Skupinska kolesarska potovanja

Kolesarjenja v majhnih skupinah lahko priporočamo vsem, ki radi uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem, ki se na potovanjih radi prepustite vodenju vodnika in prisluhnete zanimvim zgodbam s poti..

klopca na obzorju kolesaska tura Kreta

Kolesarski dopust Kreta

asfaltirana pot na Kreti helia kolesarjenje
novo!
Skupinska kolesarjenja
Cena:
Od 1.225 €
Odhod
07 Junij 2021
Dodatni termin
13 September 2021
Trajanje
8 dni / 7 noči
Dolžina
290 km
Vodnik
Aleksandra
Začetna točka
letališče Ljubljana
Težavnost
 • 2

Razlaga težavnosti

Kolesarsko potovanje in dopust na Zevsovem otoku

Otok Kreta je rojstni kraj mogočnega boga grške mitologije Zevsa in največji grški otok. Kreta je preprosto mitično lepa, kot domovina cvetoče minojske kulture in zibelka evropske civilizacije, kot otok dišečih agrumov, oljčnih nasadov in vinogradov, kot počitniški raj z več kot tisoč kilometri slikovite obale, kot dežela večih dvatisočakov, številnih planot in podzemnih jam, kot dežela gostoljubnih, prijaznih in ponosnih ljudi, plesa in odlične kulinarike. Otok je odlična počitniška destinacija, kjer bomo lahko brezskrbno dopustovali.

Narava poti: trasa kolesarjenja je srednje zahtevna, a povprečna telesna pripravljenost zadostuje. Na nekaj zahtevnejših vzpetin nas popelje spremljevalno vozilo, lahko pa tudi preizkusite svojo pripravljenost in se povzpnete sami.

Popust 30 € na osebo za zgodnje prijave na odhod 7.6.2021; velja do 31.3.2021

Program

1. dan: srečanje udeležencev na letališču Ljubljana, polet na Kreto. Po pristanku kratek prevoz v hotel, kjer bomo bivali in se vsak dan odpravili na različno turo. Kadarkoli lahko dan kolesarjenja izpustite in si privoščite malo lenarjenja na plaži. Kateri dan bomo šli na katero turo, se bomo odločali glede na vreme in voljo udeležencev :)

TURA A: Panoramska razgledi Krete (39 km)
Ta srednje zahtevna tura nam razkriva vse zaklade GAIE, mistične Matere Zemlje, ki je toliko doprinesla Kreti. Kolesarsko turo začnemo z nepozabnimi razgledi, gorskimi panoramami velikanskega območja Belih gora, valovitimi srebrnimi griči, pokritimi z ojčnimi nasadi, prijaznimi vasicami in utrinki tako divjih kot nežnih obal. Ustavili se bomo v lončarski vasici, edini v celotni provinci Chania, kjer še vedno delujejo tradicionalni lončarji. Ročno izdelana keramika je na Kreti postala redka umetnost. Mojster Panaiottis nam bo dal priložnost, da se preizkusimo v svojih spretnostih z oblikovanjem mokre gline! Zadnji kilometri nam ponujajo edinstven pogled na severno obalo, razgibane polotoke in mesto Chania, preden zaključimo v slikovitem ribiškem pristanišču Kolymbari.

TURA B: Prečkanje otoka (58 km)
Čaka nas malce daljši, a zelo pester in razgiban dan. Kolesarimo iz središča otoka skozi bizarno pokrajino s slikovitimi soteskami vse do južne obale. Za jutranjo kavo se ustavimo v vasi Kandanos, obiščemo impresivno cerkev, ki je v celoti prekrita s stenskimi poslikavami in se pobliže seznanimo z grško pravoslavno tradicijo in arhitekturo. Po krajšem prevozu z minibusom prispemo na greben, od koder se nam odpre pogled proti najjužnejši točki Evrope, grškem otoku Gavdos. Afrika je tik za obzorjem, le še 300 km južneje. Po odmoru za kosilo v beli vasici Paleochora in počitku na njenih očarljivih peščenih plažah se spet obrnemo proti severu. Popoldanska vožnja nas razveseli z vožnjo skozi neokrnjene vasice najbolj odmaknjenih delov otoka. Po vožnji skozi čudovito sotesko Sassalos pridemo do severne obale Krete v zalivu Kissamos, ki ga uokvirjata polotok Rodopos in Gramvousa.

TURA C: Skozi dve soteski do pravljične obale (43 km)
Naš recept za ta uravnotežen dan:
- velika mera kolesarjenja
- nekaj koz na poti
- 'ščepec' jastrebov nad našimi glavami
- pridih divjih rož
- žlica aromatičnih zelišč
- dobro začinjeno s panoramskimi pogledi
- vse nežno zmešano in dobite turkizno vodo plaže Falassarna, ki spada med 10 najlepših plaž Grčije

TURA D: S kolesom in malo peš po starodavnih poteh (44 km kolesarjenja in 2h30 hoje skozi sotesko)
S slikovite planote Omalos na 1200 m n.v. se s kolesi spustimo v osamljene doline Belih gora. Na vhodu v sotesko Agia Irini zamenjamo naša kolesa za pohodno opremo. Nagrajeni bomo s čudovito naravo in deviško plažo ob izteku kanjona. Med dve in pol urno hojo nas bo skozi impresivni kanjon spremljal vonj žajblja, na koncu pa se bomo lahko osvežili v čistem libijskem morju v Sougii, kar nas bo poživilo in dalo zagon za popoldne, ko bomo kolesarili po najbolj zelenih dolinah Krete.

TURA E: Pet obrazov Krete (58 km)
Ta dan bomo odkrivali lepote narave in bogato kretsko kulturo. Kolesarimo s planote Malaxa in po slikoviti vožnji prispemo do starodavne Aptere. Nikjer drugje na Kreti na enem mestu ne boste našli toliko zgoščene zgodovine kot tu: minojske stene, dorske utrdbe, grški amfiteater, impresivne rimske cisterne, bizantinski samostan in turški grad. Po sprehodu skozi preteklost odrinemo proti regiji Apokoronas, s številnimi vodnimi izviri, edinem naravnem jezeru na Kreti in bujnimi gozdovi in si pri izvirih Stylos pod dišečimi drevesi evkaliptusa privoščimo kosilo. Zaspane gorske vasice, ki jih povezujejo ozke vijugaste in lahke naravne ceste, so popolna pokrajina za našo popoldansko traso, dokler ne pridemo do severne obale v Kalivesu, kjer lahko uživamo v čudoviti plaži in se osvežimo v čistem Sredozemskem morju.

TURA F: Sveži izviri in vode (45 km)
Odkrivali bomo skrivna čudesa na Kreti, tema dneva je 'voda'. Naše izhodišče je slikovita vasica Gavlochori. Pot nas vodi skozi s cvetjem napolnjene starodavne vasice regije Cape Darapano, kjer obiščemo eno in edino tovarno svile na Kreti, preden se spustimo v bolj živahno ribiško vasico Georgioupolis ob izlivu reke Perastikos. Nekaj lahko prevoženih kilometrov v notranjost nas pripelje do globoko zelenih voda jezera Kournas, edinega sladkovodnega jezera na Kreti, kjer uživamo med odmorom za kosilo. V popoldanskem času si ogledamo zaspano naselje Vafes, zgrajeno v beneškem stilu, še danes polnem srednjeveškega duha. Tradicionalna tovarna oljčnega olja v Vafesu nam razkrije zadnje skrivnosti kretskega „zelenega zlata“. Vozimo se po regiji Krio Nerida (kar pomeni 'Hladne vode'), skozi oljčne nasade, mimo figovcev, murv, orehovcev, orjaških senčnih hrastov, gozdov cipres in skritih izvirov. Na koncu pa nas najprej pričaka še zadnji vrhunec dneva - subtropska vrtna pokrajina z limonovci, drevesi pomaranč in avokadovimi drevesi, preden se ob reki Koiliaris (najdaljša reka na otoku Krete z dolžino 36 km) vzdolž zaraščenega jezu zapeljemo proti severni obali in zaključimo ta dan in turo na peščenih plažah Kyani Akti.

8. dan: po zajtrku prevoz na letališče in polet v Ljubljano, kjer se naše potovanje zaključi.

skupina koles potovalnih koles na kreti helia

Naš hotel

Predvideni hotel: Aparthotel ATLANTIDA MARE 3*
Kraj: Agia Marina
Podrobne informacije: www.atlantidamare.gr
Prijeten hotel se nahaja na peščeni plaži, v osrčju Agia Marine, enega najlepših obmorskih predelov v Chaniji. Do mesta Chania je 7 km.


Cena

Cena aranžmaja na osebo: 1.225 €

Cena vključuje: letalski prevoz v drugem razredu na relaciji Ljubljana - Kreta in nazaj, vključno z letališkimi taksami in 20 kg prtljage na osebo. Prevoz z letališča do hotela in nazaj. Sedem nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu ***. Najem gorskega kolesa (model Cube Aim ali podobno; možno doplčailo za boljšo verzijo ProClass MTB kolesa ali e-kolesa) s čelado. Vodenje lokalnega vodnika (aktivno govorečega angleški in nemški jezik). Turistično vodenje - slovenski vodnik z licenco GZS, ki spremlja skupino iz Ljubljane. Vsak kolesarski dan malica z brezalkoholno pijačo. Vso pot spremljevalno vozilo z lokalnim voznikom, transferji od/do hotela, transferji na višje točke. Potovalno dokumentacijo, knjižico z opisom poti. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: za enoposteljno sobo 85 €. Doplačilo za električno kolo 180 €.

Cena ne vključuje: večerij, vstopnine.

Obvezna doplačila: strošek prijave 12 € (na prijavo). 

Najmanjše število prijavljenih: 8 oseb.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 26.2.2021

Rok za prijave: dva meseca pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Galerija

 • kreta_cerkev
 • kreta_cesta
 • kreta_delavnica
 • kreta_grupa_2
 • kreta_keramika
 • kreta_kombi
 • kreta_koza
 • kreta_obala
 • kreta_ovinek
 • kreta_pomarance
 • kreta_riba
 • kreta_skupina_1
 • kreta_vas_pan
 • kreta_zupa
[/yjsgstabsgroup]

Video

© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.