Družabne kolesarske ture

Skupinska kolesarjenja lahko priporočamo vsem, ki radi uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem, ki se na potovanjih radi prepustite vodenju vodnika in prisluhnete strokovni razlagi.

kolesarjenje Mazurska jezera Helia

Mazurska jezera

kolesarjenje po Mazuriji s Helio
novo
Skupinska kolesarjenja
Cena:
Od 1.240 €
Odhod
01 Avgust 2020
Trajanje
8 dni / 7 noči
Dolžina
250 km
Država
 • Poljska
Začetna točka
letališče Ljubljana
Težavnost
 • 1

Mazurija je pokrajina na severovzhodu Poljske, znana predvsem po širni jezerski plošči. Planota Mazurskih jezer velja za eno izmed najbolj priljubljenih kolesarskih destinacij na Poljskem. Ne le zaradi naravnih lepot, ki privabljajo turista na to območje tisočerih kristalnih jezer in širnih gozdov, temveč tudi zaradi bogate zgodovinske in kulturne dediščine. Nekaj stoletij je bila Mazurija provinca Vzhodne Prusije, tu so tevtonski vitezi zapustili gotske in srednjeveške gradove, nemški okupatorji med 2. svetovno vojno pa bunkerje. Leta 1944 se je v znamenitem 'Wolfschanze' zgodil skoraj usodni poskus atentata na Hitlerja.

Narava poti: trasa je pretežno ravninska, nezahtevna in povprečna telesna pripravljenost zadostuje. Stranske ceste z malo avtomobilov in dobro razvita turistična infrastruktura.

Presežki ture:
- čudovita objezerska mesta
- številna jezera Mazurske pokrajine
- neokrnjen gozd Borecka, bivališče evropskega bizona
- glavno mesto Varšava s številnimi znamenitostmi

Program

1. dan: Srečanje udeležencev na letališču Ljubljana in polet v Varšavo. Po pristanku odpotujemo na vzhod - v Krutyn, izhodišče našega potovanja. Po nastanitvi v hotelu srečanje z lokalnim partnerjem, prevzem ter preizkus koles.  (V, N)

2. dan: Krutyn - Mragowo (33 km). Prvi dan kolesarjenja so bomo pobliže seznanili s pokrajino Mazurskih jezer, z obširnimi ravnicami in toplimi jezeri. V Mragowu, letoviškem kraju ob jezeru Csos bomo imeli pred večerjo še dovolj časa za sprehod po promenadi vzdolž jezera in za ogled starega mestnega jedra. (Z, V, N)

3. dan: Mragowo - Ketrzyn (55 km). Vožnja skozi vasice in vzdolž jezer do mesteca Reszel v zgodovinski pokrajini Warmiji. Reszel ima barvito staro mestno jedro, gotski most in mogočen opečnat grad, ki je nekoč pripadal Warmijskim škofom. Ustavimo se še v Swieti Lipki, kjer je romarska cerkvica Device Marije in samostanu - enem najpomembnješih baročnih spomenikov na severu Poljske. Legenda pravi, da naj bi se na smrt obsojenem ujetniku v gradu Ketrzyn dan pred usmrtitvijo prikazala Devica Marija in mu dala kos lesa in dleto, iz katerega naj bi izrezljal njeno podobo in ta naj bi ga naslednji dan rešila pred najhujšim. Ko je sodnik videl lepo podobico iz lesa, ki jo je naredil obsojenec, je prepoznal božji znak in ga pomilostil. Rešenec je pod prvo lipo izven mesta postavil kipec in kmalu je bila tam zgrajena kapela. V Ketrzynu stoji srednjeveški grad, ki je pripadal redu nemških tevtonskih vitezov. (Z, V, N)

4. dan: Ketrzyn - Wegorzewo (47 km). V jutranjem času se najprej usmerimo proti osem kilometrov oddaljeni skriti vojaški bazi Adolfa Hitlerja, Wolfschanze ('Volčja jazbina'). Kompleks je bil najbolj znan štab med 2. svetovno vojno, tu je imel svoj glavni štab za Vzhodno fronto. Bunkerji so bili zgrajeni 1941 med operacijo Barbarossa - nemško invazijo na Sovjetsko Zvezo. 20. julija 1944 se je tu zgodil neuspešno izveden atentat nanj. Dogodki so bili upodobljeni v filmu Operacija Valkira. Da ne bi baza padla v roke Rdeče armade, ki je vse bolj prodirala proti zahodu, so jo razstrelili 25. januarja 1945. A ker so bili ponekod zidovi silno debeli, ni bila popolnoma uničena in nekaj zidov je še ohranjenih. Popoldne kolesarimo po ravnici mimo mnogih jezer, pred ciljem pa zadnjih nekaj kilometrov ob obali jezera Mamry do malo zaspanega pristaniškega mesteca Wegorzewo. (Z, V, N)

5. dan: Wegorzewo - Gizycko (30 km). Raziskovanje pokrajine jezer in ravnic, vožnja skozi idilične kmečke vasice, kjer se prepletata sedanjost in polpretekla zgodovina socializma in kolhozov. Pot nas vodi skozi Harsz, vas s številnimi gnezdi belih štorkelj. Tu bomo imeli bomo tudi nekaj prostega časa in možnost za kopanje v jezeru Dargin. V Gizycku ostanemo dve noči. (Z, V, N)

6. dan: Gizycko krožna tura (48 km). Kolesarjenje skozi gozdnato območje Borecka, z bogato vegetacijo in živalsko raznovrstnostjo. Območje Borecka se pogosto poimenuje tudi kot 'narava v svoji najlepši neokrnjeni obliki'. Tu domuje evropski bizon (zober), lahko si jih ogledamo v posebnem ograjenem prostoru. Od tam vzdolž številnih jezer pot nazaj proti Gizycku. (Z, V, N)

7. dan: Gizycko - Mikolajki - Wojnowo in prevoz do Varšave (37 km). V jutranjem času nas ladja po treh urah vožnje pripelje do Mikolajka, 'St.Tropeza Mazurije'. Kraj z idiličnim mestnim jedrom, starimi ribiškimi hišami in modernim delom mesta ter pristaniščem. Kasneje se ob ob jezeru Beldany zapeljemo proti mestecu Ruciane Nida z lepim parkom in številni muzeji, nadaljujemo ob reki Krutynia skozi številne vasi proti Wojnowu s starim pravoslavnim samostanom. Popoldne zapustimo Mazurijo in se odpeljemo do Varšave in nastanitev v hotelu. Sprehod in večerja v starem delu mesta. (Z, V, N)

8. dan: Slovo od glavnega mesta Poljske. Vrnemo se na letališče v Varšavi in poletimo nazaj v Ljubljano. (Z)

Cena

Cena aranžmaja na osebo: 1.240 €

Cena vključuje: letalski prevoz v drugem razredu na relaciji Ljubljana - Varšava in nazaj, vključno z letališkimi taksami in 20 kg prtljage na osebo. Sedem polpenzionov v dvoposteljni sobi TWC v penzionih/hotelih **/***. Najem trekking kolesa s kolesarsko torbo. Prevoz prtljage med hoteli, potovalno dokumentacijo, knjižico z opisom poti. Sedmi dan ladijski prevoz Gizycko-Mikolajki, transferji omenjeni v programu. Turistično vodenje - slovenski vodnik z licenco GZS. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 120 €, električno kolo 110 €.

Cena ne vključuje: vstopnine, pijače, dodatni obroki in ostali izdatki, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo). 

Najmanjše število prijavljenih: 8 oseb.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 20.12.2019.

Rok za prijave: dva meseca pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Galerija

 • ma_03
 • maz24_01
 • maz51_01
 • maz54_01
 • maz72_01
 • maz_23
 • maz_34
 • maz_59
 • poland-197670_640
 • poland-966158_640
[/yjsgstabsgroup]

Video

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Pridružite se nam facebook

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.