjenje ob pacifiški obali vse do kraja Hoi An. (Z,K,V)

7. dan: Hoi An in njegove stranske poti (približno 20 km, 12 m vzpona). Kolesarsko precej lažji dan. Hoi An - svetovna dediščina Vietnama je že dolgo kulturno križišče in po vseh teh letih še vedno ohranja starodavno lepoto in šarm. Je slikovito obrečno mesto in kolesariti po starem mestnem jedru je zanimivo in predstavlja poseben izziv. Zgodnjim Zahodnim trgovcem je bil poznan tudi kot Faifo, bil je eden izmed Jugovzhodnih azijskih največjih mednarodnih pristanišč med 17. in 19. stoletjem. Navdušuje nas kolesarska pot skozi male mirne vasi, nasade kokosovih palm, ob namakalnih kanalih vse do živahnega Hoi An. Peljemo tudi skozi Tra Que - zeliščno vas in Thuy Linh kjer so delavnice slovitih lantern. Po kosilu sledi ležerno popoldne sončenja na beli peščeni plaži in kopanja v kristalno čistem morju. (Z,K,V)

8. dan: Hoi An - Tam Ky -Quang Ngai (približno 128 km, 46 m vzpona - ves čas je na voljo spremljevalno vozilo in se kolesarjenje lahko skrajša). Očarljivi Hoi An pustimo za sabo, napravimo kratek izlet z ladjo in prečkanje reke Thu Bon. Prispemo v vas Duy Hai in od tu kolesarimo skozi več ribiških vasi vzdolž obale, vse do mesta Ha Lam. Kdor bo želel, kolesari dalje, kdor bi si rad malo odpočil, se pelje s kombijem, vmesni cilj za kosilo, je mesto Tam Ky. Je skoraj neopazno, pa čeprav glavno mesto province Quang Nam. Po kosilu se zapeljemo do mesta Chi Thanh, nesrečnega kraja, kjer se je med vietnamsko vojno zgodil pokol Mai Lai. Tu je danes ganljiv muzej. Proti večeru prispemo v naš današnji cilj, mesto Quang Ngai, zgrajeno na južnem obrežju reke Tra Khuc. Že pred 2. svetovno vojno je bil pomemben center odporniškega gibanja proti Francozom, nam pa pomeni zaslužen počitek, preden se naslednji dan, podamo novim dogodivščinam naproti. (Z,K,V).

9. dan: Quang Ngai - Sa Huynh - Quy Nhon (približno 184 km, 147 m vzpona - kombinacija kolesarjenja in transferja). Po zajtrku nas s kolesi najprej prepeljejo nazaj do obale, kjer nas zopet čaka slikovito kolesarjenje ob obali in privlačni pokrajini. Tokrat bodo peejsaži bolj obmorski, občudovali bomo lahko nedotaknjeno lepoto narave in izjemno pobočje hribov v ozadju. Po kosilu na poti, nadaljujemo mimo podeželskih vasic, pomahamo veselim otrokom, ki se iz šol vračajo domov in že prispemo v Quy Nhon, naš današnji cilj. Quy Nhon je cvetoče in uspešno obalno mesto, ki se ponaša s čudovito obalo in prelepimi plažami ter sijajnimi avenijami. Vse to kot tudi dejstvo, da so mesto in njegove ulice čiste in urejene so razlog, da se bogatejši vietnamski pari odločijo, da se tu upokojijo in svoje zadnje življenjsko obdobje tako preživljajo ob lepih razgledih na ocean in sprehajanju po promenadi. Pred večerjo bo dovolj časa za skok v morje ali hladno pijačo na hotelski terasi, s pogledom na širno morje. (Z,K,V)

10. dan: Quy Nhon - Tuy Hoa (približno 114 km, 96 m vzpona - ves čas je na voljo spremljevalno vozilo in se kolesarjenje lahko skrajša). Živahnemu mestu uidemo na valovito pot vzdolž obale, ki jo obdaja smaragdna morska voda in neokrnjena narava, ki nam bo krasila večino dneva. Ljubke podeželske vasice, ki se jih človek kar ne more nasititi in mirna morska pokrajina, prečkanje lesenih mostov, dopolni še prevoz s kombiji po nacionalni hitri cesti N01. Pravcata dogodivščina! Čeprav Tuy Hoa igra drugo violino saj je za večino turistov Nha Trang tisti magnet, kjer se zadržujejo več časa, pa boste uživali ob pogledih na gore Phu Yen, riževa polja in široke lagune. Toda tisto, kar veliko turistov ne vedoč izpusti, je dih jemajoče; tu je 189 km prelepe obale, nekaj neverjetne naravne lepote in toliko krasnih a opuščenih plaž, da Vietnamci ne vedo, kaj storiti z njimi. Tu ni veliko infrastrukture in ljudje še vedno večinoma živijo od morja. Festival "molitve za ribe" vsako leto marca, je glavni dogodek v mestu. To je tridnevni maraton slavja in molitve "Morskim Bogovom", za varen in donosen ulov. V močno gozdnati notranjosti pa je mogoče najti kar 30 različnih etničnih manjšin, vključno nekatere vasi, za katere je značilno tkanje in lončarstvo. Pol milijona kvadratnih kilometrov je namenjenih gozdarstvu, katerega dobiček pa verjetno hitro zapusti pokrajino in bogati kakšno drugo regijo. (Z,K,V)

11. dan: Tuy Hoa - Nha Trang (približno 123 km, 136 m vzpona - kombinacija kolesarjenja in transferja). Po zajtrku odkolesarimo čez most, da spoznamo še drugo stran mesta Tuy Hoa. Današnja kolesarska etapa je polna fascinantnih morskih razgledov, zelenih lagun in nekaj izzivajočih kratkih vzponov, preden pridemo do zaliva Vung Ro. Sledi še zadnji vzpon pred kosilom, katerega si privoščimo na plaži Dai Lanh. Po okrepčilu nadaljujemo ob obali, vse do današnjega hotela v mestu Nha Trang. (Z,K,V).

12. dan: Nha Trang (izlet z ladjo). Dan brez kolesarjenja. Dopoldne z ladjo obiščemo otoke Hon Tam in Hon Mun, Akvarij Tri Nyguyen, nato plujemo mimo koralnih in ribiških otočkov in se zasidramo v prelep zaliv. Tu bomo lahko plavali in se potapljaliter enkraten način doživeli raznolikost pisanih koral. Sledi povratek v mesto, kjer bo čas za kosilo. Prosto popoldan za raziskovanje mesta ali uživanje na plaži. (Z,K,V)

13. dan: Nha Trang - letališče Cam Ranh in polet proti domu. Odjava iz hotela, prevoz do letališča Cam Ranh in let do Singapurja.

14. dan: let Singapur - Benetke. Če ste se odločili za naš transfer, povratek v Ljubljano, drugače zaključek po pristanku na letališču.

* Načrt potovanja se lahko delno spremeni oziroma prilagodi vremenskim razmeram oz drugim nepredvidenim dogodkom.

Cena

Cena programa na osebo: 2.590 € ob udeležbi najmanj 10 oseb
Obvezno doplačilo ob udeležbi od 7 do 9 oseb:
90 €

Cena vključuje: letalska vozovnica na relaciji Benetke - Dubaj - Hanoi, povratek iz letališča Cam Ranh - Singapur - Dubaj - Benetke, z vsemi pripadajočimi taksami. Deset nočitev v čistih in urejenih (azijski standard) hotelih, penzionih in gostiščih (nekatera so bolj preprosta kot druga, nekaj je hotelov v turističnih resortih, ki so bolj zahodnega tipa), ena nočitev na vlaku (nočna vožnja v mesto Hue), polni penzion (zajtrk, kosilo, večerja). Prevoze letališče / hotel  / letališče, ostale prevoze kot opisano v programu, vozovnica za vlak na nočni vožnji iz Hanoja v Hue. Spremljevalno vozilo ves čas potovanja, ladijski prevoz v Nha Trang, vse oglede kot navedeno v programu. Najem koles in čelad. Voda (1 l na osebo) in sadje med kolesarjenjem. Slovenskega spremljevalca, lokalnega (angleško govorečega) vodnika, organizacijo potovanja ter DDV.  
*
lokalni angleško govoreči vodnik ima državno dovojenje za turistično vodenje.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 378 €, povratni prevoz iz Ljubljane do letališča Benetke 65 € (ob prijavi najmanj 6 oseb za transfer), turistična zavarovanja (Triglav, Coris).

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € na prijavo (ne na osebo), vietnamska turistična viza približno 45 USD, ob prijavi od 7 do 9 oseb 90 € (na osebo). Napitnina v Vietnamu sicer ni obvezna, a je zelo priporočljiva in toplo sprejeta. Spremlja nas ekipa lokalnih vodičev in šoferjev, za katere je v navadi da se na koncu ture razdeli napitnina: 5 USD / dan / kolesarski vodič, 2 USD / dan / voznik in 1 USD / dan za portirja v hotelu, ki vam pomaga s prtljago.

Minimalno število prijavljenih: 7 oseb.

Cena ne vključuje: turistične vize za vstop v Vietnam, vseh dodatnih pijač, alkoholnih pijač, obrokov in osebnih izdatkov in stroškov, ki niso vključeni v ceno programa.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 18.10.2016.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika 4,02% osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Dobro je vedeti pred odločitvijo in odhodom

Za potovanje v Vietnam je potrebna viza. Lahko vam jo uredimo mi, v kolikor nam vsaj 4 tedne pred odhodom priskrbite izpolnjen in podpisan obrazec (prejmete ga ob prijavi) ter veljaven potni list in 2 fotografiji velikosti 4*6 cm. Cena vize je okoli 45 USD.

Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Uradno je Vietnam malarično območje. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

Valuta je vietnamski Dong VND. 1 VND = 100 xu-jev. Ameriški dolar sprejemajo skoraj povsod, kjer je turizem bolj razvit. Manjša mesta in vasi imajo rajši VND, v vseh večjih mestih so bankomati in večje banke. Dnevni limit dviga je 95 USD (2.000,000 d). Življenje v Vietnamu ni drago, v program je vključen polni penzion zato menjava velike vsote valute ni potrebna. Vietnamskega Donga ni dovoljeno vzeti iz države, pred odhodom jih na letališču lahko zamenjate v USD.

Hrana je v Vietnamu zelo okusna, raznovrstna in začinjena. Turistom velikokrat pripravijo manj pekoče jedi. V primeru diete oz vegetarijanstva nam to sporočite ob prijavi.

Vreme je tropsko monsunsko. Široko gledano ima dve sezoni; jugozahodni ali poletni monsun od aprila do septembra. Dnevne temperature se gibljejo med 25 - 35°C, pogosto tudi do 40°C. Padavine so pogoste. In severovzhodni (zimski) monsun, ki traja od oktobra do začetka aprila. Pojavi se na severo - vzhodu Vietnama, padavine so bolj v višinskem severnem območju, drugod pa je v tem času suho in vroče. Zaradi regionalnih klimatskih posebnosti ni pravega oziroma napačnega časa za obisk Vietnama, čeprav velja, da je idealen čas za potovanje med oktobrom in začetkom maja. 

Vietnam je varna država. Seveda morate na osebno lastnino paziti kot povsod drugod.

Napitnino lokalnim vodičem, šoferjem, hotelskemu osebju toplo priporočamo.

Kolesa

Naša kolesa: TREK 4300/4500 gorska kolesa, letnik 2012/2013. So višje kakovosti in dobro vzdrževana, primerna za kolesarjenje tako po asfaltu kot netlakovanih poteh. So brez prtljažnikov, zato priporočamo, da imate sabo manjši kolesarski nahrbtnik. Opremljena so z enim držalom za plastenko. Čelada je vključena v najem, seveda lahko prinesete svojo. Čelada je obvezna.

Video

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

facebook    gplus    Pinterest

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART