Kolesarska tura Camino de Santiago

Camino de Santiago

Natisni
Helia kolesarjenje Španija - Camino
Helia kolesarjenje španska tura-camino
Cena:
Od 980 €
Odhodi
Vsak dan, od aprila do oktobra 2020
Trajanje
7 noči / 8 dni
Dolžina
310 km
Država
  • Španija
Začetna točka
Leon
Težavnost
  • 4

To je ena izmed najboljših kolesarskih tur po Španiji za vse izkušene kolesarje, ki si želijo okusiti tradicijo in zgodovino romarske poti Camino de Santiago. Pridružite se romarjem, ki sledijo poti do Santiaga de Compostela.
Jakobova pot ali Camino de Santiago je najstarejša, najbolj slavna in najbolj obiskana romarska pot v Evropi.

Odhodi na potovanje so možni vsak dan, a najbolj priporočljivo je na potovanje oditi v mesecih, ko še ni preveč vroče – maj, junij, september in oktober.

Narava poti: gričevnata pokrajina, nekaj krajših dolinskih etap. Asfaltirane poti, delno po makadamu. Kolesarske etape se prilagajajo pokrajini, zato potovanje priporočamo kondicijsko bolje pripravljenim kolesarjem.

Možna izvedba programa tudi za skupine. Lokalni partner pri tem nudi podporo in logistiko za skupine z voznikom, ter prikolico za prevoz koles in prtljage (skupine 6+ oseb).

Program

1. dan: Individualni prihod v Leon. Mesto Leon leži 327 km severozahodno od Madrida. Vožnja z avtobusom traja do 4,5 ure, z vlakom iz Chamartina pa nekaj več kot dve uri. Prosti čas izkoristite za odkrivanje mestnih znamenitosti – med njimi izstopa katedrala iz gotskega obdobja s čudovitimi vitražnimi okni iz trinajstega stoletja. Sprehodite se po mestu, obenem pa prevzemite potne liste za romarsko pot. (N)

2. dan: León - Astorga (51 km). Po zajtrku vas bo pot vodila skozi klasično kastiljsko pokrajino, z gozdovi črnih hrastov in prelivajočimi zlato žitnimi polji. Pokrajina je sprva razmeroma suha, vendar se proti zahodu spreminja in postaja vedno bolj bohotno zelena. Vozili se boste ob poljih pšenice, koruze in skozi nasade hmelja in vinske trte. Astorga je bila pomembno rimsko središče in glavno mesto regije Maragaterija. Mesto je znano po Marijini katedrali iz petnasjtega stoletja in po škofovski palači, ki jo je oblikoval znameniti Gaudi, v njej se danes nahaja romarski muzej. (Z, N)

3. dan: Astorga - Ponferrada (53 km, vzpon na Cruz de Ferro). Tu se pot Camino začne rahlo vzpenjati in vaš prvi vzpon na goro Cruz de Ferro. Ko osvojite njen vrh in za seboj pustite goro in Foncebadon, uživajte v dolgem spustu s slikovitimi pogledi na Acebo, Molinaseco in vaš cilj dneva, Ponferrada. (Z, N)

4. dan: Ponferrada - Las Herrerías (45 km). Po odhodu iz Ponferrade vas trasa vodi skozi vinogradniško pokrajino El Bierzo do Villafrance del Bierzo, kjer si vzemite čas za postanek in kosilo. Mesto je zgodovinski in umetniški spomenik, nastalo pa je, da bi romarjem zagotovilo zatočišče pred začetkom najtežjega dela njihovega romanja. Vaš dnevni cilj je Las Herreras. (Z, N)

5. dan: Las Herrerías - Sarria (48 km). Po zajtrku se kmalu prične najzahtevnejši vzpon vzdolž zahodnega dela romarske poti. Čaka vas vzpon na prelaz O'Cebreiro (visok 1.300 m). Prelaz je znan po 'čudežu hostije', povezanem z dogodkom iz davnega leta 1300. Med nevihto pobožni kmet iz doline na gori prisostvuje maši, ki jo vodi v boga dvomeči menih, in med mašo se kruh in vino resnično spremenita v Kristusovo meso in kri. Menih od takrat dalje goreče veruje v boga. Čudež hostije je katoliška cerkev uradno priznala s koncem petnajstega stoletja in vsako leto v septembru poteka romanje v čast tega t.i.'galicijskega svetega grala'. Le-ta je bil delno navdih za glasbeno delo Richarda Wagnerja Parsifal. Z vrha se le še spustite v dolino, vse do Sarrie, kjer prespite. (Z, N)

6. dan: Sarria - Arzua (76 km). Kolesarili boste skozi enega od najlepših odsekov poti, od Sarrie čez hribe do Portomarina. Naselje Portomarin je bilo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja premaknjeno na svojo trenutno lokacijo, ko je bila zajezena reka Miño za izgradnjo akumulacijskega jezera Belesar. Prvotna vas, nastala v srednjem veku, je bila namreč poplavljena. Najpomembnejše stavbe so bile premaknjene po delih višje na hrib, kjer je nastalo novo naselje. To je vključevalo romansko cerkev sv. Janeza iz dvanajstega stoletja (izgled trdnjave) in kapelo sv. Petra. Nekaj lahkih in dolgih vzponov in spustov po gričih in dolinah vas pelje skozi podeželsko pokrajino Galicije. (Z, N)

7. dan: Arzua - Santiago de Compostela (40 km). Naj vas kratka razdalja na ta dan ne zavede, zaključna faza je kratka, a zahtevna! Po približno štirih urah vožnje kolesarji postanejo romarji ob prihodu do romanskega Portala slave in glavnega vhoda v katedralo v Santiagu. Portal je konec dvanajstega stoletja izdelal mojster Mateo in velja za njegovo največje mojstrstvo kamnoseške umetnosti. Po ogledu impresivne cerkve si v pisarni za romarje lahko pridobite certifikat Compostela, ki potrjuje, da ste uradni romar.
Santiago de Compostela je tretje najpomembnejše mesto romanja po Jeruzalemu in Rimu in še vedno privablja romarje z vsega sveta. Zaključek vašega potovanja je v bližini katedrale, na trgu Obradoiro, kjer je stičišče za vse ceste, ki vodijo do Santiaga. (Z, N)

8. dan: Santiago de Compostela. Po zajtrku zaključek potovanja ali podaljšanje bivanja. (Z)
Povratek v Madrid (vožnja s hitrim vlakom pet ur, z letalom eno uro ali z nočnim vlakom)

Cena

Cena na osebo:
980 € v dvoposteljni sobi v hotelih 2*/3*
1.325 € v dvoposteljni sobi v hotelih 3*/4*

Cena vključuje: sedem nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah TWC v hotelih izbrane kategorije, dve večerji, darilo dobrodošlice, prevoz prtljage med hoteli (1 kos prtljage po osebi, max do 20 kg), najem kolesa (gorsko kolo ali hibridno kolo, vključena prtljažna torba, stranska torba in sprednja torba za na krmilo oz.'balanco', komplet za popravila, ključavnica, steklenica vode, črpalka in čelada - na vprašaj). Potovalno dokumentacijo - obsežno knjižico (ena na sobo) z zemljevidi in opisom poti v tujem jeziku, pomoč po telefonu. 3-urni ogled Madrida, izveden ali na začetku ali na koncu potovanja, če vam dopušča čas. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 135 € v hotelih 2*/3* ali 275 € v hotelih 3*/4*, dodatne noči v Madridu (na vprašaj).

Cena ne vključuje: individualnega prihoda / odhoda, dodatnih obrokov, pijač, vstopnin in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno aranžmaja. Pomembno: za kolo je potrebno za garancijo plačati kavcijo s kreditno kartico (znesek depozita v višini 150 €).

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Potovanje organizira naš španski partner. Veljajo drugačni pogoji odpovedi. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 11.11.2019.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le, če so na voljo proste sobe. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne/ politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja - Leon?
Z letalom: odlična povezava je iz letališča Zagreb v Madrid, letalski prevoznik Iberia, cena se giblje med 300 € - 500 €. Povezave tudi iz letališča Ljubljana do Madrida, z vmesnimi leti, različni letalski prevozniki – Adria Airways, Air France, cena se giblje med 350 € - 550 €. Iz letališča do Leona traja vožnja z avtobusom približno 4,5 ure, z vlakom do dve uri (iz postaje Chamartin).
Z avtom: okoli 2100 km v eno smer (Ljubljana-Milano-Torino-Toulouse-Bilbao-Leon), vožnja traja do 21 ur, približni strošek goriva in cestnin v eno smer 420 €.