Družabne kolesarske ture

Za vse, ki uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem ki, uživate v vodenih predstavitvah dežel.

S kolesom po Baltiku

Tri Baltske

baltska tura helia
2018
baltska kolesarska tura
Cena:
1.730 €
Odhod
09 September 2018
Trajanje
8 dni
Dolžina
cca 240 km
Vodnik
Sašo
Država
  • Poljska
  • Litva
  • Rusija
Začetna točka
letališče Ljubljana
Težavnost
  • 2

Tri zelo zanimive dežele Baltika s kolesom

Lahka kolesarska tura je speljana med zgodovinskimi kraji nekdanje vzhodne Prusije, domovine Thomasa Manna in Immanuela Kanta. Danes tri dežele in tri zelo kontrastne kulture, med njimi pa nežna narava vzhodnega Baltika.

Presežniki ture:
- baltska primorska narava, plaže, sipine in širna obzorja
- prelepa stara zgodovinska mesta
- delček evropske Rusije

Narava poti: lahka nenaporna tura, brez hudih vzponov. Ob vstopih v mesta nekaj več prometa.

Program

1. dan: popoldne srečanje udeležencev na letališču Ljubljana in polet prek Varšave do Palange. Prevoz od letališča do hotela v Klaipedi in namestitev (prihod nekaj po polnoči). (N)

2. dan: Klaipéda - Juodkranté - Nida (20 km s trajektom, cca 35 km s kolesi). Po zajtrku srečanje z lokalnim vodičem in preizkus koles. Takoj zatem že odkolesarimo proti staremu delu mesta kjer občudujemo mestni trg z rotovžem, živahnim vodnjakom, razvaline stare katedrale ter mestnega obzidja in ostale znamenitosti tega šarmantnega kraja. Nadaljujemo v slavno luko Klaipeda (Memmel), ki je vedno bila sporno mesto med Prusi in Litvanci. Prvotno litvansko ribiško naselje in pristanišče so zavzeli pruski vitezi tevtonskega reda in šele po prvi svetovni vojni je Klaipeda prišla nazaj pod litovsko suverenost, dokler je ni Nemčiji 1939 ponovno priključil Hitler. Z gliserjem odplujemo do Juodkranté na Kurski kosi. Nad mestom je grič čarovnic, kjer je 80 lesenih skulptur narejenih na tematiko litvanskih legend. Popoldne vozimo vzdolž Kurskega polotoka po eni najlepših kolesarskih poteh vzhodne Evrope. Posebni polotok spada pod Unescovo svetovno dediščino, delita pa si ga Litva in Rusija. Zelo pogumni boste lahko tudi zaplavali na eni od baltskih plaž. Nočitev v Nidi. (Z,V,N)

3. dan: Nida - Zelenogradsk (cca 56 km). Zjutraj bo čas za kratek ogled Nide. Ljubko mestece, bivša ribiška vasica, je danes glavno naselje na polotoku. Sprehodimo se skozi staro mestno jedro z razgledom na velike sipine, si ogledali tradicionalno ribiško hišo z izvirnimi vetrokazi, kdor bo želel si lahko ogleda manjši muzej jantarja. V bližini je počitniška hiša, kjer je med počitnikovanjem s svojo ženo in šestimi otroki, svoje misli v literaturo prelival pisatelj Thomas Mann. Popoldne prečkamo rusko mejo (kjer boste prav vi velika zanimivost), kolesarska pot pa skozi dolge drevorede borovcev pelje po ruskem delu Kurskega polotoka vse do letoviškega Zelenogradska. (Z,V,N)

4. dan: Zelenogradsk - Svetlogorsk - Kaliningrad (cca 32 km + vožnja z vlakom v Kaliningrad). Čez davno zapuščena polja pruskih posestev prispemo v Kulikovo, kjer nas pozdravi pirjazna teta Larsika, ki ima imenitno zmešano delavnico in muzej jantarja. Ker podpiramo lokalno ekonomijo se odpeljemo z bero najbolj nenavadnih izdelkov iz jantarja - od čaja do obeskov za ključe.... Mimo mogočne rezidence predsednika ruske republike in po globokoluknjavo cesti pridemo v v še eno čudovito in tipično obmorsko letovišče - Svetlogorsk (prej se je imenovalo Rauschen). To bo tudi sprehod skozi čas - občudujemo lahko številne pruske vile, ki so nekako preživele drugo vojno ali pa se vzpnemo na stolp starega art-nuveau zdravilišča, s katerega se nudi razgled na baltsko obalo. Popoldan se odpeljemo do ruskega Kaliningrada oz. nekdanjega vzhodnopruskega Königsberga. Prestolnica kalinigradske oblasti je impresivna mešanica pruske mogočnosti vojaških utrdb (Kraljeva vrata), sovjetskega komunizma (prazgodovinski tramvaji in betonski bloki) in turbo-kapitalistične moderne Rusije (nova pravoslavna katedrala). (Z,V,N)

5. dan: Kaliningrad - Mamonovo - Frombork (cca 75 km). Po zajtrku se odpeljemo iz metropole, nato pa odkolesarimo skozi dolge drevorede lip, hrušk in jerebikovcev vse do poljske meje in se pri Mamonovu vrnemo nazaj v Unijo. Naš današnji cilj je Frombork, mesto Nikolaja Kopernika, astronoma in utemeljitelja heliocentričnega modela osončja. Frombork se je razvil v majno obmorsko turistično destinacijo, s fascinantno astronomsko zapuščino. Nad mestom kraljuje mogočna stolnica z gotskim oltarjem in Kopernikovim hrastom pred njo. Za razgled po okolici in zalivu pa se vzpnemo na stari vodni stolp v pristanišču. (Z,V,N)

6. dan: Frombork - Elblag (cca 45 km). Malo bolj razgibana pot vodi po slikoviti cesti ob morju vzdolž baltske lagune glavne poljske reke Visle. Na poti do Elblaga bomo občudovali lepo, ravno pokrajino in imeli možnost opazovati veliko divjih ptic. Mestece je mešanica starega in novega - med drugo vojno so tukajšnje ladjedelnice izdelovale nacistične podmornice, zato je bilo večkrat bombardirano. Glede na razpoložljiv čas in vozni red domače pomorske družbe se popoldne lahko odpravimo na plovbo po kanalu Elblag. (Z,V,N)

7. dan: Elblag - Malbork - Gdansk (cca 55 km in 60 km z vlakom). Po zajtrku kolesarimo do Malborka, tu bo dovolj časa za ogled najmogočnejše sreddnjeveške utrdbe v Evropi, sedeža reda tevtonskih vitezov. Velja za največji arhitekturni kompleks v celoti zgrajen iz opek. Popoldan se odpeljemo v Gdansk. Gdansk je izjemno lepo mesto - nikogar ne pusti ravnodušnega. Na večerjo se odpravimo v stari del mesta, mimo Žerjava se sprehodimo po Dolgem trgu, kjer se važijo najlepše obnovljene stare meščanske hiše, še iz časov trgovske Hanse. Mesto je svetovna prestolnica jantarja, tu se boste lahko oskrbeli s tovrstnim nakitom do konca življena ;) Mesto se pohvali tudi z astronomsko uro, ki se lahko kosa s Praško. (Z,V,N)

8. dan: po zajtrku odjava iz hotela, prevoz na letališče in polet preko Varšave nazaj v Ljubljano. (Z)

Cena

Cena na osebo: naknadno

Cena vključuje:
- letalski prevoz Ljubljana - Varšava - Palanga in Gdansk - Varšava - Ljubljana v ekonomskem razredu, z vsemi letališkimi pristojbninami.
- sedem namestitev z zajtrkom dvoposteljni sobi v dobrih hotelih in gostiščih srednje kategorije TWC s turistično takso, šest večerij v hotelih oz lokalnih restavracijah (od 2. do 7. dneva).
- transfer letališče - hotel - letališče ter vse vmesne prevoze (tudi trajekt, vlak) kot so opisani v programu.
- ekološka vstopnica v Narodni park Kuronski polotok (na litvanski in ruski strani)
- dveurni voden ogled Kalinigrada
- najem klasičnega kolesa*.
- spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli.
- lokalnega - angleško govorečega licenciranega vodnika / šoferja in slovenskega vodnika z licenco GZS.
- organizacijo potovanja ter DDV.

*najeta kolesa: hibridna treking kolesa (7 prestav Shimano Nexus) oz 24 prestav Shimano (na vprašanje), ena kolesarska torba Ortlieb na kolo.

Doplačilo po želji:
- enoposteljna soba 155 €.

Cena ne vključuje turistične vize za vstop v Rusijo (Kaliningrad). Helia pripravi in posreduje vso dokumentacijo in pomaga pri zaprosilu za vizo. Vizo urejajo prijavljenci sami, približna cena je 70 €.  Ne vključuje ostalih vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo) in doplačilo za prtljago do 23 kg 40 € na osebo (v ceno letalske vozovnice je vključena samo ročna prtljaga).

Minimalno število udeležencev: 8 oseb.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 18.11.2016. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika 4,02% osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Naročilo na E-novice

facebook    gplus    Pinterest

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART