S kolesom po svoje

Za vse, ki radi potujete neodvisno in sami, v dvoje ali v manjši skupini določate tempo kolesarjenja, postanke, oglede in obroke, ne da bi ob tem pogrešali udobje, ki ga nudi organizirano potovanje.

Kolesarska tura Moravska

Moravska stazka

kolesarjenje ob češki reki Moravi
Po svoje
Cena:
Od 680 €
Odhodi
Sobote, od 25.4. do 19.9.2020
Trajanje
7 noči / 8 dni
Dolžina
235 km
Država
  • Češka
Začetna točka
Olomouc
Težavnost
  • 2

Poletna kolesarska uživancija ob rekah Morava in Thaya ter med Krakowom in Dunajem.

Moravska je ena od treh zgodovinskih območij Češke republike. Leži med Češko in Slovaško v dolini reke Morave. Kolesarska pot "Moravska stezka" povezuje številna zgodovinska mesta, palače, vinograde in čudovite vrtove. Trasa je speljana skozi obrečne gozdove, lepe parke in vrtove, mimo slikovitih ribnikov in majhnih ladijskih kanalov. Odlično je označena s posebnimi kažipoti. Moravska se s svojim bogastvom privlačnih znamenitosti zlahka primerja z bolj znanimi evropskimi turističnimi regijami.

Narava poti: Skoraj vsa trasa poteka po ravnih kolesarskih stezah. Nekaj malega je gričev (vinske poti v Hodoninu in Valticah) kot tudi mestno jedro Mikulov, ki je na vrhu hriba. Okrog 70 % poti je asfaltiranih oz tlakovanih, ostalih 30 % poteka po makadamu.

Program

1. dan: Individualni prihod in namestitev. Možna začetna mesta ture:
Krakow: prva noč v središču tega impresivnega zgodovinskega mesta, znanega tudi po odličnem "nočnem življenju". (N)
Katowice: tudi letališče kamor letijo mnogi cenovno ugodni letalski prevozniki. (N)
Olomouc: v tem primeru spite tu dve noči. (N)
Dunaj: program lahko začnete tudi na Dunaju. V tem primeru doplačilo 20 € na osebo. (N)

2. dan: Krakow - Litovel - Olomouc (20 km). Program se začne s kratkim prevozom z minibusom, ki odpelje iz Krakowa ob približno 8.30 uri dopoldan. Kdor prenočuje v Katowicah, vstopi ob približno 10. uri. V primeru, da ste začeli na Dunaju, lahko v Olomouc pridete z vlakom (približno tri ure trajajoča vožnja z enim prestopom), partner vas počaka na železniški postaji v Olomoucu. Goste, ki spijo v Olomoucu, pa pridejo iskat pred hotel.
Najkasneje ob 13. uri prispete v Litovel, majhno mesto z zelo znano pivovarno. Morava se tu razdeli na več kanalov, ki tečejo okrog mestnega jedra. Kolesarjenje se začne po kosilu, na starem mlinu. Prvi del je speljan mimo rezervata z zaščitenim obrečnim gozdom. Kmalu zagledate mesto Olomouc, ki je uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne dediščine in drugi najpomembnejši zaščiteni spomenik Češke Republike. (Z, V, N)

3. dan: Olomouc - Kromeriz (45 km). Olomouc nudi mnogo. Vzemite si dovolj časa za ogled spomenika Svete trojice, mestne dvorane z astronomsko uro, Katedralo Svetega Venčeslava, trdnjavo kot tudi grandiozno nadškofijo. Kolesarjenje mimo zidov trdnjave je zares navdihujoča izkušnja. S kolesarjenjem nadaljujete vzdolž Morave do Tovacova, arhitektonskega dragulja postavljenega med ribniki. Zanimivi sta palača in Židovski muzej. Spoznali boste mesto Chropyne, ki se ponaša z renesančno lovsko hišico. Etapa se zaključi v lepem mestu Kromeriz, malem mestecu splošno znanim kot Moravske Atene. Ima slikovito zgodovinsko mestno jedro, javne trge, arkade in čudovito nadškofijo. Verjetno pa je najbolj poznano po dveh čudovitih parkih. (Z, V, N)

4. dan: Kromeriz - Uherske Hradiste (35 - 50 km). Večina današnje etape je kolesarska steza vzdolž kanala Bat. Kanal je fascinanten tehnički spomenik, češka verzija francoskega "Canal du Midi". Prvotno je bil zgrajen za transport rjavega premoga. Danes je prenovljen kot turistična atrakcija. Kolesarili boste čez stare zapornice, mimo turističnih ladjic, stanovanj, ki so si jih ljudje uredili na čolnih, ladjah in seveda različnih lokalov in kavarn. Vse, ki vas zanima arhitektura, lahko naredite ovinek do Zlina, glavnih prostorov legendarne tovarne čevljev Bata. Današnji cilj je mesto Uherske Hradiste, zgodovinsko mesto z velikim trgom. Med drugimi spomeniki je še posebej zanimiv obisk neoromanske sinagoge. (Z, V, N)

5. dan: Uherske Hradiste - Hodonin (45 km). Danes kolesarite čez slovaško Moravo. Tipična folklora je tu še vedno zelo živa. Regija je znana po svojih majhnih belih hiškah z modrimi naoknicami, lesenih rezbarijah in keramiki. Vinogradi, travniki, palače in ljudska arhitektura bodo nit tega kolesarskega dne. V mestu Uhersky Ostro lahko obiščete zgodovinsko mestno jedro, v Straznicah palačo vrtov in v Petrovu ulico vinskih kleti. (Z, V, N)

6. dan: Hodonin - Valtice (45 km). Zapustili boste rečno dolino Morava in kolesarili skozi vinograde do kraja Breclav, mesta na obrežju Thaya. Sledili boste toku reke navzgor, uživali v poti skozi zaščitene rečne gozdove proti mestu Lednice. Tu je pravljična neogotska palača in prelepi vrtovi, ki so bili včasih kraj srečanja evropskih plemičev. Vse to pa je obkroženo z obdelano pokrajino Lednice-Valtice, zaradi svoje lepote imenovane tudi "Vrt Evrope". Nadaljujete skozi parke, mimo številnih dekorativnih zgradb kot so minaret, stebrišča in pompozni obok. Prenočujete v kraju Valtice poleg druge čudovite palače, ki je bila včasih posest današnji vladarjev Lichtensteina. Ne samo, da se boste lahko vživeli v moravsko kulturo, privoščite si lahko tudi odlično moravsko vino v vinskem salonu. (Z, V, N)

7. dan: Valtice - Laa an der Thaya (45 km). Zadnja kolesarska etapa vodi skozi mesto Mikulov. Baročni grad kraljuje mestu in že od daleč pozdravlja kolesarje, saj stoji na visokih klifih. Staro mestno jedro, obkroženo s trgom, ima umetelne hiške in impozantno grobnico aristokratske družine Dietrichstein. Nato sledi lahko kolesarjenje po urejenih kolesarskih stezah. Takoj za avstrijsko mejo pridete do vaše današnje namestitve v kraj Laa an der Thaya. Tu se lahko osvežite v termalnih vrelcih! (Z, V, N)

8. dan: Po zajtrku zaključek potovanja. Do vašega izhodišča (Olomouc, Katowice ali Krakow) je organiziran minibus. Če se vračate na Dunaj, pa vozi vlak (v tem primeru morate rezervirati sami - ni vključeno v program). Direktni vlak vozi približno uro in pol. Možnost podaljšanja potovanja / rezervacija dodatnih noči v Laa an der Thaya. Tu je veliko možnosti za krožne kolesarske ture, na primer 50 km dolga "Naravni Dragulj" kolesarska steza v Češki Republiki in severni vinski regiji. (Z)

Cena

Cena na osebo:
680 € v dvoposteljni sobi
820 € v enoposteljni sobi

Cena vključuje: sedem nočitev s polpenzionom (zajtrk in večerja) v dvoposteljni sobi v dobrih hotelih, prevoz prtljage med hoteli, transfer Krakow-Olomouc in Laa an der Thaya-Krakow (z možnostjo vstopa v Katowicah), opis poti z zemljevidi v tujem jeziku (angleščina ali nemščina), organizacijo potovanja in DDV.

Doplačilo po želji: najem kolesa 60 € (klasično potovalno kolo s prestavami in stransko torbo, ki jo lahko nosite s seboj), najem električnega kolesa 130 €. Začetna noč na Dunaju doplačilo 20 € na osebo (začetek ture na Dunaju namesto v Krakowu). Dodatna noč v Krakowu ali Laa an der Thaya (hotel 3*) 44 € na osebo v dvoposteljni sobi in 69 € v enoposteljni sobi, nočitev z zajtrkom. Dodatna noč na Dunaju (hotel 3*, blizu centra) 65 € na osebo v dvoposteljni sobi in 90 € v enoposteljni sobi, nočitev z zajtrkom.

Popust: tretja oseba v dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem na vprašanje.

Cena ne vključuje: prevoza z vlakom iz Laa an der Thaya na Dunaj, vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Potovanje organizira naš poljski partner.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 30.9.2019. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Krakow)?

Z letalom: direkten let Ljubljana- Krakow (letalski prevozniki LOT, Austrian, Lufthansa), cena od 85 € - 320 €.
Z avtobusom: avtobusni prevoznik Sindbad (odhodi trikrat na teden). Čas potovanja okrog 12 ur, cena od 30 € - 50 €.
Z vlakom: najprej do Dunaja in naprej proti Krakowu. Čas potovanja okrog 16 ur, cena od 84 € - 130 €.
Z avtom: okoli 840 km v eno smer (iz Ljubljane), približni strošek goriva in cestnin iz Ljubljane v obe smeri 270 €.

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Pridružite se nam facebook

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.