Družabne kolesarske ture

Skupinska kolesarjenja lahko priporočamo vsem, ki radi uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem, ki se na potovanjih radi prepustite vodenju vodnika in prisluhnete strokovni razlagi.

Kolesarjenje po Tanzaniji

Od Kilimanjara do Indijskega oceana

s kolesi po tanzaniji
v juniju 2019
s kolesi po tanzaniji
Cena:
2.850 €
Trajanje
11 dni
Vodnik
Urša Pipan
Država
  • Tanzanija
Začetna točka
Letališče Ljubljana
Težavnost
  • 2

Čudovita Tanzanija! Še vedno neodkrit biser in tako polna lepot. Kolesarsko potovanje teče izpod Kilimanjara vse do kolonialnega obalnega Bagamoya. Vozili bomo skozi tanzanijske bujne zelene gozdove do pustih step posejanih le z redkim grmičevjem. Odkrivali bomo odmaknjene vasice kjer ljudje še vedno živijo na pristen način in videli živahna afriškiha mesta. Obsijani s toplim tropskim soncem bomo poganjali pedala od obrežij jezer in slapov do raznovrstnih plantaž. Čaka nas izjemna kolesarska dogodivščina! Prvi sploh bomo kolesarili tudi skozi dva nacionalna parka, kar do sedaj niso dovolili še nikomur! V malo manj kot dveh tednih bomo doživeli različne značilnosti in znamenitosti Tanzanije; vključno z lepo pokrajino, različnimi kulturami in plemeni ter neverjetnimi divjimi živalmi. Predvsem pa boste navdušeni nad izjemnimi, nasmejanimi in vedno prijaznimi ljudmi! Tudi naša afriška ekipa s katero bomo spoznavali Tanzanijo, je nekaj posebnega. Vse našteto skupaj pa naredi to potovanje več kot le običajno kolesarsko turo. Ne zgrešite!

Presežniki potovanja:
- pogledi na veličastna gorska vrhova Kilimanjaro (najvišji vrh v Afriki, 5895 m) in Meru (drugi najvišji afriški vrh 4.563 m)
- nočitev v Masajski vasici in srečanje z vsakodnevnim življenjem Masajev
- kolesarjenje skozi del pomembnega migracijskega koridorja za afriške kopenske divje živali Amboseli (prehod zahodni Kilimanjaro). Prehod povezuje tri zaščitene regije - naravni park Amboseli v Keniji, naravni park Kilimanjaro ter jezero Natron
- kolesarjenje čez nacionalni park Saadani - edini narodni park v Tanzaniji, kjer se divjina srečuje z oceanom.
- obisk lokalnih tržnic Sanya Juu & Lawate
- obisk slapu Materuni in sprehod skozi vas plemena Chagga
- vožnja skozi gozd Rau, čez riževe plantaže in obisk avtentične plantaže kave
- namestitev na oceanskih plažah
- obisk zgodovinskih obalnih mest Bagamoyo in Pangani
- enkratna afriška ekipa lokalnih vodičev in voznikov ter izjemno prijazni in vedno nasmejani Tanzanijci  

Narava poti: mešanica utrjenih peščenih, mehkejših peščenih, asfaltnih kot makadamskih in grobih makadamskih poti. Spremljevalno vozilo je z nami ves čas potovanja. Vsak dan je mogoče skrajšati kolesarske kilometre.
*Zahtevnost: Srednje težka (predvsem zaradi narave poti)

Program

1. dan: Ljubljana - Istanbul - Kilimanjaro. Srečanje na letališču Jože Pučnik Ljubljana in polet preko Istanbula v Kilimanjaro.

2. dan: Prihod v Kilimanjaro. Po prihodu na letališče in ureditvi vstopnih formalnosti (turistična viza) se odpeljemo v Arusho, kjer smo nameščeni v izvirni kmetiji pod vznožjem Kilimanjara. (N).

2. dan: Simba Lodge Farm, Arusha, Zahodni Kilimanjaro. Navdušeni boste! Kmetija Simba (Lev) je locirana na 7,500 oralih velikem posestvu na valovitih gričih zahodnega Kilimanjara, s neokrnjenimi pogledi na vrh najvišje afriške gore, Masajske stepe in drugo najvišjo goro Meru. Družinska farma že od leta 1981 goji pšenico, fižol in ječmen za domače tanzanijske tržnice in prekomorski izvoz. Po zajtrku bomo spoznali našo lokalno ekipo ter preizkusili kolesa. Dan bo namenjen lažjemu kolesarjenju po okolici in spoznavanju terena. Okoli kmetije je več kot dovolj možnosti tudi za sprehode in občudovanje njihovih zelenjavnih in cvetličnih vrtov ali samo opazovanje ptic ali sproščanje ob bazenu in prelepih razgledih. (Z,K,V).

3. dan: Simba farma, Arusha - Masajska vas (cca 33 km). Po zgodnjem zajrku nas čaka zanimiva kolesarska etapa. Kolesarili bomo skozi podeželje, po mirnih poteh, obdanih z grmovjem akacij, teren pa je mešan, od makadama do skalnih poti. Mi bomo zanimivi Masajem in njihovim otrokom, oni bodo zanimivi nam. Naš cilj je avtentična Masajska vas. Prekrasen, za obiskovalce narejen turistični objekt stoji sredi divjine masajskih step. Prelepi bungalovi, opremljeni z ročno in skrbno narejenim pohištvom, bazenom, savno in razgledi na Kilimanjaro. Projekt "Maasai Lodge"  je socialni projekt, narejen za samopomoč Masajem, z namenom zagotoviti jim stabilnost in varnost. Vsi tu "zaposleni"  so domačini iz okoliških vasi - Masaji, ki obiskovalcem predstavijo njihov način vsakodnevnega življenja. Ves denar, pridobljen skozi turizem Maasai Lodge, se vrača vaščanom; za šole, zdravstvo ipd. Če bo čas dovoljeval jih poprosimo za prikaz tradicionalnega metanja sulic, morda nam zaupajo kaj o njihovem zdravilstvu in zeliščih, nam celo zaplešejo... (Z,K,V).

4. dan: Masajska vas - Moshi.(cca 54 km). Na današnji etapi bomo srečali dve zelo različni kulturi, dva nekoč sovražni plemeni, ki sta se z leti naučili živeti v miru in sodelovanju. Od Masajev prikolesarimo na področje plemena Chagga. V nasprotju z Masaji ki so lovci, je pleme Chagga poljedelsko. Narava tu je polna grmičevja, dreves akacij in plantaž banan ter kave. Obiščemo tudi dve lokalni, tipični tržnici! Spet smo nameščeni v avtentičnem naselju v bližini mesta Moshi, do tja pa nas čaka približno 4 km kolesarjenja po glavni prometni cesti. Ker je varnost na prvem mestu bo tudi to prava dogodivščina, saj nas bo teh nekaj kilometrov spremljalo poleg lokalnih, tudi posebno policijsko vozilo!. (Z,K,V).

5. dan: Gozd Rau & plantaža kave (cca 20 km + cca 1,5 ure hoje do slapu in nazaj). Kakšen dan! Najprej kolesarimo skozi bujno cvetje Jacaranda proti mestu Moshi. Skozi živahno pa vseeno za afriške razmere dokaj umirjeno mesto prikolesarimo do gozda Rau. Zimzeleni gozd ni samo navaden gozd - je tudi vhod in čudovita pot do skritih riževih plantaž. Potem ko si ogledamo lepa riževa polja na kraju, kjer jih človek zagotovo ne bi pričakoval, nadaljujemo proti vznožju gorovja Kilimanjaro. Najprej s prevozom potem pa še peš se odpravimo proti 93 metrov visokem slapu Materuni. Hodimo skozi bujen gozd, kjer so si ljudje v uredili domove, si med gostim drevjem in grmičevjem postavili zelenjavne in sadne vrtove, si zgradili hiše, kjer imajo otroci igrišče tako zeleno in tako prostorno, nekje v ozadju pa se vedno sliši šumenje vode. Pogled na slap Materuni je veličasten, najbolj pogumni lahko pod slapom tudi zaplavajo. Da bo dan popoln, pa poskrbi še popoldanski ogled pridelave, izdelave ter seveda pitje kave na lokalni farmi "Kahawa Shamba". (Z,K,V).

6. dan: Moshi - Mkomazi Nacionalni Park - Tanga (cca 8 ur vožnje s transferjem, vključno s postanki). Dan je namenjen prevozu iz severnega proti vzhodnemu delu Tanzanije in ne kolesarimo. Kljub temu pa bo dan zelo zanimiv. Po zajtrku se najprej odpeljemo na ogled univerze, ki je center izobraževanja in usposabljanja skrbnikov, vodnikov in ostalih delavcev v afriških nacionalnih divjih parkih, "Mweka Wildlife College". Tako študentje kot profesorji nam bodo na kratko predstavili potek študij na tej za Afriko zelo pomembni univerzi in kakšno vlogo Mweka igra v tanzanijski turistični industriji. Nadaljujemo proti današnjemu cilju Tangi in pot naredimo še bolj zanimivo saj se bomo peljali skozi Nacionalni Park Mkomazi. Izvedeli bomo kako skrbijo in ščitijo ogrožene živalske vrste kot sta črni nosorog in afriški divji pes. Kosilo si privoščimo v parku, s čudovitimi razgledi na prostrano divjino. (Z,K,V).

7. dan: Tanga - Pangani (49 km). Dan se začne z ogledom muzeja Urithi, ki predstavlja fascinantno zgodovino kraja Tanga. Potem pa spet na kolo - vzdolž Indijskega oceana bom prečkali obalno pokrajino, mirne vasice in majhne kmetije. Prispemo v zgodovinsko mesto Pangani, ki leži ob izlivu istoimenske reke. Čeprav so arheologi ostanke manjših naselij odkrili že v 15. stoletju, je Pangani kot sodobno mesto postalo pomembno šele v 19. stoletju, ko je bil pod vladavino Zanzibarja glavno mesto. Tu so se srečevale karavane trgovcev na poti v notranjost države. Od leta 1860 naprej so meščani postavili velike nasade sladkorja in kokosa ob bregovih reke zahodno od mesta. Nasade so obdelovali sužnji, Pangani pa postane pomembno središče trgovanja z njimi. Danes Pangani ne prideluje več sladkorja a zato še vedno veliko kokosa in betelnih oziroma areko orehov. Nekoč sekundarni center pridelovanja "Agave sisalana" (proizvodnja sisalovih agav in vlaken je najstarejša komercialno industrijska obrt v Tanzaniji, delujoča še danes) kot tudi ribiško mesto danes predvsem privablja turiste in popotnike. Prenočujemo v idiličnih bungalovih na sanjavi plaži. (Z,K,V).

8. dan: Pangani - Saadani Nacionalni Park (cca 55 km). Po zajtrku nadaljujemo ob Indijskem oceanu, skozi male obalne vasice vse do edinega nacionalnega parka Saadani Nacionalni Park. Ponuja slikovito mešanico plaž, rek in opazovanja prosto živečih živali. Geografsko je najbližji rezervat mestu Dar Es Saalam (130 km), prav tako leži skoraj neposredno nasproti Zanzibarjevega Kamnitega Mesta (42 km). Vožnja z letalom na relaciji Saadani - Zanzibar traja samo dobrih 15 minut. Vzhodna obala Afrike ima dolgo in bogato kulturno zgodovino in Saadani je bil vedno v središču. Najprej so ga v zapisih omenjali že indijski trgovci v šestem stoletju, ostal pa je pomembno trgovinsko območje večji del zadnjega tisočletja. V devetnajstem stoletju je bil Saadani eno glavnih pristanišč na obali in se je z Bagamoyem boril za položaj trgovskega glavnega mesta. Vendar pa je Bagamoyo sčasoma zmagal, saj tam ni bilo kanibalističnih plemen in so trgovske karavane lažje premagovale pot. Park ni samo narava in živali ampak ima polno zgodovinskih ruševin kot so "Old Boma" in pokopališče v vasi Saadani, ruševine starodavnih naselij v vasi Mkwaja in še bi lahko naštevali. Nameščeni smo v samem parku, prav ob morju. Tokrat je naša namestitev bolj preprosta. (N,K,V).

9. dan: Saadani Nacionalni Park - Bagamoyo (cca 53 km + cca 12 km s transferjem). Danes nas čaka posebna čast! Skozi nacionalni park gremo sploh kot prvi kolesarji, ki jim je dovoljeno kolesariti skozi katerikoli nacionalni park v Tanzaniji. V spremstvu lokalnega skrbnika parka (ki seveda ne bo na dveh ampak štirih kolesih) kolesarimo skozi divjino proti zgodovinskemu mestu Bagamoyo. Mesto Bagamoyo so ustanovili v osemnajstem stoletju in je bilo najprej pod vladavino Nemške Vzhodne Afrike. Bilo je eno od najpomembnejših trgovskih pristanišč vzdolž vzhodne afriške obale. Danes ima okoli 30.000 prebivalcev in je nedavno uvrščenego na seznam svetovne Unesco dediščine. Spet prespimo prav ob morju, v lepih bungalovih tik ob plaži. (Z,K,V).

10. dan: Bagamoyo z okolico (cca 30 km). Zadnji kolesarski dan si bomo najprej zanimivo mesto in njegove številne znamenitosti ogledali kar s kolesa. Na mestno zgodovino so vplivali indijski ter arabski trgovci, nemška kolonialna vlada in tudi krščanski misijonarji. Obiščemo okoli 5 km oddaljene ruševine Kaole z ostanki dveh mošej in nekaj grobnicami iz 13. stoletja. Do sredine osemnajstega stoletja je bil Bagamoyo nepomembno in majhno trgovsko mesto, saj je bila večina prebivalcev ribičev in kmetov. Glavno trgovsko blago so bile ribe, sol in kavčuk. Popoldan bo prosto in dovolj časa za sprehod po mestu, zadnjih nakupih oziroma sproščanju na plaži v našem lepem resortu. Zaključimo s poslovilno - zahvalno večerjo z našimi lokalnimi vodiči in šoferji. (Z,K,V).

11. dan: odhod na letališče Dar Es Saalam (cca 3 ure vožnje). Polet preko Istanbula do Ljubljane.*Z = zajtrk (v namestitvi)
*K = piknik kosilo (med kolesarjenjem, zunaj v naravi)
*V = večerja (v namestitivi)

Cena

Cena na osebo:
2.850 € (ob udeležbi najmanj 10 oseb)
3.015 € (ob udeležbi od 5 do 9 oseb)

Cena vključuje:
- povratna letalska vozovnica na relaciji Ljubljana - Istanbul - Kilimanjaro in Dar Es Saalam - Istanbul - Ljubljana.
- slovensko vodjo poti.
- transfer iz letališča Kilimanjaro do prve namestitve in zadnji dan iz Bagamoya do letališča Dar Es Saalam.
- vse transferje kot opisano v programu, prevoz prtljage, spremstvo z vozili in tehnično pomoč.
- lokalne turistične vodnike na kolesu kot tudi lokalnega vodiča za ogled Bagamoya.
- vstopnine in takse v dva nacionalna parka (Mkomazi in Saadani).
- vstopnina v Gozd Rau in lokalne takse
- ogled lokalne farme kave in pokušnja kave
- vstopnina za slap Materuni
- vstopnina v Zavetišče Rhino in Urithi muzej
- gorska kolesa Trek Mountain HardTail 4300 & Merida Matts 20D (brez prtljažnika).
- namestitev in hrano (polni penzion) kot opisano v programu.
- 6 l ustekleničene vode na osebo na dan.
- prigrizke in sadje med kolesarskimi postanki.
- lokalne turistične dajatve in pristojbine za vasi in mesta kjer prebivamo ter ostale pripadajoče takse in dajatve.
- organizacijo potovanja ter DDV.
- standardni paket "Skupinsko potovanje".

Doplačilo po želji:
- električno kolo 300 €.
- enoposteljna soba 275 €.

Cena ne vključuje: alkoholnih in drugih pijač ob obrokih in vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo), turistična viza ob vstopu v Tanzanijo, na letališču (50 USD na osebo), napitnina lokalnim vodičem in spremljevalni ekipi (od 100 USD do 150 USD na gosta; slovenska vodička pobere denar zadnji dan potovanja (pred zaključno večerjo) in denar preda lokalnemu vodiču).

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 20.12.2017. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Najmanjše število prijavljenih: 5 oseb.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika 4,02% osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Video


/tabs}

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

facebook    gplus    Pinterest

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART