Izvirna potovanja v pristne kraje

Ugodni posebni pogoji za zgodnje prijave

Svet okrog nas je še vedno, a vseeno in počasi manj negotov, zato smo za lažjo zgodnjo prijavo pripravili posebej ugodne pogoje. Več o ugodnostih...

Krf z ladjo in kolesi

V pomladnem junijskem terminu in poznem septembrskem poletju vabljeni na imenitno križarjenje in kolesarjenje po grškem Krfu in Epiru! Več o novem potovanju...

 

Prvomajska potovanja 2021

Tudi za letošnje prvomajske praznike vas vabimo, da se nam pridružite na kolesu. Potovali bomo z Goričkega v Piran, z Bleda po ovinku v Gradež in iz Dolomitov na novo, dih jemajočo kolesarsko stezo nad jezerom Garda! Vabljeni k ogledu ponudbe...

 kolesarska steza nad jezerom Garda helia kolesari

Krf z ladjo in kolesi

Teden kolesarskega dopusta na sončnem jugu Jonskega morja. Polet iz Ljubljane!

Podrobnosti »
Otvoritveno kolesarjenje sezone - Po kurjem kljunu

Letošnje otvoritveno skupinsko kolesarjenje po najbolj vzhodnem koncu domovine!

Podrobnosti »
Z Goričkega v Piran z e-kolesi

Tura za spoznavanje resno skritih koncev domovine! Ne vodijo vse poti v Ljubljano.

Podrobnosti »
Kolesarjenje Dolomiti - Garda

Imenitna združitev alpskih in mediteranskih razgledov v lahkem kolesarskem potovanju!

Podrobnosti »
Izzi Dolomiti

Najlažje prečenje škrlatnega gorovja na dveh kolesih!

Podrobnosti »
Passau - Dunaj

Najbolj priljubljena evropska kolesarska transverzala Passau - Dunaj!

Podrobnosti »
Dunaj - Budimpešta

S kolesi ob modri Donavi z Dunaja skozi Bratislavo do Budimpešte

Podrobnosti »
Kolesarjenje Bodensko jezero

Kolesarsko potovanje po sloviti alpski "rivieri treh dežel". Nemčijo, Švico in Avstrijo povezuje Bodensko jezero, ki vam

Podrobnosti »

Kirgizija - stran od vseh poteptanih poti

Danes je taka država Kirgizija, ki ima podoben problem kot Slovenija - neprepoznavnost. Zato jo obiskujejo predvsem popotniki in pustolovci, kar pomeni, da gre za mehkejšo obliko turizma, ki je bolj prijazna okolju. S tem je povezano tudi prenočevanje. Lokalna posebnost so jurte, ki so bile nekoč mobilni dom nomadov. Država pa tudi vzpodbuja domačine, da del svojih hiš namenijo obiskovalcem, s čimer dobiš še boljši vpogled v vsakdan domačinov. Če ste rojeni v 50 ali 60 letih, boste na kirgizijskem podeželju dobili občutek, da ste se vrnili v čas svojega otroštva.
Glavna ovira za razvoj turizma so slabe ceste, zaradi česar izven prestolnice Biškeka ni avtobusov, kar pomeni odsotnost večjih skupin. Mi se bomo po deželi pomikali s kombiji, ki pridejo do cilja tudi če ni ceste. To se bo v kratkem spremenilo, saj kitajska gradi preko Kirgizije avtocestno povezavo s Kazahstanom. Na cestah prevladujejo avtomobili iz prejšnjega tisočletja, številni so bili narejeni v katerem izmed sovjetskih podjetij.
Kirgizija oziroma Kirgistan pri človeku takoj vzbudi zanimanje in nekako nekako nelagoden občutek, saj že desetlja poslušamo predvsem negativnime informacije, ki prihajajo iz dežel, ki imajo v svojem imenu - STAN, seveda gre za dogodke v Afganistanu in Pakistanu. Vendar ima s temi dogodki Kirgizija ravno toliko skupnega kot Slovenija z vojno na Kosovu. Kirgizija je varna. Narava je skoraj neokrnjena, saj je bila tudi v sklopu Sovjetske zveze Kirgizija predaleč od vsega.
Pri Helii smo navdušeni jedci, zato je tudi hrana eden izmed poudarkov te ture, gre za zanimiv preplet nomadske, kitajske in ruske kuhinje. Pridelana je na zdrav, ekološki način, veliko je zelenjave, na svoj račun pa pridejo seveda tudi ljubitelji mesa.
Nomadske, lahko bi rekli pastirske igre, pripravljajo za svoje veselje. V mestecih je glavni dogodek semanji dan, tudi živinski sejmi so še zelo aktualni.

Ostale zanimivosti vam pa razkrijemo, julija če se nam pridružite na potovanju

Gregor Košec
vodnik Helie© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.