slika madžarskega parlamenta zvečer Helia kolesarjenje

Dunaj - Budimpešta

Natisni
kolesarji vozijo ob vinogradih kolesarjenje ob Donavi
odhod 21.8. razprodan
s kolesi od Dunaja do Budimpešte Helia zemljevid
Cena:
od 595 €
Odhod
21 Avgust 2021
Trajanje
5 noči / 6 dni
Dolžina
320 km
Država
  • Avstrija
  • Madžarska
Začetna točka
Ljubljana, vstop Celje, Maribor
Težavnost
  • 1

Razlaga težavnosti

Ob Donavi skozi tri države

Kolesarsko potovanje povezuje tri dežele in tri najvažnejša mesta nekdanje donavske monarhije: Dunaj, Bratislavo in Budimpešto. Speljano je čez madžarsko ravnico skozi tipične vasice, stran od uhojenih turistični poti. Omogoča neposredno spoznavanje krajev naše severovzhodne sosede, kamor običajno ne zaidemo. Delno poteka po urejeni kolesarski poti, na Madžarskem pa po podeželskih cestah, le ob izhodu iz večjih mest je nekaj več prometa.

Narava poti: tura poteka po kolesarskih stezah in stranskih poteh, nekaj gričev, sicer raven teren ob reki.

Program

1. dan: (Ljubljana) Dunaj - Fishamend - Bratislava (45 km). Odhod iz Ljubljane zgodaj zjutraj, mimo Maribora in Gradca dopoldne prispemo pred Dunaj. Velemestu se ognemo, saj smo ga obiskali že kdaj prej. Kolesarsko potovanje začnemo v mestecu Fishamend. Prvi kolesarski dan nas pelje skozi nacionalni park Donava-Auen, bogat z raznoliko floro in favno. Kolesarjenje po širnih travnikih ob Donavi, mimo gradov Orth in Eckartsau do pomembnih arheoloških izkopanin Carnuntuma Petronella. Po Hainburgu dosežemo mejo s Slovaško in prikolesarimo do prestolnice  Bratislave, cilja tega. Pred večerjo se sprehodimo po mestu do razgledne točke na slovitem gradu. (N)

2. dan: Bratislava - Mosonmagyarovar (44 km). Nekaj malega kilometrov še kolesarimo po Slovaški, potem pa že pridemo do madžarske meje, v mestece Rajko. Na madžarski strani je pot speljana skozi privlačne vasi, delno po mogočnem donavskem nasipu. Peljali se bomo skozi Szigetköz, "Rženi otok". Današnja končna točka je Mosonmagyarovar, imenovano "mesto 17-ih mostov" in zobozdravniško prestolnico Evrope. (Z, N)

3. dan: Mosonmagyarovar - Györ (41 km). Tudi danes kolesarimo skozi naravni paradiž malega Rženega otoka. Mali Alföd je v naravni park, preurejen iz območja nekdanjih močvirij in barij. Popoldne kolesarjenje skozi tipične madžarske vasi z eno ulico in hišami z velikimi dvorišči ob njej. Na poti peljemo mimo Hédervárja, ki bo idealen za odmor za kosilo. Masivni grad stoji sredi zavarovanega parka. Vsekakor bomo načrtovali dovolj časa za obisk Györa. Glavno mesto okrožja ima veliko znamenitosti in prijetno baročno staro mestno jedro.(Z, N)

4. dan: Györ - Komarom (55 km). Kmalu dosežemo madžarski Böny. Od tu pot vodi do Babolna, rodovitnega mesta z zelo lepim centrom mesta. Lokalni nacionalni plemenski žrebec je poznan daleč naokrog. Te tekmovalne konje vzrejajo v čudovitih notranjih dvoriščih. Zadnja etapa pa nas spet pripelje nazaj do Donave in naše današnje namestitve v mesto Komarom. Kraj je poseben, saj je na obeh bregovih Donave, pol na Slovaškem, pol na Madžarskem. (Z, N)

5. dan: Komarom - Višegrad (55 km + vožnja z ladjo). Kolesarska etapa vodi blizu rečnega obrežja, v ravni dolini Donave. Peljemo se skozi različne vasi, z razgledi na okoliške vinograde. Tisti, ki vas zanima zgodovina, si lahko vzamete čas za ogled bližnjega Rimskega gradu Kelemantia. Vsekakor je najlepša zanimivost današnjega dne Esztergom (znan tudi kot madžarski Rim). Njegova bazilika (mogočna katedrala) je največja cerkev in najvišja stavba v državi. Zadnje kilometre današnje etape do Viešgrada plujemo z ladjo (doplačilo za vozovnico približno 10 € vključno s kolesom). Tako imenovano "koleno Donave" in pokrajina, ki obdaja reko, je ena najprivlačnejših delov vašega programa. (Z, N)

6. dan: Višegrad–Budimpešta (50 km). Kolesarjenje po ravnini do kolena Donave pri Višegradu. Jutranjo kavo si privoščimo v vasici Szentendre, naselju umetnikov in živem muzeju na prostem. Popoldne pa še krona tega dne - Budimpešta. (Z, N). Malo se razgledamo in kupimo kako ogrsko salamo za spomin in darilo. Popoldne zaključimo in se odpravimo domov, v Ljubljano prispemo v poznih večernih urah.


večerni pogled na mostove čez Donavo

Cena

Cena na osebo: 595 €

Cena vključuje: prevoz z udobnim turističnim kombijem na relaciji Ljubljana - Dunaj in Budimpešta - Ljubljana. Pet nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi TWC v hotelih 3*. Turistično vodenje vodnika z licenco GZS in potovalno knjižico. Spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli. DDV in organizacijo potovanja.

Doplačila po želji: najem kolesa 60 € (klasično potovalno kolo 7 ali 21 prestav, stranska torba). Električno kolo 160 €.

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Ni vključeno: vozovnica za ladjo na Donavi peti dan, približno 10 €.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 15.1.2021. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.