S kolesom od Parme do Bologne

Presežki ture:

- raziskovanje mest Parma, Reggio Emilia, Modena, Carpi in Bologne
- odlična gastronomska dediščina
- lahkotno kolesarjenje po podeželskih cestah skozi starodavne vasice po bujni pokrajini,
- cel dan posvečen odkrivanju Bologne, z možnostjo udeležbe na kuharskem tečaju

 

 

 

Parmidžana s kolesom

Helia potovanja
od 1.290 €
Odhod
vsak dan od 6.4. do 15.7. in od 25.8. do 23.10.2024
Država
Italija
Začetna točka
Parma
Dolžina
315 km
Težavnost
1

Emilia Romagna je regija, ki je zagotovo raj za ljubitelje kulture in umetnosti in za vse tiste, ki radi razvajajo svoje brbončice in odkrivajo nove okuse. Za prekolesarjene kilometre vas čaka gurmanska nagrada v zapeljivi obliki parmezana Reggiano, avtentičnega modenskega balzamičnega kisa, parmske šunke, izbranih vin in tradicionalnih, ročno izdelanih in slastno polnjenih testenin.

Narava poti: nezahtevna do zmerno zahtevna kolesarska tura.

Program

1. dan: Individualni prihod v Parmo.

Po prihodu v Parmo si vzemite čas za ogled mesta: začnite na Piazza del Duomo in njegovi osmerokotni krstilnici. Nedaleč stran je palača Palazzo della Pilotta, kjer si lahko ogledate dve mojstrovini: Farnesejevo gledališče in Narodno galerijo. In ne pozabite, da je Parma poleg tega, da je zgodovinsko in kulturno zelo bogata, tudi uvrščena na UNESCOv seznam kot mesto gastronomije! (N)

2. dan: Parma - Grad Torrechiara - Parma (↔ 55 km). 

Prvi dan kolesarjenja Pardmidžane boste raziskovali nežno gričevnato pokrajino okoli Parme. Dolinska pobočja reke Parma so nežna, ceste obdajajo vinogradi: to je domovina slavnega Prosciutta di Parma. Obiskali boste grad Torrechiara, mogočno kamnito graščino iz 15. stoletja, ki dominira srednjeveški vasi in stoji mogočno na hribu ter ponuja izjemen pogled na okolico. Vrnitev v Parmo. Večerja v tipični restavraciji: postregli vam bodo menu, ki temelji na svežih domačih nadevanih testeninah, glavno jed na osnovi tipičnega parmske pečenke in kot sladico tiramisu. (Z, V, N)

3. dan: Parma - Reggio Emilia (↔ 55 km).

Nov dan, nova specialiteta in nov arhitekturni presežek. Etapa poteka na območju proizvodnje Parmigiano Reggiano, verjetno najbolj znanega italijanskega sira na svetu. Vozili boste med rahlo valovitimi hribi skozi mirno podeželje in prečkali nekaj vasi z dobro ohranjenimi srednjeveškimi gradovi, kot sta neverjetna graščina Montechiarugolo ali grad Montecchio. Prihod v Reggio Emilio, mesto izvora italijanske zastave "tricolore". (Z, N) 

4. dan: Reggio Emilia - Correggio - Carpi - Modena ( ↔ 55 km). 

Prvi postanek bo v Coreggiu, mestu, ki nosi ime po slavnem slikarju in je znano po renesančnem sodišču. Pot vas bo nato vodila skozi vinograde, kjer pridelujejo slavno vino Lambrusco di santa Croce do mesta Carpi, bisera renesančne umetnosti in starodavno domovanje Pio lordov. Od tam pa vas čaka zadnji del poti do mesta Modena. Mesto je prava zgodovinska zakladnica, čudovite zgradbe so zgoščene v starem mestnem jedru. Na UNESCOV seznam svetovne dediščine pa spadajo katedrala, Piazza Grande, stolp Ghirlandia. Večerja v tipični restavraciji: ta večer boste okušali Modenino ikonično hrano, "Gnocco in tigelle"- to so majhni koščki prepečenega ali ocvrtega testa, postreženi z izvrstnimi hladnimi mesninami, siri in marmeladami...(Z, V, N)

5. dan: Modena - Vignola - Castelvetro - Modena ( ↔ 65 km). 

Modena je dom tradicionalnega balzamičnega kisa in med potjo iz mesta lahko obiščete pravo "acetaio" in tam spoznate vse njegove skrivnosti. Nadaljujete po lepi kolesarski poti proti Vignoli, tam poskusite slavno Barozzi torto, h kateri odlično in brez slabe vesti, paše lokalni šeri. V Castelvetru, očarljivi vasici na hribu, si vzemite čas za za gurmanski odmor z lokalnimi hladnimi mesninami, koščkom parmezana in kozarcem Lambrusca! Vrnitev v Modeno, možnost obiska hiše-muzeja pevca Luciana Pavarottija. (Z, N)

6. dan: Modena - Nonantola - San Giovanni in Persiceto - Bologna ( ↔ 70 km).

Po kolesarski poti in po bregovih reke Secchie, skozi čudovito pokrajino, polno vinogradov vas bo pot pripeljala do mesta Nonantola, kjer se lahko ustavite in obiščete benediktinsko opatijo iz 12. stoletja. Ta arhitekturna umetnina se nahaja ob znani in izjemno stari romarski poti Romea Nonantolana, saj so jo uporabljali že okoli leta 1000, ko so iskali pot v Rim. Cilj današnjega dne je Bologna. Večerja v tipični restavraciji: ta večer boste seveda okušali bolonjsko jed! Naj gre za tagliatelle ali lasagne, buon appetito! In na koncu najbolj znana sladica regije, "zuppa inglese", narejena iz smetane, čokolade in likerja. (Z, V, N)   

7. dan: Bologna - ogled mesta s kolesom ( ↔ 15 km).

Bologna je neverjetno mesto: izobraženo, dinamično, ustvarjalno in gurmansko. Njeni trije vzdevki so "La Dotta", kar pomeni učeno, saj je sedež najstarejše univerze na svetu; "La Rossa" zaradi svojih rdečih streh, ki jih vidite z vrha enega izmed njenih stolpov; in predvsem "La Grassa", kar pomeni debela, vendar tudi bujna zaradi svoje bogate tradicionalne hrane. Mestno jedro je eno izmed najbolje ohranjenih zgodovinskih arhitekturnih znamenitosti (npr. največ obokov na svetu, saj so skupaj dolgi kar 40 km), v katerem je ogromno restavracij, tavern, gledališč in priložnosti za nakupovanje. Vabljeni ste na odkrivanje mesta s kolesom, na koncu si privoščite dobro porcijo lasagne alla bolognese in kozarček rujnega vina Sangiovese. Namesto večerje v lokalni restavraciji se lahko odločite za kuharski tečaj in se naučite gurmanskih specialitet mesta.

8. dan: Po zajtrku zaključek potovanja.

Cena

Cena na osebo:

  6.4.-15.7.2024 in 25.8.-23.10.2024
Kat. Standard dvoposteljna soba 1.290 €
Kat. Standard enoposteljna soba 1.575 €
Kat. Komfort dvoposteljna soba 1.490 €
Kat. Komfort enoposteljna soba 1.950 €


Kategorija Standard: hoteli 3* in / ali penzioni
Kategorija Komfort: hoteli 4* in / ali odlični penzioni 

Cena vključuje: sedem nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah TWC v omenjenih kategorijah, tri večerje, prevoz prtljage med hoteli, potovalno dokumentacijo v digitalni obliki z zemljevidi in opisom poti v tujem jeziku, pomoč po telefonu, organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: najem hibridnega kolesa 170 €, najem električnega kolesa 230 €, kuharski tečaj v Bologni 145 €, natisnjena verzija potovalnih dokumentov 30 €

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo).

Cena ne vključuje: lokalne turistične takse (plačilo na licu mesta), kosil, večerij, vstopnin in ostalih osebnih izdatkov.

Potovanje organizira naš italijanski partner, velja drugačna lestvica stroškov odpovedi.

Najmanše število prijavljenih: 2 osebi.

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek Zavarovanja rizika odpovedi in bo obračunan skladno z doplačili na končno ceno rezervacije za vse osebe na rezervaciji, če se stranka zanj odloči.

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Dodatne informacije

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 10.11.2023. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 30 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov. Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja. Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Tja in nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Parma)?

Z vlakom: izbirate lahko med dnevnim odhodom ali nočno vožnjo, z vlakom iz Ljubljane do Trsta in od tam naprej do Benetk-Bologne-Parme (www.trenitalia.com). Vožnja traja približno deset ur, cena se giblje med 50 € do 150 €.

Z avtobusom: odhod iz Ljubljane do Bologne, izbirate lahko med dnevnim odhodom ali nočno vožnjo; nato z vlakom do Parme. Vožnja traja okoli osem ur, cena od 80 € do 150 €.

Z avtom: okoli 480 km v eno smer (Ljubljana - Benetke - Padova - Bologna - Parma).

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.