Družabne kolesarske ture

Skupinska kolesarjenja lahko priporočamo vsem, ki radi uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem, ki se na potovanjih radi prepustite vodenju vodnika in prisluhnete strokovni razlagi.

Kolesarska tura Balaton

Okoli Blatnega jezera

s kolesi ob Balatonu
spet jeseni 2020
Balaton s kolesom
Cena:
Od 465 €
Odhod
25 Junij 2020
Trajanje
3 noči / 4 dni
Dolžina
229 km
Vodnik
Sašo Skalič
Država
  • Madžarska
Začetna točka
Ljubljana, vstop tudi Celje, Maribor, Murska Sobota
Težavnost
  • 1

Blatno jezero je največje plitko jezero s svežo vodo v srednji Evropi in druga najbolj obiskana turistična točka na Madžarskem, takoj za glavnim mestom. Jezero je dobilo ime po reki Zali, ki je bila nekoč imenovana Blatna. Ime je najverjetneje povezano z močvirnatim terenom, ki se nahaja v bližini jezera. V najširšem delu je široko 15 kilometrov, v najožjem štiri, dolgo pa 77 km in ne čudi, da ga naši zahodni sosedje imenujejo kar 'madžarsko morje'.
Medtem ko je severna obala redkeje poseljena in velja za glavno vinorodno območje, je južna zelo priljubljena med domačini in tujimi turisti, saj omogoča različne rekreativne dejavnosti, od jadranja, surfanja, plavanja, ribarjenja, kolesarjenja, sprehodov in jahanja. Ker se voda na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, južna obala s svojimi turističnimi kraji spominja na morsko letovišče.

Kolesarske steze so odlično urejene, teren je v glavnem ravninski. Poleg dobre kolesarske infrastrukture in lepe narave se celotno območje ponaša z elegantnimi palačami, dvorci in prijetnimi vasicami.

Narava poti: kolesarska steza, večinoma raven teren, skozi neokrnjeno pokrajino

Program

1.dan: Ljubljana - Balatonmariafürdo - Keszthely - Badacsony (60 km). Zbor kolesarjev je zgodaj zjutraj v Ljubljani. Po približno 4-urni vožnji bomo prispeli do kraja Balatonmariafürdo na južni obali jezera, kjer se naše kolesarjenje prične. Kolesarili bomo skozi vasi, ki so v glavnem turistični resorti, kmalu prečkali veliko močvirsko območje Kis Balaton (Mali Balaton), uvrščenega na seznam mednarodno pomembnih mokrišč. Ustavili se bomo v prijetnem mestecu Keszthely, ki predstavlja kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. Mesto je bilo poseljeno že v času starih Rimljanov, z imenom Keszthely pa v zgodovinskih virih prvič omenjeno v 13. stoletju. Ko južno obalo pustimo za seboj, se pod mogočnimi ruševinami gradu Szigliget podamo proti Badacsony-ju, kjer bomo prenočili. Vinogradniška pokrajina na tem območju velja za najlepšo na Madžarskem. (H,V)

2.dan: Badacsony - Tapolca - Köveskal - Tihany - Balatofüred (70 km). Usmerimo se proti kotlini Tapolca, kjer je še pred kratkim od začetka prejšnjega stoletja deloval kamnolom za izkop bazalta. Mesto je slovi zaradi podzemne jezerske jame v središču kraja. Naprej kolesarimo skozi vasico Köveskal v osrčju kotline Kali. Področje so leta 1984 kot najbolj tipično in značilno območje Balatonskega visokogorja zaščitili. Vrhunec današnje kolesarske etape je Tihany - polotok, ki Blatno jezero skorajda deli na dvoje. Je pravi biser celotne države. Ne čudi, da je bil prav Tihany leta 1952 razglašen za prvi Nacionalni Park na Madžarskem. Slovi kot najbolj privlačno, raznoliko in znanstveno najbolje raziskano območje v vsej deželi. (H,Z,V)

3. dan: Balatonfüred - Siofok (65 km). Etapa je lepa in nezahtevna, skozi priljubljene turistične počitniške vasice na severni strani jezera. Kraji so znani zaradi prijetne mikroklime, lepe narave, odličnega lokalnega vina, dopustovanja in različnih športnih aktivnosti, od jadranja, plavanja, do ribolova itd. Vzhodno obalo predstavlja ilovnati klif, s katerega pogled seže čez vso dolžino jezera. Zaključna točka na današnji dan je mesto Siófok, ki je v poleti najbolj priljubljena počitniška destinacija na Madžarskem. Mesto poleg kulture in zgodovine zagotavlja tudi obilo zabave. Zelo priljubljene točke za obiskovalce so Vodni stolp, Muzej mineralov in mestna evangeličanska cerkev, ki jo je zasnoval legendarni madžarski arhitekt Imre Makovecz. (H,Z,V)

4.dan: Siofok - Balatonföldvar - Fonyod (70 ravnih km). Zadnji dan kolesarimo vzdolž južne strani jezera in kolesarska pot nam tudi danes omogoča brezskrbno kolesarjenje mimo priljubljenih počitniških vasic in krajev. Kolesarjenje zaključimo popoldan, sledi vožnja nazaj domov. Predviden prihod v Ljubljano v večernih urah. (H,Z)


Cena

Cena na osebo: 465 €

Cena vključuje: prevoz oseb in koles z udobnim turističnim kombijem iz Ljubljane po navedenih relacijah, tri polpenzione v dvoposteljni sobi v hotelih 3*, spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli. Turistično vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS, organizacijo potovanja ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 80 €, najem kolesa 60 €, najem električnega kolesa 120 €.

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Najmanjše število prijavljenih: 8 oseb.

Cena ne vključuje: vstopnine, pijače, dodatni obroki in ostali izdatki, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 14.2.2020. Pridržujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Pridružite se nam facebook

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.