S kolesom po svoje

Za vse, ki radi potujete neodvisno in sami, v dvoje ali v manjši skupini določate tempo kolesarjenja, postanke, oglede in obroke, ne da bi ob tem pogrešali udobje, ki ga nudi organizirano potovanje.

Kolesarska tura Poljska

Poljski Dunajec

Helia s kolesom po Poljski
kolesarjenje po Poljski s Helio
Cena:
Od 580 €
Odhodi
Sobote, od 9.5. do 19.9.2020
Trajanje
7 noči / 8 dni
Dolžina
225 km
Država
  • Poljska
Začetna točka
Krakow
Težavnost
  • 2

Biseri južne Poljske - Najbolj priljubljena kolesarska tura na Poljskem

Najlepše kolesarske poti so speljane ob rekah, obrobljenih s hribi in griči. Vsi poznamo poti ob Muri, Renu, Donavi in drugih bolj ali manj znanih rekah. Pa ste vedeli, da jih lahko najdete tudi na Poljskem? Ena od teh poti je speljana ob reki Dunajec, iz kraja Podhale (plato na vznožju gorovja Tatre) do mest Stari in Novi Sacz - pustolovščina, ki jo sedaj lahko tudi vi doživite! Slavna soteska reke Dunajec oblikuje naravno mejo med Poljsko in Slovaško. Zaradi sprostitve meja izpred nekaj let in izgradnje novega visečega mostu, je ta naravni čudež postal dostopen tudi kolesarjem. Pot je speljana po lepih poteh doline Dunajca, kjer spoznate navade in običaje prebivalcev Goral in Spisz. Vabimo vas na tedensko kolesarsko turo, na kateri boste spoznali mesta kot sta Krakow in Zakopane ter odkrivali privlačne samotne vasice ter skrite gorske kraje!

Narava poti: skoraj v celoti ravne kolesarske steze, kolovozi, vaške ulice in podeželske ceste. Delno netlakovano. Vzponi niso zahtevni tudi za kondicijsko manj pripravljene kolesarje ter otroke. Samo šesti dan ima dva rahlo daljša vzpona (približno 150 m višinske razlike).

Presežki ture:
- soteska reke Dunajec
- številne dih jemajoče doline, gore in hribi
- mesta Krakow, Zakopane, Stari in Novi Sacz
- kolesarske poti ob rekah

Program

1. dan: Individualni prihod v Krakow. Vzemite si čas in si oglejte mesto Krakow in staro mestno jedro, kjer ima vsaka zgradba svojo zgodbo. Tudi nočni utrip mesta je pravo doživetje, priporoča se degustacija poljske vodke, ki velja za eno najkvalitetnejših na svetu, vendar pa v večjih količinah povzroči spremembo planov za naslednji dan. Nočitev v hotelu 3* v Starem Mestu. (N)

2. dan: Krakow - Zab - Zakopane (25-30 km). Po zajtrku prevzem koles v trgovini / servisu v središču starega mesta. Bivše glavno mesto Poljske je bilo včasih rezidenca poljskih kraljev, danes pa je uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Krakow je zelo bogat z zgodovinsko arhitekturo, ki je nepoškodovana preživela drugo svetovno vojno. Med najbolj pomembnimi zakladi mestne arhitekture so cerkev Sv. Marije s svetovno znanim oltarjem (Veit Stoss); srednjeveška zgradba Jagijelonska Univerza (poljska najstarejša univerza); Katedrala Wawel poleg istoimenskega gradu iz 11. stoletja; največji evropski srednjeveški trg Kazimierz (včasih židovska četrt); promenada vzdolž Vistule na vznožju gradu Wawel. Na kolesarski poti obiščete "Planty", privlačne vrtove, ki se raztezajo okrog Starega Mesta, na strani prešnjega srednjeveškega mestnega zidu. Okoli poldneva sledi transfer do Podhale, natančneje do vasi Zab, najvišje ležeče vasi na Poljskem. Vožnja traja približno dve uri. Sledi kolesarjenje do Gubalowke, od kjer je čudovit razgled na Visoke Tatre. Nadaljujete s spustom, mimo številnih kmetij in kmečkih vozov natovorjenih s senom. Po krajšem postanku na točki, kjer se potoka Poroniec in Zakopianka združita z Belim Dunajecem, kolesarite dalje skozi vas Olcza do vasi Zakopane. Znano zimsko-športno središče se je razvilo v mesto z značilno kulturo. Ljudska kultura ljudi, ki živijo v Tatrah, "Goralu", se je ohranila v njihovi glasbi, pesmih in narodnih nošah. Poseben je tudi "Zakopanski slog"  stavbne arhitekture, ki ga ni najti nikjer drugje v Evropi, razen tu. Vsekakor pa si privoščite "oscypek", dimljen ovčji sir, pridelan v Goralu. Namestitev je nedaleč stran od glavne živahne ulice Krupowki, z lepimi kavarnami in trgovinami. (Z, V, N)

3. dan: Zakopane - Novi Targ (46 km). Z zobato železnico se vzpnete na vrh Gubalowka, potem se pa s kolesi spustite skozi vas Dzianisz vse do Chocholowa. Vas je "živi muzej" stavbne arhitekture na prostem, kjer bo čas za kosilo v vaškem penzionu. Kratek vzpon vas pripelje v dolino „Tihega potoka“, popoldne pa se ves čas zlagoma spuščate mimo krajev Cishe, Stare Bistre, Ludzmierz (s slavnim Marijinim oltarjem), vse do mesta Novi Targ. Prenočite v slikovitem hotelu na zelenih obronkih mesta. (Z, V, N)

4. dan: Novi Targ - Niedzica (44 km). Danes se odpravite proti jugu do reke Bialka, tretjega pritoka Dunajca. Videli boste impresivno sotesko Nowa Biala, si ogledali čudovito poslikano zelo staro leseno cerkev v Debnem. Popoldne pridete v regijo Spisz, z bogato zgodovino in občudovanja vredno ljudsko kulturo. Do leta 1918 je bilo to območje del Madžarske in stoletja dom številnih etničnih skupin. Gorali in Rutenijci so živeli tu, Nemci v mestih, madžarsko plemstvo pa v gradovih. Kolesarite ob umetnem jezeru in peljete pod gradom v Niedzici, kjer končate današnjo etapo. (Z, V, N)

5. dan: Niedzica - Szczawnica (35-40 km). Čaka vas najbolj slikovit dan tega programa! Sledite reki skozi „gosjo“ vas Sromowce. Okoli poldneva prečkate mejo s Slovaško po novo zgrajenem mostu, namenjenem le kolesarjem in pešcem. Po prihodu v Cerveny Klastor (Rdeči samostan), čez katerega se vzpenjajo trije vrhovi Trzy Korony (Tri Krone) - najvišja točka v okrožju Pieniny - bo čas za kosilo in obisk lokalnega muzeja. Po odmoru sledi kolesarjenje po poti "Pieniny", ozki skalni polici, namenjeni le pešcem in kolesarjem. Polica je izklesana v dih jemajoči apnenčasti klif, ki se razteza po celotni dolžini soteske Dunajca. Za razliko od raftarjev, ki se vozijo po reki Gorale, se kolesarji lahko ustavite kadarkoli na poti in občudujete, fotografirate ali se celo kopate v reki. Enako lepa soteska je Lesnicky Potok, potok, ki se izliva v reko Dunajec s slovaške strani. Preden se vrnete na Poljsko, boste lahko tudi malo zapravljali. Malo zdraviliško mestece Szczawnica je s svojimi ločenimi kolesarskimi potmi prijetno presenečenje za kolesarje. Popoldan zaključite s kolesarjenjem po elegantni promenadi v dolini Grajcarek in raziskujete poti po gornjih in spodnjih vrtovih kopališča. (Z, V, N)

6. dan: Szczawnica - Rytro (55 km). Današnja etapa vas vodi skozi „zeleno sotesko“ Dunajca, kjer reka seka pogorje Beskidov. Čeprav tu ni apnenčastih pečin, so lesene kolesarske poti iz bukovega lesa nekaj posebnega. Po desni strani reke kolesarite mimo sadovnjakov, kmetij, kokošnjakov in starih skednjev. Odmor za kosilo bo v gostišču Lacko, znanem po močni slivovki. V Golkowicah zapustite Dunajec in pridete v Rytro, staro fevdalno vas ob vznožju ostankov gradu. (Z, V, N)

7. dan: Rytro - Krakow (25 / 30 km). Po zajtrku na kratko odkolesarite skozi dolino Poprad do mesteca Stary Sacz (15 km trase), kjer si lahko privoščite kavo ali raziščete to zgodovinsko majhno mesto, ki velja za enega najlepših mest v južni Poljski. Kolesarjenje po ozkih ulicah je pravo doživetje! Novost v programu na današnji dan je, da boste nadaljevali pot po novi kolesarski stezi do sosednjega mesta Nowy Sacz, ki ima še vedno pridih nekdanjega habsburškega cesarstva. Neo-gotska mestna dvorana na privlačnem trgu datira iz habsburškega časa, ulice pa so obkrožene z dobro ohranjenimi in restavriranimi hišami v "art nouveau" stilu. Od tu dalje po kosilu transfer z avtobusom do mesta Krakow (2 uri). Popoldan čas za ogled mesta, počitek oziroma kak nakup. Prilegel se bo sprehod po okrožju Kazimierz, kjer je bila včasih židovska četrt. Potovanje se sklene z večerjo ob tradicionalni Klezmer glasbi. (Z, V, N)

8. dan: Po zajtrku zaključek potovanja. Možnost podaljšanja potovanja / rezervacija dodatnih noči. (Z)

Cena

Cena na osebo:
Kategorija B: petkrat-šestkrat hoteli 3* in enkrat-dvakrat resnično dobri hoteli 2*
Vodena (mednarodna) tura: 720 € v dvoposteljni sobi in 830 € v enoposteljni sobi
Individualna tura: 580 € v dvoposteljni sobi in 690 € v enoposteljni sobi

Kategorija A: vsaj štirikrat hoteli 4* (možno tudi hotel 5*) in trikrat dobri hoteli 3*
Vodena (mednarodna) tura: 900 € v dvoposteljni sobi in 1.130 € v enoposteljni sobi
Individualna tura: 760 € v dvoposteljni sobi in 990 € v enoposteljni sobi

Vodene (mednarodne) ture: odhodi 30.5., 13.6., 27.6., 11.7., 25.7., 8.8., 22.8. in 5.9.2020

Cena vključuje: sedem nočitev s polpenzionom (zajtrk in večerja) v dvoposteljni sobi TWC v hotelih izbrane kategorije, prevoz prtljage med hoteli, transferje kot opisano v programu (Krakow-Zab in Nowy Sacz-Krakow), opis poti z zemljevidi v tujem jeziku pri individualnem programu (angleščina ali nemščina), lokalnega turističnega vodnika / spremljevalca pri vodenem programu, vožnja z vzpenjačo Zakopane - Gubalowka samo pri vodenem programu! in koncert Kletzmer glasbe. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačilo po želji: najem kolesa 60 € (klasično potovalno kolo s prestavami in stransko torbo, ki jo lahko nosite s seboj), električno kolo 130 €. Dodatna noč v Krakowu kategorija A (hotel 4*) 85 € na osebo v dvoposteljni sobi in 135 € v enoposteljni sobi, kategorija B (hotel 3*) 44 € na osebo v dvoposteljni sobi in 69 € v enoposteljni sobi.

Za prihode, ki niso na soboto na omenjene datume, doplačilo po osebi: 150 € (2-3 osebe), 80 € (4-5 oseb), 50 € (6-7 oseb), 30 € (8-9 oseb). V primeru rezervacije 10 ali več oseb ni doplačila za drug datum odhoda.

Popust: tretja oseba v dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem - 20 %.

Cena ne vključuje: vstopnin, vzpenjače Zakopane - Gubalowka pri individualnem programu, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Potovanje organizira naš poljski partner.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 30.9.2019. Pridržujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin, kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Krakow)?
Z avtobusom: avtobusni prevoznik Sindbad (odhodi trikrat na teden). Čas potovanja okrog dvanajst ur, cena od 30 € - 50 €.
Z vlakom: prek Dunaja v Krakow. Čas potovanja okrog šestnajst ur, cena od 84 € - 130 €.
Z avtom: približno 840 km v eno smer (Ljubljane-Dunaj-Brno-Ostrava-Krakow), vožnja traja do devet ur, približni strošek goriva in cestnin iz Ljubljane v obe smeri 250 €.

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Pridružite se nam facebook

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.