slika madžarskega parlamenta zvečer Helia kolesarjenje

Pot od Dunaja do Budimpešte je speljana delno ob reki, nekaj pa tudi po slikovite severno madžarskem podeželju. Uživamo ob rečnih panoramah, lokah in logih ob manjših rečicah, lepo obnovljenih starih mestih in vaseh, kjer se je že davno nazaj ustavil lenobni čas.

Presežki ture

  • Bratislava na obzorju prvega dne
  • pogled na Donavo z bratislavskega gradu
  • termalnih hotel v dentistični prestolnici Evrope
  • Komarno in Komarom, mesti ki ju deli mogočna reka
  • gorski pejsaži Višegrada
  • vasica Svetega Andreja

Dunaj - Budimpešta

Samo 8
Helia potovanja
od 655 €
Odhod
14.8.2022
Trajanje
6 dni / 5 noči
Država
Avstrija, Madžarska
Začetna točka
Ljubljana, vstop tudi Celje, Maribor
Dolžina
290 km
Težavnost
1

Ob Donavi skozi tri države

Kolesarsko potovanje povezuje tri dežele in tri najvažnejša mesta nekdanje donavske monarhije: Dunaj, Bratislavo in Budimpešto. Speljano je čez madžarsko ravnico skozi tipične vasice, stran od uhojenih turistični poti. Omogoča neposredno spoznavanje krajev naše severovzhodne sosede, kamor običajno ne zaidemo. Delno poteka po urejeni kolesarski poti, na Madžarskem pa po podeželskih cestah, le ob izhodu iz večjih mest je nekaj več prometa.

Narava poti: tura poteka po kolesarskih stezah in stranskih poteh, nekaj zelo malega gričev, sicer raven teren ob reki.

Program

1. dan: (Ljubljana) Dunaj - Fishamend - Bratislava (↔ 45 km, ↑ 270 m, ↓ 210 m ).

Odhod iz Ljubljane zgodaj zjutraj, mimo Maribora in Gradca dopoldne prispemo pred Dunaj. Velemestu se ognemo, saj smo ga obiskali že kdaj prej. Kolesarsko potovanje začnemo na mestnem obrobju. Prvi kolesarski dan nas pelje skozi nacionalni park Donava-Auen, bogat z raznoliko floro in favno. Kolesarjenje teče po poplavnem nasipu ob Donavi, mimo gradov Orth in Eckartsau do pomembnih arheoloških izkopanin Carnuntuma Petronella. Po Hainburgu dosežemo mejo s Slovaško in prikolesarimo do prestolnice Bratislave, cilja tega. (N)

2. dan: Bratislava - Mosonmagyarovar (↔ 44 km, ↑ 50 m, ↓ 90 m).

Po zajtrku se sprehodimo po mestu do razgledne točke na slovitem gradu. Nekaj malega kilometrov nato še kolesarimo po Slovaški, potem pa že pridemo do madžarske meje, v mestece Rajko. Na madžarski strani je pot speljana skozi privlačne vasi, delno po mogočnem donavskem nasipu. Peljali se bomo skozi Szigetköz, "Rženi otok". Današnja končna točka je Mosonmagyarovar, zobozdravniško prestolnico Evrope. V hotelskih termah si privoščimo vročo kopel. (Z, N)

3. dan: Mosonmagyarovar - Györ (↔ 41 km, ↑ 150 m, ↓ 150 m).

Tudi danes kolesarimo skozi naravni paradiž malega Rženega otoka. Mali Alföd je v naravni park, preurejen iz območja nekdanjih močvirij in barij. Popoldne kolesarjenje skozi tipične madžarske vasi z eno ulico in hišami z velikimi dvorišči ob njej. Na poti peljemo mimo Hédervárja, ki bo idealen za odmor za kosilo. Masivni grad stoji sredi zavarovanega parka. Vsekakor bomo načrtovali dovolj časa za obisk Györa. Glavno mesto okrožja ima veliko znamenitosti in prijetno baročno staro mestno jedro, po katerem se sprehodimo.(Z, N)

4. dan: Györ - Komarno (↔ 55 km, ↑ 80 m, ↓ 90 m).

Kmalu dosežemo madžarski Böny. Od tu pot vodi do Babolna, rodovitnega kraja z lepim centrom mesta. Zadnja etapa pa nas spet pripelje nazaj do Donave in naše današnje namestitve v slovaškem mestu Komarno. Pred mestom so mogočne utrdbe, ki so slovele po vsej Evropi. Kraj je tudi sicer poseben, saj je na obeh bregovih Donave, pol na Madžarskem, pol na Slovaškem, kjer mi prenočimo. (Z, N)

5. dan: Komarom - Višegrad (↔ 55 km + vožnja z ladjo, ↑ 240 m, ↓ 250 m).

Kolesarska etapa vodi blizu rečnega obrežja, v ravni dolini Donave. Peljemo se skozi različne vasi, z razgledi na okoliške vinograde. Tisti, ki vas zanima zgodovina, si lahko vzamete čas za ogled bližnjega Rimskega gradu Kelemantia. Vsekakor je najlepša zanimivost današnjega dne Esztergom ,znan tudi kot madžarski Rim. Mestna bazilika je največja cerkev in najvišja stavba v državi. Zadnje kilometre današnje etape do Višegrada se peljemo tudi malo s trajekti (doplačilo za vozovnico približno 10 € vključno s kolesom). Tako imenovano "koleno Donave" in "gorata" pokrajina, ki obdaja reko, je ena najprivlačnejših delov vašega programa. (Z, N)

6. dan: Višegrad–Budimpešta (↔ 50 km, ↑ 40 m, ↓ 50 m).

Kolesarjenje po ravnini do kolena Donave pri Višegradu. Jutranjo kavo si privoščimo v idilični vasici Szentendre, naselju umetnikov in živem muzeju na prostem. Malo se razgledamo in kupimo kako ogrsko papriko za spomin in darilo. Opoldne pa še kolesarski zaključek z langoši in krona tega dne - Budimpešta. (Z, N). Na Citadeli zaključimo in se odpravimo domov, v Ljubljano prispemo v poznih večernih urah.

Cena

Cena na osebo: 655 €

Cena je izračunana ob udeležbi 8 oseb.

Cena vključuje: prevoz udeležencev in koles z udobnim turističnim kombijem na relaciji Ljubljana - Dunaj in Budimpešta - Ljubljana. Pet nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi TWC v hotelih 3* in 4*. Večerjo peti dan. Turistično vodenje vodnika z licenco GZS in potovalno knjižico. Spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli. DDV in organizacijo potovanja.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 90 €. Najem kolesa 90 € (klasično potovalno kolo, 21 prestav, stranska torba). Električno kolo 210 €.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo).

Možna doplačila: ob udeležbi od 6 do 7 oseb se obračuna doplačilo 25 € na osebo. Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predvidena za največje število udeležencev. Potnik se nepreklicno strinja, da ne more odstopiti od sklenjene pogodbe če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja glede na končno število prijav.

Najmanjše število prijavljenih: 6 oseb.

Cena ne vključuje: kosil, ostalih večerij in vstopnin. Vozovnica za trajekt na Donavi peti dan, približno 10 €.

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek Zavarovanja rizika odpovedi in bo obračunan skladno z doplačili na končno ceno rezervacije za vse osebe na rezervaciji, če se stranka zanj odloči. Informativna cena zavarovanja znaša za osnovni aranžma (soba, brez doplačil) 69 EUR za dve osebi / 46 EUR za eno osebo. V primeru odpovedi potovanja s strani organizatorja, je znesek zavarovanja rizika odpovedi v celoti povrnjen. 

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Skupinsko nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.

Dodatne informacije

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 14.12.2021. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.
Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Potovalni pogoj: trenutno zahtevano PCT potrdilo

COVID informacije: Avstrija

COVID informacije: Slovaška

COVID informacije: Madžarska

Kolesa

Potovanja se lahko udeležite s svojim ali najamete naše kolo. Najem omogoča brezskrbno kolesarjenje - če pride do okvare, takoj dobite nadomestno kolo in še naprej uživate v potovanju. Ob najemu električnega kolesa spremljevalci poskrbijo tudi za polnjenje baterije in vsakodnevno pripravo kolesa. Ko se dan začne, preprosto sedete na že "ogreto" kolo. 

Na voljo so lahko standardno potovalno kolo ali električno treking kolo

Standardno kolo

Helia oranžno potovalno standardno kolo

Kolesa so prirejena posebej za Helio in udobna kolesarska potovanja. Lahki trekingi imajo 24 prestav, števec, vključeni sta 24 litrska potovalna torba in ključavnica.

Helia električno potovalno kolo

Električna kolesa SCOTT Sub Active so odlična za kolesarske ture. Touring okvir omogoča udobno daljšo vožnjo. Imajo 9 mehanskih in 4 elektronske prestave, avtonomija baterije je 90 km. Tudi ta so opremljena s potovalnimi torbami in ključavnico.

Helia potovanja
Natisni