Izvirna potovanja v pristne kraje

Zimski programi pripravljeni!

Tekaški vikendi zime 2022 so že objavljeni! Vračamo se med Dolomite in na Asiago, novosti sta smučarska vikenda na Solnograškem in v Sillianu. Svoje mesto si zagotovite zgodaj, vsi smo željni svežega zimskega zraka!

Tekaški vikend Solnograška

Če bi radi tekli na smučeh, se sprehajali po zimski pokrajini in preprosto uživali zimo, sta Bad Goisern in zimsko ozadj

Podrobnosti »
Tekaški vikend Asiago

Vešče in nevešče teka na smučeh vabi gorska planota Asiago nad Benetkami. Preddolomitsko visokogorje in italijanski šarm

Podrobnosti »
Tekaški vikend Dolomiti

Toblach / Dobbiaco se lahko pohvali kot smučarsko tekaški paradiž, preverite z nami!

Podrobnosti »
Tekaški vikend Sillian

Tek na smučeh v snežnem okolju Vzhodne Tirolske - mestece Sillian in Lesna dolina odlična izbira.

Podrobnosti »
zeleni drevored po Štanjelom treking Helia Sončna pot

Peš po sončni poti

stari kamniti most v Podnanosu treking Sončna pot Helia
Vrt v Štanjelu Helia vandranje Slovenija
Cena:
od 335 €
Odhodi
katerikoli dan od 2.4.2021
Trajanje
5 dni / 4 noči
Vodnik
individualno za dve osebi
Država
  • Slovenija
Začetna točka
Postojna
Težavnost
  • 2

Razlaga težavnosti

Treking potovanje po starodavnih zgodovinskih poteh

Na tej klasični slovenski transverzali boste sledili sončni sledi po zapuščenih poteh. Pred vami so po njih hodile rimske legije in dolgobradi Langobardi, po njih je sol tovoril Martin Krpan. Ko v modernih časih po avtocesti drvimo proti morju, sploh ne vemo, koliko je teh poti še dobro vidnih in ob njih skritih znamenitosti ter posebnosti še ohranjenih. Treking sodi med izvirna potovanja po Sloveniji in nič lepšega kot do njih pristopiti v ritmu koraka!

Spotoma izveste:
• na katerem stolu je kruto smrt storil Erazem Predjamski
• kje je najvišja točka slovenskih avtocest
• da so bili Langobardi tudi amaterski plezalci
• kje so v naši domovini tudi javni sarkofagi
• vse o kraških in vipavskih vinih od blizu

Program

1. dan: Postojna - Razdrto (21 km).
Individualni prihod v Postojno. Predlagamo prihod z vlakom. Če pridete z avtom, lahko za čas ture parkirate v garaži hotela Kras. V hotelu pustite vašo glavno prtljago, mi jo odpeljemo naprej. Pot pod noge, dopoldne vas čaka odsek vandranja do Predjamskega gradu, kjer ste bili nazadnje nabrž še v osnovni šoli. Grad se bistveno ni spremenil, privoščite si malo romantike z ogledom. Če bi se pomenili z Erazmom, pa gre z njim meditirati prek grajske lipe, pod katero je bojda pokopan. Nočitev na kmečkem turizmu.

2. dan: Razdrto - Slap pri Vipavi (17 km).
Po kratkem prevozu z avtom vas pot vodi pod Nanosom. Če ste bolj zagnani, se lahko tako kot langobardski kralj Alboin, vzpnete na vrh notranjskega Triglava, od koder je imeniten razgled daleč naokrog. Sicer pa vas čaka spust v dolino in domovino burje, ki je nekoč odločala celo velike bitke. Dan končate pod vipavskimi vinogradi, mogoče s kozarčkom Vrtovčana za lahko noč, v mali vasici Slap pri Vipavi. Domači na kmetiji so imenitni gostitelji, mogoče se naučite še kuhe kake domače jedi.

3. dan: Slap pri Vipavi - Štanjel (12 km).
Dopoldanska trasa trekinga je speljana skozi vinograde južnih pobočij vipavske doline. Uživali boste v razgledih na Trnovski gozd, Banjščice in Vipavski križ. Čez preval zapustite Vipavsko dolino in vstopite na Kras. Prenočili boste v enem najslikovitejših slovenskih krajev - Štanjelu. Ko bodo zvečer odšli dnevni obiskovalci, boste vasico imeli le zase, pred večerjo pa se lahko sprostite v slovitem Ferrarijevem vrtu in uživate v sončnem zahodu nad Tržaškim zalivom.

4. dan: Štanjel - Štorje (20 km).
Čaka vas druga klasična kraška trasa. Pot vijuga med vinogradi terana, k sreči je sem in tja tudi kaka pršutarna pa trgovina s štruco belega kruha, da ne boste opešani ostali lačni. V Tomaju pa se za literarni predah le ustavite v Kosovelovi domačiji. Prespali boste v stoletni gostilni v Štorjah. Tu so se nekoč ustavljalie generacije vozarjev in tisoči ton tržaškega blaga na poti proti Dunaju. Vam pa se bo prilegla imenitna pašta iz slovite domače kuhinje.

5. dan: Štorje - Divača (12 km).
Zadnji del poti hodite ob južni železnici. V Divači si lahko ogledate slovenski filmski muzej in če ste utrujeni, tu lahko pot končate in vas tudi že čaka vaša glavna prtljaga. Če bi malo podaljšali, so do Škocjanskih jam še štirje kilometri. Domov se lahko vrnete z vlakom, ali pa vas mi odpeljemo nazaj v Postojno po vaš avto.

cerkvica na travniku vandranje Helia

Cena

Cena potovanja na osebo: 335 €

Cena vključuje: štiri nočitve z zajtrkom na kmečkih turizmih ali v gostiščih v dvoposteljni sobi. Prevoz velike prtljage med prenočišči. Odličen opis poti, zemljevid. Turistične in promocijske takse. Organizacija potovanja in DDV.

Doplačilo: transfer iz Divače v Postojno 40 € za dve osebi

Cena ne vključuje: vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja. 

Minimalno in obenem maksimalno število prijavljenih: 2 osebi.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 14.12.2020. Pridržujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.