panorama mesta Hvar kolesarska tura Južna Dalmacija

Idealna kombinacija plovbe od otoka do otoka in kolesarjenja se je izkazala za zelo priljubljeno.

Presežki ture:

 • Mondena Opatija, nekoč letovišče kraljev in gospode
 • kolesarjenje in plovba po čudoviti morski pokrajini, mimo nasadov fig, oljk in vinogradov
 • lepe plaže in čisto Jadransko morje

Kolo in ladja po Kvarnerju

Helia potovanja
od 600 €
Odhod
odhodi objavljeni pod zavihkom Cene
Trajanje
7 noči / 8 dni
Država
Hrvaška
Začetna točka
Opatija
Dolžina
220 km
Težavnost
2

Med otoki Kvarnerskega zaliva z ladjo in kolesi

Kolesarska potovanja po bližnjem Kvarnerskem zalivu so priljubljena v pomladnem in jesenskem času. Prijetne temperature, mirno morje in nobene turistične gneče vabijo na obisk krajev, ki jih poznamo že od prej, z dugačne perspektive.

Kopalni odmori: v primeru lepega vremena in odvisno od časa, so na voljo postanki za kopanje med privezom ladje v oddaljenih zalivih, približno 20-30 metrov stran od plaže ali po koncu kolesarjenja pred odhodom ladje na naslednji otok.

Narava poti: asfaltirane ceste, nekaj stranskih in netlakovanih cest, tudi hribovite poti. Dolžina dnevnih etap je približna, odvisna je od različnih dodatnih možnih poti oziroma bližnjic, za katere se sproti odločate z vodnikom. Potek samega programa (križarjenja ali kolesarske poti) se lahko spremeni na licu mesta, glede na vremenske razmere ter fizično sposobnost kolesarjev. Odhod iz ladje / začetek kolesarjenja je v dopoldanskih urah, po zajtrku.

Program

1. dan: Krk–Punat–Krk (navedene so trase in podatki za poti, ki jih prekolesarite) ( ↔ 18 km, ↑ 120 m, najvišja točka 50 m).

Prispemo v Opatijo in se prijavimo v Opatijsko pristanišče ob 11.00. Odhod je ob 13.00, sledi  kosilo na ladji medtem, ko smo na poti na otok Krk. Med križarjenjem imate možnost spoznati svoje sopotnike in posadko. Ob izkrcanju sledi lahka vožnja iz mesta Krk do vasice Punat in nazaj v mesto, kjer tudi prenočimo (K).

2. dan: Krk–Dobrinj–Vrbnik–Baška ( ↔ 48 km, ↑ 660 m, najvišja točka 315 m).

Dan začnemo s kolesarjenjem med mediteransko floro, olivnimi grmi in figovci na poti v Dobrinj, vasico, ki se ponaša s tem, da je v njej videna sintezo med preteklostjo in sedanjostjo. Pot nadaljujemo med kamenitimi zidovi in čredami ovc do največjega polja na otoku. Polje Vrbnik je znano po njihovem zlato rumenem vinu, »Žlahtina«. Počitek si privoščimo v vasi, kjer se okrepčamo z vinom, siri in pršutom. Sledi vožnja do sedla Treskavac, ki ima prečudovit razgled na dolino Punat in majhen otok Košljun s frančiškanskim samostanom iz 12. stoletja. Spustimo se skozi Bašćansko Drago do Baške, kjer si lahko ogledate skulpture glagolice. Večerja nas čaka na križarki, z nočitvijo v Baški. V primeru slabega vremena (burja), se izleta ne izvede in se ostane ta dan v mestu Krk. (Z, V)

3. dan: Lopar–Rab ( ↔ 22 km, ↑ 160 m, najvišja točka 90 m).

Med zajtrkom, se križarka napoti proti mestu Lopar na otoku Rab. Ta slovi kot drugi najbolj zeleni hrvaški otok. Naša proga pelje do znamenitega pesčenega zaliva, nato pa se poda proti notranjosti otoka, mimo čudovite Supetarske Drage proti starodavnemu obzidanem mestu Rab, ki ima 4 zvonike na delu otoka v obliki puščice. Po kosilu na ladji, se odpravimo naprej do naravnega rezervata »Dundo«, ki je eden izmed redkih gozdov v Mediteranu, ki se razprostira na polotoku Kalifront. Odmor si privoščimo v zalivu Sv. Mara, kjer se lahko po želji namočimo. Prenočimo v pristanišču Raba.  (Z, K)

4. dan: Rab–Pag–Ilovik ( ↔ 35 km, ↑ 340 m, najvišja točka 120 m).

Najprej zaplujemo proti otoku Pag, kjer začnemo naš dan. Do naše prve postaje vasice Lun kolesarimo skozi prelepo pokrajino, ki nas spominja na lunino površje. Vas Lun je poznano pa 1000 let starih oljkah in mnogo kamnitih zidov. Pri kolesarjenju po otoku je potrebno biti previden, saj nam pot lahko prestrežejo ovce. Otok Pag je znan po siru. Predlagamo odmov v tradicionalni »konoba« gostilni, kjer lahko sir tudi preizkusite. V idilični vasi Mandre, se vkrcamo nazaj na ladjo, kjer pojemo kosilo. Križarjenje nadaljujemo do otoka Ilovik, ki je otok poln rož, kjer je dobra priložnost za sprehod, plavanje ali da si malce odpočijete. Po vaši želji se lahko na križarki udeležite večerje s kapitanom. Nočitev v Iloviku. (Z, K)

5. dan: Mali Lošinj–Čikat–Veli Lošinj ali Mali Lošinj–Sv. Ivan/Providenca ( ↔ 20 km, ↑ 180 m, najvišja točka 70 m ali ↔ 22 km, ↑ 440 m, najvišja točka 235 m).

Po zajtrku se napotimo proti Malemu Lošinju. Kolesarimo po prelepem polotoku Čikat obkroženi z borovci, mediteranskimi zelišči in med vožnjo pogledujemo proti lepim plažam. Naša prva postaja je slikovita vas Veliki Lošinj, od koder se vrnemo nazaj do ladje za kosilo. Po kosilu se odpravimo proti eni izmed plaž ali do hriba Sv. Ivan (250 m) ali pa do razgledne točke Providenca, kjer lahko uživate v čudovitem razgledu mesta in južnem delu lošinjskega otočja.  (Z, K)

6. dan: Mali Lošinj–Osor–Martinšćica (↔ 46 km, ↑ 500 m, najvišja točka 190 m).

Po zajtrku se s kolesi odpeljemo mimo borovcev in lovorjev do Cresa, ki je z Malim Lošinjem povezan z malim mostom. Naša prva postaja je umetniška vas Osor. Iz vasi se napotimo do ribiške vasi Martinšćica, a da pridemo do tja, se bomo morali potruditi. V Martinšćici nas čaka ladja, kjer bomo pojedli kosilo in odpluli do zgodovinskega mesta Cres. Tam večer preživite po svojih željah. (Z, K)

7. dan: Mošćenička Draga–Brseč–Lovran (27 km, ↑ 450 m, najvišja točka 325 m).

Med zajtrkom ladja zapluje proti Mošćenički Dragi na v Opatijski rivieri. Od tam se s kolesi po obalni cesti, s prečudovitimi razgledi morja in otokov, odpravimo do vasi Brseč, ki se nahaja na skali nad morjem. Po odmoru nadaljujemo do hriba Sv. Jelene, ki ima razgled na zaliv Kvarner. Spustimo se do Mošćenice, srednjeveškega mesta, ki se nahaja ob vznožju hriba Perun, in še naprej do Lovrana, kjer nas čaka ladja. Kosilo si privoščimo na njej in plujemo do Opatije, kjer imamo prost večer za ogled mesta, sprehod skozi parke ali po 12 km dolgi promenadi Lungomare. Prenočimo v Opatiji.  (Z, K)

8. dan: Opatija.

Zajtrk ob 9.00 uri zjutraj in zaključek potovanja. (Z)

Organizator potovanja si pridržuje pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena. Pri odločitvah o plovbi ima zadnjo besedo kapitan.

Termini in cene

Cena na osebo:

Cene na osebo
v dvoposteljni kabini
po sezonah in
datumih odhodov

A B C

27.4., 4.5., 11.5., 18.5., 25.5.,
5.10. in 12.10.2024

1.6., 21.9. in 28.9.2024 24.8., 31.8.,
7.9. in 14.9.2024
Tradicionalna ladja, kategorija B, pod palubo 600 € 750 € 850 €
Tradicionalna ladja, kategorija B, na palubi 700 € 850 € 900 €
Premium ladja,
kategorija A, pod palubo
850 € 1.050 € 1.100 €
Premium ladja,
kategorija A, na palubi
1.000 € 1.150 € 1.250 €


Cena vključuje: tuje govoreči vodnik, namestitev v dvoposteljni kabini TWC na izbrani palubi, polpenzion (sedem zajtrkov, šest kosil in eno večerjo), en liter vode na dan, organizacijo potovanja in DDV.
Dodatno samo na Premium ladji kategorije A: samopostrežni zajtrk, kapitanovo večerjo, popoldansko kavo ali čaj na krovu. Enkrat tedensko menjavo posteljnine in dnevno čiščenje kabine. Pokušino vina in olivnega olja.

Cena ne vključuje: vstopnine v nacionalne parke, vse ostale osebne izdatke, pijačo, hrano; izdatke, ki niso omenjeni v ceni programa.

Doplačila po želji:
- solo uporaba kabine (ena oseba v dvoposteljni kabini) +50% doplačilo na navedeno ceno,
- najem kolesa 110 €,
- najem električnega kolesa 170 € (omejeno število),
- kolesarska torba 14 €,
- kapitanova večerja 30 € (izbira različnih ribjih in mesnih jedi; večerja je vključena na Premium ladji),
- angleški zajtrk 40 € na teden (vključuje 2 jajca, slanino, paradižnik in gobe, ali sadje in jogurt oz. podobno; ta zajtrk je vključen na Premium ladji). Zajtrk vključen v ceno programa na tradicionalni ladji je navadni kontinentalni zajtrk (kava, čaj, mleko, kozarec soka, kosmiči, kruh in dodatki kot maslo, med, marmelada, sir za mazanje, dnevni dodatki kot so sir, šunka, kuhana jajca, salame...).
- dodatna brisača se lahko najame za 3 € na teden, kopalna brisača za 5 € na teden. Spominske kopalne brisače se lahko tudi kupi na barki (10 €). Drugače so v kabinah za goste na razpolago 2 brisači na osebo za osebno uporabo.
- dnevno čiščenje kabine 50 € na teden (sredi tedna menjava posteljnine in brisač; ta storitev je vključena na Premium ladji, potrebno javiti ob prijavi).

Obvezna doplačila:
- pristaniške pristojbine 60 € /osebo (plačilo na licu mesta),
- rokovanje s kolesi 20 € /osebo (plačilo na licu mesta),
- strošek prijave 15 € (na prijavo),
- v primeru spremembe imena prijavljenih 20 € /osebo

Popust: otroci pod 10 let imajo 50 % popusta na osnovnem ali tretjem ležišču, otroci nad 10 let in odrasle osebe 30 % na tretjem ležišču v troposteljni kabini (samo ena oseba na tem ležišču). Otroci nad 10 let na osnovnem ležišču plačajo polno ceno križarjenja. 

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Znesek odpovednega rizika je odvisna od datuma in cene potovanja na osebo.

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš hrvaški partner. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 20.10.2023.

Velja posebna lestvica pogojev odpovedi:
− od dneva potrditve do 30 dni pred prihodom – 30% od končne cene potovanja
− 29-22 dni – 65% od končne cene potovanja
− 21-15 dni – 90% od končne cene potovanja
− 14-0 dni – 100% končne cene

Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

 • ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
 • do 30 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Vaša ladja

Premium MV LEONARDO (ali podobna)

Ladje Premium tipa A so modernega in obenem tradicionalnega izgleda, v celoti klimatizirane in opremljene s prostornimi kabinami, stranišči/tuši, sušilcem za lase in sefom, z dvema ločenima posteljema ali z zakonskimi posteljami (tretja postelja je možna na vprašanje).

 • vapor_jedilnica
 • vapor_kabina
 • vapor_ladja

Tradicionalna MV NIKOLA (ali podobna)
Ladje Tradicionalnega tipa B so lesena plovila s klimatiziranimi kabinami z zasebnimi tuš/WC, večinoma pograd ležišča, klimatiziran salon.

 • viktorija_1
 • viktorija_2

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Opatija)?

 • Z vlakom: tri ure, cena okoli 20 €.
 • Z avtobusom: dnevni odhodi iz Ljubljane, vožnja traja slabe tri ure, cena potovanja je okrog 10 €. Ponudnik prevozov FlixBus.
 • Z avtom: okoli 100 km v eno smer, približni strošek goriva in cestnin 25 €. Parkiranje je urejeno parkirišču, oddaljenem 10  minut vožnje. Mesto je treba vnaprej rezervirati, cena je cca 12 €/dan. Na dan prihoda se pripeljete do luke, nakar voznik partnerja prevzame vaš avto, ga parkira na njihovem parkirišču, prav tako vam ga na dan odhoda po zaključku potovanja dostavi v luko. Potrebo po parkingu je potrebno najaviti ob prijavi. Vsa plačila so na licu mesta. 

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.