družina kolesari ob poti iz Brixna na Bled

Brixen - Bled

Natisni
smerokaz na kolesarski stezi iz Broxna na Bled
31.7.2021
Helia kolesarjenje z Brixna na Bled zemljevid
Cena:
Od 685 €
Odhod
31 Julij 2021
Trajanje
6 dni
Dolžina
275 km
Vodnik
Sašo Skalič in Aleksandra Mulič
Država
 • Italija
 • Slovenija
 • Avstrija
Začetna točka
Ljubljana, vstop tudi Kranj in Jesenice
Težavnost
 • 2

Razlaga težavnosti

S kolesi iz Dolomitov do Julijcev skozi štiri doline.

Potovanje Brixen Bled sodi me posebna skupinska kolesarska potovanja. Povezuje dva partnerska in s tisočletno zgodovinsko povezana kraja. Pot iz Južne Tirolske čez Koroško skoraj v celoti poteka po kolesarskih stezah Pustriške, Dravske, Ziljske in Savske doline. Bodite zraven!

Narava poti: pretežno kolesarske steze, vaške in podeželske poti. Primerno za kolesarje s čisto povprečno kondicijo. Spremljevalni kombi vam je kadarkoli na voljo za pomoč ali skrajšanje etape.

Program

1. dan: srečanje udeležencev v Ljubljani, vstop je mogoč tudi v Kranju in na Bledu ter Gorjah. Po Dravski in Pustriški dolini vstopimo na Tirolsko se zapeljemo pod Brenner ter na stičišču dolin obiščemo starodavni samostan Novasella / Neustifft. Od tu je le nekaj kilometrov do izhodiščnega Brixna, po katerem se kratko sprehodimo in spijemo pivo s pogledom na stolnico škofov, ki so nekoč vladali tudi Bledu. Zvečer se namestimo v hotelčku v Rio Val Pusteria / Mühlbachu, ki je odlično izhodišče za našo turo. (V,N) 

2. dan: Brixen - Mühlbach - Villabassa / Niederdorf (~ 50 km). Kolesarsko potovanje se zares začne! Zapustimo Mühlbach in pod trdnjavo Franzensfeste vstopimo v Pustriško dolino. Kolesarska steza se blago vzpenja po dolini reke Rienz, spotoma nas pozdravljajo ruševine gradov in tipične tirolske vasice hišk z balkoni polnimi cvetja. Skozi Bruneck dospemo do Villabasse / Niederdorfa, najvišje točke naše ture. Vasica je na robu toblaškega polja, ki velja za najbolj zahodno točko, ki smo jo poselili Slovenci. (Z,V,N)

3. dan: Villabassa / Niederdorf - Lienz (~ 50 km). Od bližnjega Toblacha je dnevna etapa en sam dolg, položen spust (višinska razlika je 1200 metrov!). Spotoma prečkamo italijansko - avstrijsko mejo in vstopimo v Vzhodno Tirolsko. V Sillianu bo zadnja priložnost za kisli tirolski jabolčni zavitek, nato pa se po odlični kolesarski stezi peljemo po dolini čisto mlade Drave do, z mogočnimi gorami obkroženega, Lienza. Čeprav je v senci mogočnih zašiljenih Dolomitov, mesto velja za eno najbolj sončnih v Avstriji. (Z,V,N)

4. dan: Lienz - Jenig v Ziljski dolini (~ 55 km). Pred odhodom postanemo pri, za te kraje zelo nenavadnem, spomeniku ruskim kozakom. Od Lienza naprej se dolina razširi, kolesarska steza pa vodi po trasi srednjeveških trgovskih poti ob reki. Prijetna vožnja s postanki za obisk antičnega naselja Aguntum, kjer se boste lahko slikali v antičnih kolesarskih togah in podobnih opravah. Na koroški strani v Gornjem Dravogradu zamenjamo dolino in se prek prelaza Gailbergsattel (350 metrov v 7 km; v pomoč nam je naše spremljevalno vozilo) spustimo v dolino Zilje. V Kötschach-Mauthnu se ustavimo za kosilo in za obisk ganljivega muzeja prve svetovne vojne. Do Jeniga se potem peljemo po cvetočih travnikih in logih ob sveži Zilji. (Z,V,N)

5. dan: Jenig v Ziljski dolini - Trbiž (~ 55 km). Za jutranjo kavo se ustavimo v Šmohorju. V bližnjem vedno toplem Preseškem jezeru si vzameo čas za kopanje in uživanjena plaži, nato pa vse dopoldne v senci mogočnega Dobrača kolesarimo čez travnike in polja do Bistrice v Ziljski dolini. Kosilo v vaški gostilni pod lipo bo začinjeno tudi s kleno koroško slovenščino, ki je tu še niso pozabili. Skozi Megvarja vrata vstopimo na kratko v Italijo, zagledamo Julijce in prespimo v Trbižu. (Z,V,N)

6. dan: Trbiž - Bled (~ 60 km). Zadnja kolesarska etapa nas po domačih krajih in kolesarskih stezah mimo Kranjske Gore in skozi dolino Radovne pripelje do Bleda, kjer zaključimo turo. (Z)

opogled na Pustriko dolino poleti

Cena

Cena na osebo: 685 €

Cena vključuje:
- prevoz potnikov in koles na relaciji Ljubljana - Brixen. Pet polpenzionov v hotelih 3* / 4 * v dvoposteljni sobi TWC. Prevoz prtljage med hoteli. Slovensko vodnico z licenco GZS, ki kolesari s skupino. Spremljevalno vozilo, ki vam je ves čas na voljo za skrajšanje etape. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačilo po želji: najem kolesa 60 € (klasično oranžno treking potovalno kolo s prestavami in stransko torbo, ki jo lahko nosite s seboj). Električno kolo 175 €. Enoposteljna soba 120 €.

Popust: tretja oseba v dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem; na vprašanje.

Cena ne vključuje: vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Najmanjše in največje število prijavljenih: 7 oseb.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 30.12.2020. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.  

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov. Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Galerija

 • bistrica_dobrac
 • cinque_punte
 • julijca
 • katedrala_brixen
 • kazipot
 • pustriska_dolina
 • toblasko_jezero
 • ziljska_dolina
[/yjsgstabsgroup]