večerna slika madžarskega parlamenta

S kolesi ob modri Donavi z Dunaja skozi Bratislavo do Budimpešte.

Presežki potovanja:

 • vožnja po nasipu Donave od Dunaja do Budimpešte
 • razgled z bratislavskega gradu na reko
 • sprehod po starem Györu
 • širna polja sončnic
 • dvojno mesto Komarno in Komarom
 • višegrajsko "gorovje"
 • Sv. Andrej, vas muzej

Madžarska rapsodija

Helia potovanja
od 599 €
Odhod
petki, sobote in nedelje od 14.4. do 29.9.2023
Trajanje
7 noči / 8 dni
Država
Avstrija, Madžarska
Začetna točka
Dunaj
Dolžina
320 km
Težavnost
1

Tri nostalgične obdonavske prestolnice v enem tednu

Kolesarsko potovanje povezuje tri dežele in tri najvažnejša mesta nekdanje donavske monarhije: Dunaj, Bratislavo in Budimpešto. Speljana prek madžarske ravnice skozi tipične vasice, stran od uhojenih turistični poti, omogoča neposredno spoznavanje naše severovzhodne sosede. Delno poteka po urejeni kolesarski poti, na Madžarskem pa po podeželskih cestah, le ob izhodu iz večjih mest je nekaj več prometa. Potovanja se lahko udeležijo tudi tisti, ki nimajo možnosti lastnega prevoza, saj so železniške povezave med Dunajem in Budimpešto ter Slovenijo zelo dobre!

Narava poti: tura poteka po kolesarskih stezah in stranskih poteh, nekaj gričev, sicer raven teren ob reki.

Če bi radi potovanje podaljšali, si oglejte predturo iz Passaua do Dunaja.

V naši spletni trgovini lahko kupite odličen kolesarski vodnik založbe Esterbauer Bikeline za pot od Dunaja do Budimpešte.

Program

1. dan: Individualni prihod na Dunaj.

Namestitev v hotelu in prevzem najete kolesarske opreme. (N)

2. dan: Dunaj - Bratislava (↔ 45 km, ↑ 270 m, ↓ 210 m ).

Prvi kolesarski dan vas pelje skozi nacionalni park Donava-Auen, bogat z raznoliko floro in favno. Kolesarjenje po širnih travnikih ob Donavi, mimo gradov Orth in Eckartsau do pomembnih arheoloških izkopanin Carnuntuma Petronella. Po Hainburgu boste dosegli mejo s Slovaško in prikolesarili do Bratislave, vašega današnjega cilja. (Z, V, N)

3. dan: Bratislava - Mosonmagyarovar (↔ 44 km, ↑ 50 m, ↓ 90 m).

Krajši čas še kolesarite po Slovaški, potem pa že pridete do Madžarske meje, v Rajko. Na madžarski strani je pot speljana skozi privlačne vasi, delno po donavskem nasipu. Peljali se boste skozi Szigetköz, "Rženi otok". Današnja končna točka je Mosonmagyarovar, imenovano "Mesto 17-ih mostov". (Z, V, N)

4. dan: Mosonmagyarovar - Györ (↔ 41 km, ↑ 150 m, ↓ 150 m).

Tudi danes kolesarite skozi naravni paradiž malega Rženega otoka. Mali Alföd je v naravni park, preurejen iz območja nekdanjih močvirij in barij. Popoldne kolesarjenje skozi tipične madžarske vasi z eno ulico in hišami z velikimi dvorišči ob njej. (Z, V, N)

5. dan: Györ - Komarom (↔ 55 km, ↑ 80 m, ↓ 90 m).

Kmalu boste dosegli madžarski Böny. Od tu pot vodi do Babolna, rodovitnega mesta z zelo lepim centrom mesta. Lokalni nacionalni plemenski žrebec je poznan daleč naokrog. Te tekmovalne konje vzrejajo v čudovitih notranjih dvoriščih. Zadnja etapa pa vas zopet pripelje nazaj do Donave in vaše današnje namestitve v mesto Komarom. (Z, V, N)

6. dan: Komarom - Višegrad (↔ 55 km + vožnja z ladjo, ↑ 240 m, ↓ 250 m).

Kolesarska etapa vodi blizu rečnega obrežja, v ravni dolini Donave. Peljete se skozi različne vasi, z razgledi na okoliške vinograde. Tisti, ki vas zanima zgodovina, si lahko vzamete čas za ogled bližnjega Rimskega gradu Kelemantia. Vsekakor je najlepša zanimivost današnjega dne Esztergom (znan tudi kot madžarski Rim). Njegova bazilika (mogočna katedrala) je največja cerkev v državi. Zadnje kilometre današnje etape premagate z ladjo. Tako imenovano "koleno Donave" in pokrajina, ki obdaja reko, je ena najprivlačnejših delov vašega programa. (V aprilu, septembru in oktobru kot tudi ponedeljke ladja ne vozi. Takrat boste namesto vozovnice za ladjo, prejeli vozovnico za vlak). (Z, V, N)

7. dan: Višegrad–Budimpešta (↔ 50 km, ↑ 40 m, ↓ 50 m).

Kolesarjenje po ravnini do kolena Donave pri Višegradu. Obisk baročnega otoka Szentendre, možnost ogleda vasice umetnikov. Popoldne pa še krona tega dne - Budimpešta. (Z, N)

8. dan: Po zajtrku zaključek potovanja.

Dan pa lahko namenite ogledu prestolnice in njenih številnih zanimivosti – gradu, Citadele, Vacsi Utce … Možnost rezervacije dodanih noči. (Z)

Cena

Cena na osebo:

Namestitev tip A: v dobrih, izbranih hotelih 4*

Namestitev tip B: v izbranih hotelih, penzionih in gostiščih 3*

Sezona 1: sobote od 1.4. - 13.4. in 30.9. - 7.10.2023

Sezona 2: petki, sobote in nedelje od 14.4. - 31.5. in 1.9. - 29.9.2023

Sezona 3: vsak dan od 1.6. - 31.8.2023

  Kategorija A Kategorija B
sezona 1 819 € 699 €
sezona 2 929 € 769 €
sezona 3 989 € 869 €
doplačilo enoposteljna soba 439 € 289 €
doplačilo polpenzion (5x) 159 € 129 €

Cena vključuje: sedem nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi TWC v hotelih glede na izbran tip, prevoz prtljage med hoteli do Budimpešte, ob rezervaciji polpenziona - meni s tremi hodi (na Dunaju in v Budimpešti večerje niso vključene v ceni). Potovalno knjižico in zemljevide z opisom poti (ena na sobo, v angleščini / nemščini), GPS podatke, srečanje s predstavnikom agencije, pomoč po telefonu. DDV in organizacijo potovanja.

Doplačila po želji: najem kolesa 99 € (potovalno kolo 7 ali 21 prestav, stranska torba), električno kolo 239 €. Povratek na Dunaj z avtobusom; vsak petek, soboto in nedeljo (v sezoni 1 in 2), vsak dan v sezoni 3, odhod ob cca 15.30 uri izpred hotela. Vožnja traja približno 3:30 ure. Cena 75 € na osebo, doplačilo za kolo 29 €  - obvezna rezervacija ob prijavi. Dodatne nočitve na Dunaju in v Budimpešti na vprašanje.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo), turistične takse, kjer niso vključene v ceno programa (plačilo na licu mesta).

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči.

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš avstrijski partner. Veljajo drugačni pogoji odpovedi. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 4.2.2023. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere / rečne razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.
Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Ciclo taxi

DONAVSKI CICLO EKSPRES: Nudimo vam prevoz do 8 oseb s kolesi do izhodišča na Dunaju in povratek iz Budimpešte. Datum odhoda po dogovoru, za ceno nas pokličite.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Dunaj)?

 • Z avtobusom: večkrat dnevno. Pet ur, cena okrog 30 €. Na nekaterih linijah je možen prevoz koles za doplačilo.
 • Z avtom: v eno smer približno 380 km po avtocesti Ljubljana - Maribor - Graz - Wien / A23 do Knoten Kaisermühlen - izhod Kagran / Donauzentrum. Približen strošek cestnin, goriva in taks v eno smer 90 €. Planer potovanja. Parkirate lahko v hotelski garaži (nevarovani, a zaprti) za okoli 120 € na dan, na javnem nevarovanem brezplačnem parkirišču za trgovskim centrom ali javni garažni hiši (nevarovani) blizu podzemne postaje Leopoldau (pet postaj od hotela), (www.apcoa.at).
 • Z vlakom: odlična vsakodnevna povezava Ljubljana - Dunaj. Šest ur, dve prestopanji, cena okrog 30 € (planer potovanja).

Iz Budimpešte v Ljubljano

 • Z avtobusom: večkrat dnevno. Sedem ur, cena okrog 35 €. Na nekaterih linijah je možen prevoz koles za doplačilo.
 • Z vlakom: v sezoni dvakrat dnevno. Sedem ur, cena okrog 40 €.

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.