S kolesom v eksotične kraje

Kolesarska potovanja po izvenevropskih destinacijah

Kostarika

Pura Vida Kostarika!

Helia s kolesi po Kostariki
novo!
Kostarika kolesarjenje
Cena:
Od 2.490 €
Odhod
22 Februar 2019
Trajanje
11 dni
Dolžina
275 km
Vodnik
Sašo Skalič
Država
  • Kostarika
Začetna točka
letališče Benetke
Težavnost
  • 2


„Pura vida“ Costa Rica! Čisti užitek srednjeameriške Švice. Veličastna zgodba neposredne narave. Pot nas bo vodila iz glavnega mesta San Juan na vrh ugaslih vulkanov - lunarno pokrajino osupljive lepote. Kolesarili bomo med širni polji, skozi senčen tropski gozd, uživali v bogati flori in gledali čudovite živali. Če se boste naveličali kolesarjenja, vas čakajo rafting, kajakaštvo po morju, sprehajanje med džungelskimi krošnjami, opazovanje ptic in še in še... Od kraterjev na nebu do Tihega oceana!

Program

1.dan: Ljubljana-Benetke-Madrid-San Jose. Zjutraj srečanje udeležencev v Ljubljani (če ste se pri nas prijavili za prevoz v Benetke) ali v Benetkah in polet prek Madrida v San Jose. Po prihodu v San Jose (pozno popoldne) vožnja do hotela in namestitev. (N)

2.dan: San Jose - vulkan Irazu - Turrialba (55 km, od tega 40 km spusta, ostalo panoramska cesta z nekaj dvigi ter spusti). Prvi kolesarski dan se začne s prevozom na vrh vulkana Irazu (3.432 metrov), kjer bo čas za sprehod po nenavadni pokrajini, ki z jezercem nenavadne barve spominja na lunino površino. Če bo vreme lepo, pogled seže prek dežele od Karibskega morja do Atlantskega oceana. Po spustu za ogrevanje bomo pripravljeni za začetek potovanja po Kostariki. Večino dneva se bomo spuščali in kolesarili po panoramski cesti širnih pašnikov in mimo številnih kmetij ob vznožju vulkana Turrialba. Skupen spust dneva je 3000 metrov! (Penzion Turrialtico, iz hiše je krasen pogled na dolino pod vulkani!). (Z, N)

3.dan: Turrialba - Orosi (50 km, en vzpon 150 m / 5 km, ostalo ravno po dolini). Petje ptic vas bo zbudilo nad širni polji sladkornega trsa. Zajtrkovali boste s kolibriji, nato pa odkolesarili v dolino. Čaka nas bogat dan, obiščemo sirotišnico papig, tovarnico sladkorjevih kep in umetnika, ki izdeluje kipce iz korenin kave. Položen vzpon skozi dolino Reventazon nas pripelje v dolino Orosi. Regija slovi po najstarejših kavnih plantažah v Kostariki. Dišeči pridelek bomo seveda pokusili. Po prijetni vožnji ob jezeru Cachi in prečkanju visečega mostu dospemo v mestece Orosi, kjer tudi prenočimo. (Penzion Tetey Lodge ob robu mesta). (Z, N)

4.dan: Orosi - Puriscal - Orotina (40 km, nekaj zelo kratki dvigov po 20 m, ostalo dolg spust 1600 m). Krajšemu transferju do San Ignacia sledi kolesarjenje po slikovitih grebenih, s katerih je imeniten razgled na tihomorska pobočja na eni ter dolino Orosi na drugi strani. Vožnja je malce razgibana, pretežno se pot spušča, z nekaj kratkimi vzponi, ki jih bodo kompenzirali lepi razgledi. Dan tudi zaključimo s petnajst kilometrskim spustom v priobalno ravnico. Nočimo v bližini Orotine. (Hotel Vista Atenas). (Z, V, N)

5.dan: Orotina - La Fortuna (40 km, rahlo valovito, ob vznožju gričev). Pot si zjutraj spet malo skrajšamo s prevozom, nato pa kolesarimo do mesteca La Fortuna ob vznožju še aktivnega vulkana Arenal. Dneva etapa ni dolga, je pa terensko malo razgibana, teče pa skozi številne barvite vasice in živahna podeželska mesteca. Spotoma si privoščimo tudi tipično tico-kosilo z domačim sirom ali pa se ustavimo za ogled farme metuljev. Zvečer obiščemo krasne vulkanske toplice, kjer se boste po kolesarjenju lahko sprostili v vroči vodi. (Hotel San Bosco). (Z, K, N)

6.dan: La Fortuna. Po nekaj živahnih dneh bo prav prišlo nekaj časa za počitek v turističnem kraju pod 1100 metrov visokim vulkanom Arenal. Izbira je velika: rafting, morski kajaking, sprehajanje med džungelskimi krošnjami, jahanje, opazovanje ptic, plezanje in celo bungee jumping. Posebej priporočamo obisk narodnega parka Cano Negro, kjer boste od blizu videli kajmane, opice, številne ptice in druge živali, na poti do tja pa širne plantaže ananasa, papaje, manga in pomaranč. (Vse aktivnosti so opcijske). (Hotel San Bosco). (Z, N)

7.dan: La Fortuna - Canas (55 km, valovito). Čaka nas kolesarska tura potovanja: celodnevna vožnja ob vznožju vulkana Arenal po severni obali istoimenskega jezera, največjega v Kostariki. Zjutraj se po visečih mostovih sprehodimo skozi tropski botanični vrt in obiščemo žabjo farmo. Nato kolesarimo po poti, izsekani skozi džungelski gozd, nad nami pa se pne mogočni vulkan. Kasneje se od gore odmikamo, z razdalje bomo že lahko uživali v pogledu na njeno skoraj popolno stožčasto obliko. Na svoj račun bodo prišli fotografi – jezero in vulkan sta vredna spominskega posnetka za naš foto natečaj! Naš hotel je v mestecu Canas. (Hotel Hacienda La Pacifica). (Z, V, N)

8.dan: Canas - Puerto Carillo (45 km + 120 km z avtobusom). Zadnji kolesarski dan bo malce zahteven. Najprej zjutraj naložimo kolesa in se odpeljemo mimo številnih rančev na savanski planoti Guanacaste, ki slovi po živinoreji, proti Santa Cruzu in nadalje do starega kolonialnega mesta Nicoya, od koder nadaljujemo s kolesarjenjem. Po kosilu zagnani še kolesarimo po grebenu polotoka Nicoya do plaže Carillo. (Hotel Guanamar). (Z, N)

9.dan: Playa Carillo. Dopoldne čas za sprostitev na nedotaknjeni in samotni plaži Carillo, kamor radi zahajajo Ticosi (kakor sami sebe imenujejo prebivalci Kostarike) in redki turisti. Spet vam bodo na voljo številne aktivnosti (morski kayaking, jahanje, ribolov) ali krajši kolesarski izlet ob obali. (Hotel Guanamar). (Z, N)

10.dan: Playa Carillo-San Jose-Evropa. Po zajtrku povratek v San Jose, spotoma kak nakup zadnjih spominkov, proti večeru nočni polet v Madrid. (Z)

11.dan: Madrid-Benetke-Ljubljana. Polet iz Madrida v Benetke, povratek v Ljubljano zvečer (če ste se pri nas prijavili za transfer).

*
Načrt potovanja se lahko delno spremeni oziroma prilagodi vremenskim razmeram oz drugim nepredvidenim dogodkom.

Cena

Cena aranžmaja na osebo:

Ob udeležbi od 6 do 9 oseb (6 - najmanše število prijavljenih): 2.650 €
Ob udeležbi od 10 do 12 oseb (12 - največje število prijavljenih): 2.490 €

Cena vključuje:
povratna letalska vozovnica na relaciji Benetke - Madrid - San Jose z vsemi pripadajočimi taksami (v višini 323 €), devet nočitev v hotelih in penzionih ***/****v dvoposteljni sobi, obroke po programu (N= nočitev, Z=zajtrk, K=kosilo, V=večerja). Najem kolesa. V programu navedene prevoze, spremljevalno ekipo in vozilo za prevoz prtljage ter koles, slovenskega in kostariškega (angleško govorečega) vodnika, skupinsko nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.  

Doplačila po želji: enoposteljna soba 350 €, povratni prevoz iz Ljubljane na letališče Benetke 65 € (ob prijavi najmanj 6 oseb za transfer), dodatna turistična zavarovanja (Triglav, Coris).

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo), izstopna viza Kostarika 29 USD (plačate na letališču ob povratku). Napitnina v Kostariki sicer ni obvezna, a je zelo priporočljiva (cca 50 USD na gosta za lokalnega vodiča).

Minimalno število prijavljenih: 6 oseb.

Cena ne vključuje: Nenavedeni obroki, pijače ob obrokih, vstopnine in napitnine ter vsi osebni izdatki in stroški, ki niso vključeni v ceno programa.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 16.7.2018.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% višje cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene, oblikovane glede na končno število prijavljenih

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika 4,20% osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Dobro je vedeti pred odločitvijo in odhodom

Kostarika je varna in urejena država, zelo podobna Sloveniji ;) Za vstop v državo niso potrebna nobena posebna cepljenja in vstopna viza.
Kakšno hrano bom jedel? Zelo okusno in svežo. Ne hudo posebne ali eksotične. V hotelih ameriško (zajtrki) - evropsko, izven hotelov pa najdete latinsko ameriško (tortille) ali celo italijansko in kitajsko.
Koliko denarja bom še potreboval za sproti? Ne prav veliko. Kostarika je sicer malenkost dražja kot okoliške dežele, vendar primerjalno z Evropo in ZDA še vedno relativno poceni. Nekaj za spominke, pijačo in malenkosti. Po naši oceni bo 300 - 400 EUR več kot dovolj. Cena dodatnih aktivnosti (rafting, kajaking, sprehod med krošnjami) se gibljejo med 60 in 80 USD.

Vaše kolo

Večina koles je znamke Trek X-Caliber 6, nekaj bo novih koles znamke Cube. Opremljena z 29" kolesi, za nižje kolesarje so na voljo tudi velikosti 26". Vsa so kvalitetna in primerna za vožnjo tako po asfaltu kot makadamu. Kolesa nimajo prtljažnikov, zato je priporočljivo, da s seboj vzamete kolesarske nahrbtnike (za dodatno majico, anorak...)

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

facebook    gplus    Pinterest

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART