Kolesarska tura Finska
  • kolesarjenje skozi jezersko pokrajino, tudi s pomočjo dveh kolesarskih trajektov
  • uživanje v finski naravi in okušanje okusnih lokalnih dobrot
  • živahno vzdušje v marini Lappeenranta in brzicah Imatrankoski
  • umetniški vrt v Parikkali
  • naravni rezervat Punkaharju in finski gozdni muzej Lusto
  • mesto Savonlinna, zgrajeno na otokih in grad Olavinlinna
  • Huuhaanranta, več kot 1 km dolga zlata peščena plaža
  • Puumala - finski počitniški življenjski slog

Saimaa - dežela jezer

Helia potovanja
1.120 EUR
Odhod
odhodi 29.6.,6.7.,27.7. in 3.8.2024
Trajanje
7 dni / 6 noči
Država
Finska
Začetna točka
Helsinki - Lappeenranta
Dolžina
250 km
Težavnost
1

S kolesi po jezerski pokrajini Saimaa 

V državi tisočerih jezer je jezero Saimaa eno najbolj osupljivih. Edinstveno kolesarsko potovanje zajema vse, kar jezero Saimaa ponuja. S površino približno 4400 km² je največje jezero v državi in najbolj znani del finske jezerske regije. Je izjemno razčlenjeno, s 120 manjšimi jezerskimi kotanjami, ki jih povezujejo ožine, in skupno kar 15.000 km obal ter skoraj 14.000 otokov, kar predstavlja največjo dolžino jezerske obale na taki površini na svetu. Je četrto največje naravno sladkovodno jezero v Evropi. Ni presenetljivo, da ga Wall Street Journal uvršča med pet najlepših jezer na svetu. Z mnogimi lokalnimi dobrotami, kot so 'muikku' (sladkovodna bela riba) in slaščic 'lörtsy', idiličnimi jezerskimi mesti z nenavadno umetnostjo ter sproščeno gostoljubnostjo Karelijev, je vaše potovanje res nepozabna izkušnja. 

Narava poti: Večinoma rahlo hribovit teren s položnimi griči, redkimi gozdovi in skalnatimi obalami, z nekaj strmejših vzponov in spustov. Večinoma po mirnih stranskih ulicah in kolesarskih poteh.

Program

1. dan: Individualni prihod v Lappeenranto.

Ob sprejemu v hotel boste prejeli dokumentacijo potovanja. (N) 

2. dan: Lappeenranta – Imatra (↔ 48 km).

V jutranjem času kolesarite mimo najpomembnejših znamenitosti mesta Lappeenranta: marine, trdnjave, s čudovitimi vedutami na jezero. Oglejte si več kot 160 let star Saimski kanal, ki povezuje jezero Saimaa s Finskim zalivom. Da izveste več o zgodovini tega območja, obiščite Muzej Saimskega kanala. Pot se nadaljuje do Imatre, mesta z dolgo industrijsko dediščino in vstopne točke v sosednjo Rusijo. Vaš hotel, zgrajen v elegantnem art nouveau stilu, se nahaja v bližini izjemnih brzic Imatrankoski. (Z, N)

3. dan: Imatra – Parikkala – Punkaharju (↔ bus transfer + 45 km).

Po jutranjem prevozu z avtobusom v Parikkalo si tam lahko ogledate sodobno finsko umetnost v enem najzanimivejših gozdnih vrtov z več kot 500 človeškimi kipci. Nato nadaljujete vašo pot proti Punkaharju. Med vožnjo uživajte v najlepših razgledih na jezero, saj vaša pot poteka po ozkem pasu zemlje na jezeru Saimaa. Ustavite se, da spoznate finski gozd v Gozdnem muzeju Lusto. Nočitev v poletnem letovišču tik ob jezeru. (Z, N)

4. dan: Punkaharju – Savonlinna – Puumala (↔ 35 km + bus transfer).

Najprej se boste ustavili v Savonlinni, mestu poznanem po poletnem opernem festivalu. Grad Olavinlinna stoji na enem od mnogih mestnih otokov. Obiščite srednjeveški grad, sprehodite se skozi mesto s starimi lesenimi stavbami in okusite lokalne dobrote na tržnici, preden se z avtobusom odpeljete v Puumalo. Puumala, ki je bila že uvrščena med tri najboljša poletna letovišča na Finskem, bo vaša baza za dve noči. (Z, N)

5. dan: Puumala krožna tura (↔ 60 km + trajekt).

Klasična tura po severnem delu Saimaa vam ponuja širok spekter raznovrstne pokrajine in naravne lepote. Jezero lahko vonjate oziroma čutite tik ob sebi, medtem ko se vozite po tihih podeželskih cestah, peščenih grebenih, ozkih jezerskih prehodih, preko številnih mostov in vožnjo s trajektom. Uživajte v tem dnevu in ko se vrnite v hotel, ne pozabite še na sprostitev v savni! (Z,N) 

6. dan: Utula – Kiviniemi – Lappeenranta (↔ bus transfer + 55 km, trajekt).

Zadnji dan na kolesu boste prečkali jezero Saimaa od vzhoda proti zahodu, s čimer se vrnete v mesto Lappeenranto. Po avtobusnem prevozu pričnete kolesariti iz Utule, ki ima eno in edino trgovino, ki vas popelje v preteklost. Odpeljite se na Huuhaanranto, znano kot Saimaa Riviera, ki ima dober 1 km dolgo peščeno zlato plažo, brez množic turistov. Prijeten sprehod ob jezeru in vožnja s kolesarskim trajektom sta popoln zaključek te čudovite ture. Vrnitev v Lappeenranto. (Z, N)

7. dan: Zaključek potovanja.

Po zajtrku odhod iz Lappeenrante. (Z)

Cena

Cena na osebo: 

Odhodi ob sobotah: 29.6., 6.7., 27.7. in 3.8.2024

dvoposteljna soba   1.120 €
enoposteljna soba   1.440 €


Cena vključuje: šest nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih in penzionih ***/****. Prevoz prtljage med kraji nočitev. Vozovnice za trajekte. Potovalno knjižico v tujem jeziku z zemljevidi (ena na sobo), GPS datoteke, pomoč po telefonu. DDV in organizacijo potovanja.

Doplačilo po želji: najem potovalnega kolesa 150 € (kolo s 24-imi prestavami), najem električnega kolesa 300 €, vključena čelada 

Cena ne vključuje: turistične takse, vstopnin, hrane in pijače, ki niso vključene v ceno programa.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo).

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Znesek odpovednega rizika je odvisna od končne cene glede na sezono. 

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zavarovanje odpovedi potovanja/prekinitev potovanja (PDF)
Splošni pogoji - Evropsko zavarovanje (PDF)

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš avstrijski partner. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 15.11.2023. 

Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 30 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, reki ali vremena.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Lappeenranta)?

Z letalom iz Ljubljane neposredna povezava na letališče Helsinki s Finnairom, približno 3 ure, cena okoli 400 EUR in naprej z vlakom, približno 3 uri, cena do 40 EUR

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.