Družabne kolesarske ture

Skupinska kolesarjenja lahko priporočamo vsem, ki radi uživate v skupinskih potovanjih, pristnih doživetjih in zabavnem druženju; tistim, ki se šele spoznavate s kolesarskimi potovanji ter vsem, ki se na potovanjih radi prepustite vodenju vodnika in prisluhnete strokovni razlagi.

S kolesom po Baltiku

Tri Baltske

kolesarska baltska tura helia
ne zamudite!
baltska kolesarska tura
Cena:
od 1.890 €
Odhod
22 Junij 2020
Trajanje
8 dni
Dolžina
240 km
Vodnik
Sašo Skalič
Država
  • Poljska
  • Litva
  • Rusija
Začetna točka
letališče Marco Polo Benetke
Težavnost
  • 1

Tri neobičajne dežele Baltika s kolesom

Lahka kolesarska tura je speljana med zgodovinskimi kraji nekdanje vzhodne Prusije, domovine Thomasa Manna in Immanuela Kanta. Danes tri države in tri zelo kontrastne kulture, med njimi pa nežna obmorska narava vzhodnega Baltika.

Presežniki ture:
- baltska primorska narava, plaže, sipine in širna obzorja
- prelepa stara zgodovinska mesta
- nostalgične obmorske promenade
- nenavaden delček evropske Rusije

Narava poti: lahka nenaporna tura, brez vzponov. Ob vstopih v mesta nekaj malega več prometa.

Program

1. dan: Popoldne srečanje udeležencev na letališču Marco Polo v Benetkah in polet prek Rige do Palange. Prevoz od letališča do hotela v Palangi in nočitev. (N)

2 dan: Klaipéda - Palanga - Klaipeda (40 km). Po zajtrku prevzamemo kolesa in se za daljšo preizkušnjo podamo na turo v Palango, skoraj do litovske meje. V nekdanjem popolarnem sovjetskem letovišču obiščemo mestni botanični park ali se sprehodimo do konca 470 metrskega pomola, ki sega daleč v Baltik. Po vrnitvi v Klaipedo si vzamemo čas za ogled tega zgodovinskega mesteca. Klaipeda (Memmel) je bila vedno sporno mesto med Prusi in Litvanci. Prvotno litvansko ribiško naselje in pristanišče so zavzeli pruski vitezi tevtonskega reda in šele po prvi svetovni vojni je Klaipeda prišla nazaj pod litovsko suverenost, dokler je ni Nemčiji 1939 ponovno priključil Hitler. V staremu delu mesta občudujemo mestni trg z rotovžem, živahnim vodnjakom, razvaline stare katedrale ter mestnega obzidja in ostale znamenitosti tega šarmantnega kraja. (Z, V, N)

3. dan: Klaipéda - Juodkranté - Nida (58 km). Takoj zjutraj s trajektom odplujemo v Smiltyne na Kurski kosi. V Juodkranteju je 'grič čarovnic', kjer je 80 lesenih skulptur narejenih na tematiko litvanskih legend. Popoldne vozimo vzdolž Kurskega polotoka po eni najlepših kolesarskih poteh vzhodne Evrope. Posebni polotok spada pod Unescovo svetovno dediščino, delita pa si ga Litva in Rusija. Zelo pogumni boste lahko tudi do gležnjev zaplavali na eni od baltskih plaž. Nočitev v Nidi, tu si privoščimo ribo maslenko in se sprehodimo po mestni promenadi. (Z, V, N)

4. dan: Nida - Zelenogradsk (56 km). Zjutraj bo čas za kratek ogled Nide. Ljubko mestece, bivša ribiška vasica, je danes glavno naselje na polotoku. Sprehodimo se skozi staro mestno jedro z razgledom na velike sipine, si ogledali tradicionalno ribiško hišo z izvirnimi vetrokazi. Kdor bo želel, si lahko ogleda manjši muzej jantarja. V bližini je počitniška hiša, kjer je med počitnikovanjem s svojo ženo in šestimi otroki svoje misli v literaturo prelival pisatelj Thomas Mann. Popoldne prečkamo rusko mejo, kjer boste prav vi velika zanimivost. Kolesarska pot pa skozi dolge drevorede borovcev pelje po ruskem delu Kurskega polotoka vse do letoviškega Zelenogradska. (Z, V, N)

5. dan: Zelenogradsk - Svetlogorsk - Kaliningrad (32 km + transfer v Kaliningrad). Čez davno zapuščena polja pruskih posestev prispemo v Kulikovo, kjer nas pozdravita prijazna stric Andrej in teta Lariska, ki imata imenitno mešano delavnico in muzej jantarja. Ker podpiramo lokalno ekonomijo, se odpeljemo z bero najbolj nenavadnih izdelkov iz jantarja - od čaja do obeskov za ključe... Mimo mogočne rezidence predsednika ruske republike in po globoko luknjavi cesti pridemo v še eno čudovito in tipično obmorsko letovišče - Svetlogorsk (prej se je imenovalo Rauschen). To bo tudi sprehod skozi čas - občudujemo lahko številne pruske vile, ki so nekako preživele drugo vojno ali pa se vzpnemo na stolp starega art-nouveau zdravilišča, s katerega se nudi razgled na baltsko obalo. Popoldan se odpeljemo do ruskega Kaliningrada oz. nekdanjega vzhodnopruskega Königsberga. Prestolnica kaliningradske oblasti je impresivna mešanica pruske mogočnosti vojaških utrdb (Kraljeva vrata), sovjetskega komunizma (prazgodovinski tramvaji in betonski bloki) in turbo-kapitalistične moderne Rusije (nova pravoslavna katedrala). (Z, V, N)

6. dan: Kaliningrad - Mamonovo - Frombork (75 km). Po zajtrku nas čaka krajši voden ogled središča mesta, nato pa se odpeljemo iz metropole. Kolesarimo skozi dolge drevorede lip, hrušk in jerebikovcev vse do poljske meje in se pri Mamonovu vrnemo nazaj v Unijo. Naš današnji cilj je Frombork, mesto Nikolaja Kopernika, astronoma in utemeljitelja heliocentričnega modela osončja. Frombork se je razvil v majhno obmorsko turistično destinacijo s fascinantno astronomsko zapuščino. Nad mestom kraljuje mogočna stolnica z gotskim oltarjem in Kopernikovim hrastom pred njo. Za razgled po okolici in zalivu pa se vzpnemo na stari vodni stolp v pristanišču. (Z, V, N)

7. dan: Frombork - Elblag - Malbork (45 km). Po zgodnjem zajtrku se prepeljemo do Elblaga in začetka zadnje etape. Na poti do Malborka bomo videli žalostne ostanke pruskih posesti, kolhozov in sovhozov in moderne vikendice. Občudovali lepo, ravno pokrajino in imeli možnost opazovati veliko divjih ptic. S kolesarjenjem zaključimo v Malborku, tu bo dovolj časa za ogled najmogočnejše srednjeveške utrdbe v Evropi, sedeža reda tevtonskih vitezov. Velja za največji arhitekturni kompleks v celoti zgrajen iz opek. Popoldan se odpeljemo v Gdansk. Gdansk je izjemno lepo mesto - nikogar ne pusti ravnodušnega. Na večerjo se odpravimo v stari del mesta, mimo Žerjava se sprehodimo po Dolgem trgu, kjer se važijo najlepše obnovljene stare meščanske hiše, še iz časov trgovske Hanse. Mesto je svetovna prestolnica jantarja, tu se boste lahko oskrbeli s tovrstnim nakitom do konca življenja. Mesto se pohvali tudi z astronomsko uro, ki se lahko kosa s Praško. (Z, V, N)

8. dan: Po zgodnjem zajtrku odjava iz hotela, prevoz na letališče in polet preko Varšave nazaj v Ljubljano. (Z)

Cena

Cena na osebo: 1.890 €

Cena vključuje: letalski prevoz Benetke - Riga - Palanga in Gdansk - Varšava - Ljubljana v ekonomskem razredu, z vsemi letališkimi pristojbninami. Sedem namestitev z zajtrkom dvoposteljni sobi v dobrih hotelih in gostiščih srednje kategorije TWC s turistično takso, šest večerij v hotelih oz. lokalnih restavracijah (od 2. do 7. dneva). Transfer letališče Palanga - hotel Klaipeda in hotel Gdansk- letališče Gdansk ter vse vmesne prevoze (tudi trajekt, vlak), kot so opisani v programu. Ekološka vstopnica v Narodni park Kuronski polotok (na litvanski in ruski strani), dveurni voden ogled Kalinigrada. Najem klasičnega kolesa*. Spremljevalno vozilo in prevoz prtljage med hoteli. Lokalnega - angleško govorečega licenciranega vodnika / šoferja in slovenskega vodnika z licenco GZS, organizacijo potovanja ter DDV.

*najeta kolesa: hibridna treking kolesa (7 prestav Shimano Nexus) oz. 24 prestav Shimano (na vprašanje), ena kolesarska torba Ortlieb na kolo.

Doplačilo po želji: enoposteljna soba 210 €.

Cena ne vključuje: ostalih vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 12 € (na prijavo).

Minimalno število udeležencev: 6 oseb.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 3.12.2019. Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika 4,20% osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Pridružite se nam facebook

Helia d.o.o turistična agencija
Helia d.o.o.
Trubarjeva cesta 8
4260 Bled
Slovenija
Tel.: 04 57 65 600
Fax.: 04 57 65 601
Mob.: 031 544 544
© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.