kolesar na stezi skupinsko kolesarjenje Helia ob Muri

Kolesarjenje ob Muri

Natisni
dva kolesarja na kolesarski stezi ob Muri
7.8.2021
s kolesi ob Muri Helia zemljevid
Cena:
Od 895 €
Odhod
07 Avgust 2021
Trajanje
6 dni
Dolžina
375 km
Vodnik
Sašo Skalič
Država
  • Avstrija
Začetna točka
Ljubljana
Težavnost
  • 2

Razlaga težavnosti

Klasično kolesarsko potovanje za vsakogar

Kolesarjenje ob Muri sodi med najlepša skupinska kolesarska potovanja. Slab kilometer pod izvirom Mure na Solnograškem se začne kolesarska pot, ki vodi iz srca Alp v Panonsko nižino - od modrih encijanov do vinske trte. V šestih lahkih etapah se v hladu ob reki spustite od gorskih kmetij do hrvaške meje. Le redka potovanja s kolesi ponujajo toliko - gradove, njihove ostanke, alpske vasice, nenavadne muzeje, pivovarne, kjer boste pogasili žejo, do baročnega Gradca in štajerskih goric…

Narava poti: tura poteka po kolesarskih stezah in mirnih stranskih poteh, nekaj gričev je okrog Judenburga, sicer spuščajoč ali raven teren ob reki. Dnevne etape so sicer nekaj daljše, vendar je ves čas zraven spremno vozilo, ki vam na vašo željo pomaga skrajšati pot.

Program

1. dan: Muhr - St. Michael - Stadl an der Muhr (približno 65 km). V zgodnji jutranji urah odhod iz Ljubljane. Skozi karavanški in Katschberg predor se odpeljemo v dolino Mure pod Visokimi Turami. Zamenjamo prevozno sredstvo in kolesarsko potovanje se lahko začne. Prva etapa etapa vodi po gorski dolini, obdani s slapovi do Tamswega, kjer spijemo kavo in se podpremo s kislim solnograškim jabolčnim zavitkom v baročnem mestnem jedru. Popoldne ob ozkotirni železnici in pod starimi gradovi sledimo gorski Muri in prespimo v že štajerskem mestecu Stadl na Muri. (Hotel, Večerja)

2. dan: Stadl an der Muhr - Judenburg okolica (približno 55 km). Razgiban dan z nekaj krajšimi vzponi (največ 80 m). Dopoldne vozimo skozi sotesko reke v Nizkih Turah; ustavimo se za namakanje v vaških tolmunih ali za carski praženec s kompotom v najbolj sončnem kraju Avstrije Murauu. Mimo ruševin starih gradov pridemo do Judenburga. Mesto, ki ga poznamo po tragičnem uporu slovenskih vojakov ob koncu prve svetovne vojne. Če noge ne bodo preveč utrujene, se velja povzpeti na mestni stolp, od koder je lep razgled po okolici. (Zajtrk, H, V)

3. dan: Judenburg - Bruck an der Mur (približno 75 km). Na poti od hotela se peljemo mimo edinega avstrijskega vojaškega letališča. Pozneje se dolina Mure zoži. Vrhunec dneva bo kosilo v vrtni restavraciji pivovarne Gösser. Ponudba cmokov, prest, golaža in piva je odlična, pa tudi staro središče rudarskega Leobna je lepo! K sreči do konca kolesarskega dneva v Brucku na Muri ne bo več daleč. (Z, H, V)

4. dan: Bruck an der Mur - Gradec (približno 65 km). V Brucku Mura naredi koleno in mi zapeljemo proti jugu. Kolesarska steza vijuga med hribi in soteskami, po lepi naravi, mimo številnih kmetij in sadovnjaki. Osrednji postanek dneva bo v Frohnleitnu. Vasica je kot s kake reklamne razglednice za Štajersko, mi pa si na mestnem trgu privoščimo kosilo. Popoldne kolesarimo do Gradca. Sprehodimo se po prijetnem mestu, pobožamo pasji kip in naravnamo ure po grajskem stolpu. Spodaj nas čakata prijazni vesoljček in mestni otok na Muri. (Z, H, V)

5. dan: Gradec - Cmurek (približno 70 km). Peljemo se proti jugu in Lipnici. Dežela slovi po pridelovanju buč, zato se ustavimo pri kmetih, ki jih predelujejo v okusna olja in druge izvedene dobrote. Za kosilo gremo malce stran od Mure in si v Lipnico privoščimo tudi kavo na mestnem trgu. Popoldne pri Šentilju dosežemo slovensko mejo a kolesarjenje dneva še vedno zaključimo na avstrijski strani pod gradom Cmurek. (Z, H, V)

6. dan: Cmurek - Razkrižje (45 km). Čaka nas še zadnja, čisto ravninska etapa. Skozi gosto poraščene mrtvice ob reki in visoka koruzna polja peljemo do avstrijske Radgone. Spijem kavo in pri Gederovcih zapustimo Avstrijo. Kosilo bo že na domačih tleh, zadnjo etapo še odkolesarimo vse do Razkrižja, kjer naša vodna nit zapusti Slovenijo, mi pa zaključimo našo dolgo pot od izvira. Vrnitev v Ljubljano v večernih urah. (Z)

kolesarji prečkajo travnik med Helia kolesarjenjem ob Muri

Cena

Cena potovanja na osebo: 895 €

Cena vključuje: prevoz iz Ljubljane z udobnim turističnim kombijem, pet nočitev s polpenzionom v dvoposteljnih sobah TWC v penzionih/hotelih ***/****. Spremljevalno vozilo in turistično vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS na kolesu. Prevoz prtljage med hoteli. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 155 €, najem kolesa 90 €, najem električnega kolesa 170 €.

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 12.12.2020. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.