Panoramski pogled na jezero - kolesarska tura Balaton

Za boljši vtis o malce zaničevanem sosednjem morju izberite odličen kolesarski vikend krog okoli Balatona. Pot okrog jezera ni prav nič dogočasna. Pokrajina je živahno razgibana, vozimo pod zgodovinskimi gradovi, skozi vinske gorice in ob živahnih plažah. Tudi za kopanje si kar spotoma in s kolesa vzamemo čas.

Presežki potovanja:

  • poletno počitniško vzdušje ob "morju"
  • vožnja pod ruševinami gradu
  • slikovite gorice pred Badacsonyem
  • vožnja s čolnom pod mestecem Tapolca
  • razgled s severnega roba jezera

Okrog Blatnega jezera

Samo 8
Helia potovanja
od 485 €
Odhod
23.6.2022
Trajanje
4 dni / 3 noči
Država
Madžarska
Začetna točka
Ljubljana, vstop tudi Celje, Maribor
Dolžina
215 km
Težavnost
2

Praznični vikend okrog madžarskega morja

Blatno jezero je največje plitko jezero s svežo vodo v srednji Evropi in druga najbolj obiskana turistična točka na Madžarskem, takoj za glavnim mestom. Jezero je dobilo ime po reki Zali, ki so ji nekoč rekli Blatna. Najverjetneje je povezano z močvirnatim območjem v bližini jezera. V najširšem delu je široko 15 kilometrov, v najožjem štiri, dolgo pa 77 km in ne čudi, da ga naši zahodni sosedje imenujejo kar 'madžarsko morje'. Medtem ko je severna obala redkeje poseljena in velja za glavno vinorodno območje, je južna zelo priljubljena med domačini in tujimi turisti, saj omogoča različne rekreativne dejavnosti, od jadranja, surfanja, plavanja, ribarjenja, kolesarjenja, sprehodov in jahanja. Ker se voda na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, južna obala s svojimi turističnimi kraji spominja na morsko letovišče.

Kolesarske steze so odlično urejene, teren je v glavnem ravninski. Poleg dobre kolesarske infrastrukture in lepe narave se celotno območje ponaša z elegantnimi palačami, dvorci in prijetnimi vasicami. Narava poti: kolesarska steza, večinoma raven teren, en vzpon približno 80 metrov tretji dan.

Program

1.dan: Ljubljana - Balatonmariafürdo - Keszthely - Badacsony (↔ 45 km, ↑ 140 m, ↓ 140 m).

Srečanje kolesarjev je zgodaj zjutraj v Ljubljani. Po približno 4-urni vožnji bomo prispeli do kraja Balatonmariafürdo na južni obali jezera, kjer se naše kolesarjenje prične. Potovanje okrog Blatnega jezera s kolesi bomo začeli skozi vasi, ki so v glavnem turistični resorti. Kmalu prečkamo veliko močvirsko območje Kis Balaton (Mali Balaton), uvrščeno na seznam mednarodno pomembnih mokrišč. Ustavili se bomo v prijetnem mestecu Keszthely, ki predstavlja kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. Mesto je bilo poseljeno že v času starih Rimljanov, z imenom Keszthely pa v zgodovinskih virih prvič omenjeno v 13. stoletju. Ko južno obalo pustimo za seboj, se pod mogočnimi ruševinami gradu Szigliget podamo proti Badacsony-ju, kjer bomo prenočili. Vinogradniška pokrajina na tem območju velja za najlepšo na Madžarskem. (H,V)

2.dan: Badacsony - Tapolca - Köveskal - Tihany - Balatofüred (↔ 55 km, ↑ 310 m, ↓ 290 m).

Usmerimo se proti kotlini Tapolca, kjer je še pred kratkim od začetka prejšnjega stoletja deloval kamnolom za izkop bazalta. Mesto je slovi zaradi podzemne jezerske jame v središču kraja. Naprej kolesarimo skozi vasico Köveskal v osrčju kotline Kali. Področje so leta 1984 kot najbolj tipično in značilno območje Balatonskega visokogorja zaščitili. Vrhunec današnje kolesarske etape je Tihany - polotok, ki Blatno jezero skorajda deli na dvoje. Je pravi biser celotne države. Ne čudi, da je bil prav Tihany leta 1952 razglašen za prvi Nacionalni Park na Madžarskem. Slovi kot najbolj privlačno, raznoliko in znanstveno najbolje raziskano območje v vsej deželi. (H,Z,V)

3. dan: Balatonfüred - Siofok (↔ 55 km, ↑ 240 m, ↓ 280 m).

Etapa je lepa in nezahtevna, skozi priljubljene turistične počitniške vasice na severni strani jezera. Kraji so znani zaradi prijetne mikroklime, lepe narave, odličnega lokalnega vina, dopustovanja in različnih športnih aktivnosti, od jadranja, plavanja, do ribolova itd. Vzhodno obalo predstavlja ilovnati klif, s katerega pogled seže čez vso dolžino jezera. Zaključna točka na današnji dan je mesto Siófok, ki je v poleti najbolj priljubljena počitniška destinacija na Madžarskem. Mesto poleg kulture in zgodovine zagotavlja tudi obilo zabave. Zelo priljubljene točke za obiskovalce so Vodni stolp, Muzej mineralov in mestna evangeličanska cerkev, ki jo je zasnoval legendarni madžarski arhitekt Imre Makovecz. (H,Z,V)

4.dan: Siofok - Balatonföldvar - Fonyod - Balatonmariafürdo (↔ 60 km, ↑ 150 m, ↓ 160 m).

Zadnji dan kolesarjenje poteka vzdolž južne strani jezera in kolesarska pot nam tudi danes omogoča brezskrbno kolesarjenje mimo priljubljenih počitniških vasic in krajev. Kolesarjenje zaključimo pozno popoldan, sledi vožnja nazaj domov. Predviden prihod v Ljubljano v večernih urah. (H,Z)

Cena

Cena na osebo: 485 €

Cena je izračunana ob udeležbi 8 oseb.

Cena vključuje: prevoz oseb in koles z udobnim turističnim kombijem iz Ljubljane po navedenih relacijah, tri polpenzione v dvoposteljni sobi v hotelih 3*, spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli. Turistično vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS in potovalno knjižico. Organizacijo potovanja ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 80 €. Najem kolesa 60 € (klasično potovalno kolo, 21 prestav, stranska torba). Električno kolo 140 €.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo).

Možna doplačila: ob udeležbi od 6 do 7 oseb se obračuna doplačilo 25 € na osebo. Potniku ob prijavi izstavimo predračun po najnižji ceni aranžmaja, ki je predvidena za največje število udeležencev. Potnik se nepreklicno strinja, da ne more odstopiti od sklenjene pogodbe če bo ob koncu razpisa manjša udeležba od predvidene in mu bo obračunana cena aranžmaja glede na končno število prijav.

Najmanjše število prijavljenih: 6 oseb.

Cena ne vključuje: vstopnine, pijače, dodatni obroki in ostali izdatki, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek Zavarovanja rizika odpovedi in bo obračunan skladno z doplačili na končno ceno rezervacije za vse osebe na rezervaciji, če se stranka zanj odloči. Informativna cena zavarovanja znaša za osnovni aranžma (soba, brez doplačil) 46 EUR za dve osebi / 35 EUR za eno osebo. V primeru odpovedi potovanja s strani organizatorja, je znesek zavarovanja rizika odpovedi v celoti povrnjen. 

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Skupinsko nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.

Dodatne informacije

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 14.12.2021. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.
Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Potovalni pogoj: trenutno zahtevano PCT potrdilo

COVID informacije: Madžarska

Kolesa

Potovanja se lahko udeležite s svojim ali najamete naše kolo. Najem omogoča brezskrbno kolesarjenje - če pride do okvare, takoj dobite nadomestno kolo in še naprej uživate v potovanju. Ob najemu električnega kolesa, spremljevalci poskrbijo tudi za polnjenje baterije in vsakodnevno pripravo kolesa. Ko se dan začne, preprosto sedete na že "ogreto" kolo. 

Najamete lahko standardno potovalno kolo ali električno treking kolo

Standardno kolo

Helia oranžno potovalno standardno kolo

Kolesa so prirejena posebej za Helio in udobna kolesarska potovanja. Lahki trekingi imajo 24 prestav, števec, vključena je 24 litrska potovalna torba in ključavnica.

Helia električno potovalno kolo

Električna kolesa SCOTT Sub Active so odlična za kolesarske ture. Touring okvir omogoča udobno daljšo vožnjo. Imajo 9 mehanskih in 4 elektronske prestave, avtonomija baterije je 90 km. Tudi ta so opremljena s potovalnimi torbami in ključavnico.

Helia potovanja
Natisni