Aktivna potovanja po Sloveniji

Povsod je lepo, a doma je najlepše. Zato letošnji dopust preživite na kolesu ali v ritmu koraka po skritih kotičkih naše bogate domovine!

dvorec za rumeno njivo repice Helia s kolesi po slovenskih gradovih

Grajska tura s kolesi

kolesarka na rumene dvorišču gradu Helia kolesarjenje grajska tura
pogled na grad Otočec Helia kolesarjenja
Cena:
Od 395 €
Odhodi
vsak dan od 1.4.2021
Trajanje
3 noči / 4 dni
Dolžina
172 km - 180 km
Vodnik
individualno za dve osebi
Država
  • Slovenija
Začetna točka
Ptuj
Težavnost
  • 2

Razlaga težavnosti

Pisana zgodovinska tura s kolesarskega sedla

To kolesarsko potovanje sodi med najbolj izvirna potovanja po Sloveniji. Odlična izbira za ljubitelje zgodovine, odličnega lokalnega vina, dobre hrane in sprostitve v vročih termalnih vrelcih. Lahkotno kolesarjenje med vinskimi griči, mimo zgodovinskih najdišč, številnih gradov in termalnih vrelcev vzhodne Slovenije. Potovanje je primerno za kolesarje povprečne kondicije.

Med potjo boste izvedeli:
- kateri arheološki spomeniki iz davnih rimskih časov so še danes vidni na Ptuju in njegovi okolici ter njihov pomen
- kje po svetu se bohotijo izdelki našega edinstvenega kristala iz Rogaške Slatine
- spoznali boste stare običaje Bizeljskega in zakaj so repnice tako posebne
- zanimive zgodbice o gradovih
- način življenja menihov kartuzijancev

Program

1. dan: Ptuj – Rogaška Slatina (43 km).
Individualni prihod na Ptuj. Predlagamo prihod z vlakom. Če pridete z avtom, lahko za čas ture parkirate na enem izmed javnih parkirišč v mestu. Na dogovorjenem mestu ali v hotelu pustite vašo prtljago, mi jo odpeljemo naprej, vi pa se podate na pot. Če želite, si lahko pred začetkom dnevnega kolesarjenja ogledate še znameniti Ptujski grad, ki velja za enega najlepših in slikovitih pri nas. Lahko se ustavite pri mitrejih, svetiščih iz rimskih časov, posvečenih bogu Mitri. Za kosilo vam predlagamo, da si vzamete čas in uživate v odlični hrani v dvorcu Strmol, po obisku muzeja na prostem v Rogatcu. Dan končate v Rogaški Slatini, kjer boste imeli še dovolj časa za sprostitev v termalnih vrelcih.

2. dan: Rogaška Slatina – Bizeljsko (51 km).
Kolesarili boste po dolini Sotle, mejni reki med Slovenijo in Hrvaško, skozi valovito pokrajino, obdano z vinogradi, številnimi vasicami s tipičnimi kmetijami, skrbno obdelano zemljo in obsežnimi gozdovi. Lahko si pogledate grad Bizeljsko ali kakšno repnico, kjer so nekoč shranjevali repo, danes pa so namenjene hrambi in zorenju kakovostnih bizeljskih vin. Prenočili boste na kmečkem turizmu na odlični lokaciji v osrčju Bizeljskega. Bizeljsko slovi kot dežela vina, o tem se lahko prepričate tudi sami ob okušanju penine.

3. dan: Bizeljsko – Čateške Toplice (25 km).
Po kratki jutranji kolesarski vožnji boste prispeli v Brežice, še enim mestom s prečudovitim gradom, v katerem si morate ogledati eno najlepših baročnih dvoran. Mogoče vam uspe ujeti še kakšen glasbeni dogodek v poletnem času. Ob koncu dnevne trase še posebnost - Savo boste prečkali z enim zadnjih rečnih brodov na Slovenskem. Nočitev v Čateških Toplicah, po dnevu kolesarjenja se bo prilegla osvežite v termalnih bazenih!

4. dan: Mokrice – Otočec (53 km) ali do Novega Mesta (60 km).
Zjutraj kolesarite do gradu Mokrice. Mogočnem gradu Mokrice, ki je bil po izgradnji v 15. stoletju večkrat poškodovan in obnovljen, po drugi svetovni vojni pa spremenjen v luksuzni hotel, z golf igriščem v bližini.Kolesarska trasa je speljana pod obronki Gorjancev in vzdolž počasi vijoče se reke Krke. V najmanjšem in enem najstarejših mest Kostanjevici na Krki se ustavite za krajši počitek ali ogled Galerije Božidarja Jakca v nekdanjem cistercijanskem samostanu s tamkajšnjo Forma Vivo. Po krajši razdalji imate priložnost videti še en samostan, kartuzijanski samostan Pleterje. Je samostan reda kartuzijanov, najstrožjega moškega reda v rimskokatoliški cerkvi, še edina delujoča kartuzija pri nas. V bližini se nahaja muzej na prostem. Potovanje zaključite na otočku sredi Krke, pri gradu Otočec. Če ste na štartno mesto prispeli z vlakom, vas od Novega mesta loči še zadnjih sedem kilometrov in pot z vlakom domov. Ali pa vas mi iz Otočca odpeljemo na Ptuj po vaš avto.

panorama Ptuja in Drave kolesarjenje Helia

Cena

Cena potovanja na osebo: 395 €

Cena vključuje: tri nočitve z zajtrkom v hotelu 4*/ kmečkem turizmu / grajskem hotelu 4* v dvoposteljni sobi. Prevoz prtljage med prenočišči. Turistične in promocijske takse. Odličen opis poti, zemljevid. Organizacija potovanja in DDV.

Doplačilo po želji: enposteljna soba 80 €UR. Najem turnega kolesa z 24 prestavami, potovalnimi torbami in ključavnico 50 EUR.

Cena ne vključuje: vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Minimalno in obenem maksimalno število prijavljenih: 2 osebi.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 14.12.2021. Pridržujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo. Nezgodno zavarovanje je vključeno s strani agencije kot sestavni del programa.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin, kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošne določbe: Skladno z 900. členom OZ si pridržujemo pravico do zvišanja cene, če pride do sprememb v cenikih letalskih in drugih prevoznikov.
Skladno z 902. členom OZ si pridržujemo pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi najmanjše število potnikov, potrebnih za izvedbo potovanja.

© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.