silhueta kolesarja ob sončnem zahodu

Pogosta vprašanja o potovanjih

 

Vse kar želite še vedeti o naših potovanjih

1. Kako poteka običajen dan med skupinskim kolesarskim ali treking potovanjem?

Po zajtrku se okrog 9.00 do 9.30 ure se vsi udeleženci zberemo na dogovorjenem mestu (običajno pred hotelom) in se pripravimo na odhod. Čez dan se večkrat ustavimo za kavo, kosilo ali da si pogledamo kakšno znamenitost in spočijemo. V hotel ali na ladjo se običajno vrnemo med 16.00 in 17.00 uro. Po večerji greste lahko v mesto, počivate, se družite s sopotniki oz. počnete karkoli vam prija.

2. Kako velike so skupine udeležencev?

Kolesarske skupine so majhne (od 6 do največ 16 udeležencev), kar omogoča prijetno in varno kolesarjenje oz. hojo v skupini.

3. Ali so kolesarski izleti primerni tudi za družine z majhnimi otroci?

Družinam z otroci, mlajšimi od 7 let, udeležbe na skupinskih potovanjih ne priporočamo, razen na Nizozemskem. Možen pa je najem otroškega kolesa ali kolesa s posebno prikolico, v kateri se vozijo najmlajši udeleženci.

4. Kakšna je starost udeležencev?

Starostnih omejitev navzgor ni, naš najstarejši gost je star 82 let.

5. Kakšna je primerna obleka in obutev za kolesarjenje?

Pomembno je, da so oblačila in obutev udobna ter zračna. Lahko uporabljate kolesarske hlače z posebnim anti-bakterijskim vložkom ali pa običajne kratke hlače, ki pa ne smejo biti preohlapne ali preozke in kratko majico. Za primer slabega vremena je priporočljivo, da imate s seboj tudi vetrovko. Udeleženci imajo običajno obute navadne športne copate, ki so udobni in primerni tudi za hojo. Z nošenjem kolesarskih rokavic se izognemo mravljincem v rokah. Za peš ture so oblačila malce odvisna od kraja potovanja, vsekakor pa potrebujete uhojene čevlje in včasih tudi pohodne palice.

6. Kaj počnemo, kadar dežuje?

V primeru kratkotrajne plohe se na primernem mestu prevedri, če pa to ni mogoče, imajo udeleženci običajno s seboj tudi rezervna oblačila, v katera se preoblečejo oz. so opremljeni z oblačili, ki ščitijo pred dežjem. Kadar pa je vreme zelo slabo pa vodnik pripravi alternativni program. V nobenem primeru pa udeležencem nikoli ni dolgčas.

7. Kje se kolesari?

Dnevne etape vodijo po kolesarskih stezah ali stranskih cestah z malo prometa. Enako velja za pohodne poti, ki sledijo poljskim potem, stezam in kolovozom. Višje pa so speljane po označenih planinskih poteh.

8. Kaj se zgodi če se mi okvari kolo ali predre guma?

Manjša popravila in zamenjavo gume lahko popravi vodnik, ki ima pri sebi komplet za popravilo kolesa ali rezervno kolo. Običajno pa je med udeleženci tudi vedno kdo, ki vam bo rade volje priskočil na pomoč. Pri individualnih potovanjih vam v primeru večje okvare lahko priskoči na pomoč naš lokalni partner.

9. Bom kondicijsko dovolj pripravljen za tovrstna potovanja?

Izberite potovanje, ki ustreza vaši pripravljenosti. V katalogu in na naših spletnih straneh so potovanja razdeljena na štiri težavnostne stopnje.

  • Potovanja označena z Težavnost so najlažja, skupni seštevek dnevnih vzponov ne presega 100 metrov. To pomeni raven teren in zahtevajo "pisarniško kondicijo".
  • Največ je Težavnost potovanj , ki ustrezajo večini, saj je teren večinoma raven, griči so do višine največ 50 metrov, potrebujete "nedeljsko kondicijo". Skupni seštevek vseh vzponov na dan je v povprečju od 100 do 600 metrov. Ne pozabite, da imate na voljo cel dan ter da ob čudoviti okolici in pogovarjanju s sopotniki kar pozabite, da sedite na kolesu.
  • Potovanja Težavnost so primerna za kolesarje, ki lahko prevozijo od 50 do 100 km dnevno s kakšnim vzponom (hribčki od 50 do 200 m višine; povprečni seštevek vsej vzponov je med 600 in 1.000 metrov višinskih metrov na dan).
  • Kondicijsko dobro pripravljenim pa bodo ustrezala potovanja Težavnost z dnevnimi etapami preko 70 km ter višjimi vzponi, njihov seštevek je več kot 1.000 metrov na dan.

10. Ali lahko tudi med skupinskim potovanjem kolesarim po lastnem dnevnem načrtu?

Običajno je to mogoče, vendar priporočamo, da se o tem posvetujete z vodnikom, pri katerem si lahko sposodite ali kupite tudi zemljevide. Pri izbiri dodatnih poti vam bo v pomoč.

11. Ali je potrebno vso prtljago voziti ves čas s seboj?

Nikakor ne. S seboj čez dan na kolesarjenje vzamete le tiste stvari, ki jih boste čez dan potrebovali. Vso ostalo prtljago pa vam bo do naslednjega hotela pripeljalo posebno vozilo (ali pa ostane na ladji).

12. Ali kolesarje med dnevno etapo spremlja vozilo?

Pri potovanjih v malih skupinah da - kjer je to posebej navedeno. Vozilo neopazno spremlja skupino, vozi prtljago in je v pomoč pri skrajševanju klancev ali etap. Pri individualnih potovanjih ga ni in običajno vsi udeleženci zmorejo prevoziti pot do kraja, kjer se prenočuje. V primeru, da bi omagali med dnevno etapo je možno poklicati taxi – službo, vendar morate stroške prevoza kriti sami. Kadar pa že pred začetkom dnevne etape ugotovite, da ta dan ne boste mogli kolesariti, se do naslednjega hotela običajno lahko peljete z vozilom, ki vozi prtljago udeležencev.

13. Pomen okrajšav v programih:

H - hotel, N - nočitev, P - penzion, L - ladja, Z - zajtrk, K - kosilo, M - malica, V - večerja ; vr - višinska razlika.

14. Se je mogoče pri potovanjih, ki vključujejo prenočevanje na ladji, vrniti na ladjo pred koncem dnevne etape?

Žal ne, kajti dnevne etape večinoma ne potekajo ob kanalih, po katerih vozi ladja. Lahko pa dnevno etapo spustite in dan preživite na ladji skupaj s kapitanom (in lupite krompir za večerjo ;)).

15. Lahko najamem (električno) kolo oziroma se udeležim s svojim?

Seveda. Večina udeležencev se za to tudi odloči. Za najem kolesa se je potrebno odločiti ob prijavi na potovanje. Standardna in električna kolesa so potovalnega tipa, z udobnim, lahkim okvirjem in potovalno torbo. Lahko pa najamete tudi gorska kolesa in specialna dirkalna cestna kolesa. Potovanj se lahko kjer je to mogoče udeležite s svojim kolesom. Če boste vozili svoje električno kolo vodnik ali spremljavalec poskrbi za možno nočnega polnjenja koles.

16. Posebne diete?

Če se morate držati posebne diete ali pa ste vegetarijanec, nam to sporočite ob prijavi. Poskušali vam bomo zaželeno zagotoviti. To je malce težje v kakih eksotičnih krajih.

17. Ali je obvezna uporaba kolesarskih čelad?

Uporaba čelad na naših potovanji je obvezna ne glede na lokalne predpise. Čelado lahko najamete pri nas, vendar to omenite v prijavi.

18. Katera zdravstvena zavarovanja priporočate?

Najbolje je, da si pred odhodom na potovanje priskrbite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije posebno konvencijsko potrdilo ali Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Priporočamo pa tudi dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris. Za vsako skupino ob zadostnem zanimanju uredimo skupinsko CORIS zavarovanje.

19. Ali lahko pri vas doplačam za zavarovanje rizika odpovedi?

Seveda. Ob prijavi na potovanje v prijavnici označite, da želite doplačati za zavarovanje odpovednega rizika, ki znaša 4,20 % končne cene. V primeru, da morate potovanje zaradi višje sile (npr. smrti v družini, bolezni...) odpovedati, vam zavarovalnica (ob predložitvi ustrezne dokumentacije) povrne stroške prijave, ki so nastali zaradi odpovedi. Več informacij o tovrstnem zavarovanju...

20. Ali se lahko do mesta začetka potovanja pripeljem z lastnim vozilom?

Lahko, prosimo pa vas, da nam to sporočite že ob prijavi. Avto običajno lahko pustite na nevarovanem parkirišču pred prvim hotelom oz. v garažnih hišah. Pri nekaterih potovanjih (Ob Donavi ali Kolo in ladja po Dalmaciji) pa je treba parkiranje vnaprej najaviti in rezervirati.

21. Kaj vsebuje standarni paket "Skupinsko potovanje"?

Paket vključuje: prevoz prtljage med hoteli (razen pri potovanjih z ladjo), slovenskega vodnika z licenco GZS in potovalno knjižico. Skupinsko nezgodno zavarovanje, organizacijo potovanja in DDV.

Save

Save

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.