Aktivna potovanja po Sloveniji

Povsod je lepo, a doma je najlepše. Zato letošnji dopust preživite na kolesu ali v ritmu koraka po skritih kotičkih naše bogate domovine!

Helia treking počitnice Juliana pohodnica ob rumenem znaku

Vikend treking Juliana - 2 x 3 severozahod

Helia Juliana treking pogled na Mangart
zemljevid Juliana Trail helia treking
Cena:
379 €
Dodatni termin
odhod vsakodnevno. od 1.6. do sredine oktobra
Trajanje
6 dni / 4 noči v dveh podaljšanih vikendih
Dolžina
104 km
Začetna točka
Tolmin
Težavnost
  • 3

Razlaga težavnosti

Zahodni lok Juliane od Tolmina do Mojstrane

Helia vikend treking tura 2x3 vas v dveh podaljšanih koncih tedna vodi po severozahodnem delu Julijskih Alp. Za ljubitelje gorskih pejsažev, zgodovinskih zgodb in fotografske navdušence.

Presežki ture:
- dolina Soče
- zgodovinski Kobarid z izjemnim muzejem
- mogočna Boka
- hoja skozi trdnjavo Kluže
- pogled s Predela na Mangart
- počitek v Zelencih
- pogled na Špikovo skupino

Program

Prvi vikend
Dan 1/1: Tolmin - Kobarid (srednje zahtevna, 16 km, 3:50 ure, vzpon 125 m / spust 75 m). Hotel 3*. 
Individualni prihod v Tolmin. Avto lahko za doplačilo pustite na blizu hotela, kjer oddate tudi vašo glavno prtljago. Če ste iz bolj oddaljenih koncev vam lahko rezerviramo dodatno predhodno noč v Tolminu po ugodni ceni.
Gremo na pot! Predstoji prva pohodniška etapa na poti Juliane proti Kobaridu. Speljana je po levem bregu Soče. Reki se nekajkrat približa, sicer pa vodi čez travnike, skozi gozdičke in loke ob vznožju mogočnega krnskega masiva. Za obisk Vrsna, kjer se poklonimo spominu na Simona Gregorčiča se bo treba malo povzpeti in zaviti nekaj korakov stran od originalne trase. Zvečer dosežemo zgodovinski Kobarid. Časa bo dovolj za obisk slovitega muzeja prve svetovne vojne ali za sprehod do italijanske kostnice nad mestom. (zajtrk, nočitev)

Dan 2/1: Kobarid - Bovec (lahka, 20.2 km, 6 ur, vzpon 412 m / spust 198 m). Hotel 3*.
Že zjutraj ob začetku vstopimo v ozko sotesko Soče. Prvi postanek napravimo ob naravni znamenitosti - slapu Kozjak, nato pa se polagoma proti toku reke mimo Trnovega vzpnemo do Srpenice. Tu si vzamemo trenutek za spomnsko fotografijeo na najdaljšem slovenskem visečem mostu Lipuc. Na ovinku Soče pri Žagi se velja malo oddaljiti od trase in vzpeti do razgledne točke pod mogočnim slapom Boka. Ob najvišjem vodostaju kaninskih brezen Boka zagotovo zasluži naziv "Slovenska Niagara". Čez nekdanjo frontno črto prve vojne dosežemo alpsko idilični Bovec. (zajtrk, nočitev)

Dan 3/1 : 3/2: Bovec - Log pod Mangartom (srednje zahtevna, 11.3 km, 3:10 ure, vzpon 340 m / spust 151 m).
Zapustimo Bovec in Sočo ter hodimo proti severozahodu. V soteski Kluže lahko občudujemo mogočno avstrijsko trdnjavo, ki je zapirala cesto proti notranjosti Avstrije. Del Julijane je speljan tudi skozi utrdbo. Po kozjih stezicah, čez potočke in hudournike sledimo Koritnici proti toku da dosežemo dnevni cilj, idilični Log pod Mangartom. Tu se hoja prvega vikenda zaključi. Če želite vas prepeljemo nazaj v Tolmin do vašega avta, lahko pa podaljšate bivanje v idilični gorski vasici pod Mangartom. (zajtrk)

Drugi vikend
Dan 1/2: Log pod Mangartom - Trbiž (zahtevna, 20.6 km, 4:15 ure, vzpon 767 m / spust 659 m). Hotel 3*.
V Logu pod Mangartom lahko parkirate za čas trekinga, lahko pa tja pridete dan prej in prenočite. Lahko pa tudi vaš avto parkirate v Mojstrani in vas že zgodaj zjutraj od tam pripeljemo na začetek v Log.
Drugi vikend treking se začne malo bolj zahtevno. Iz Loga se skozi gorsko vasico Strmec strmo vzpnemo na prelaz Predil. Trud bo poplačan z razgledi na visola Mangart in Jerebico. Prestopimo mejo v Italijo, osrednji počitek dneva pa si lahko privoščimo v tišini gorskega Rajblskega jezera. V bližnjem kraju so nekoč kopali svinčevo rudo, danes pa si v skoraj izumrli vasici lahko privoščimo kapučino. Ob potoku Mrzla Voda pridemo v Trbiž, kjer prenočimo. (nočitev)

Dan 2/2: Trbiž - Kranjska Gora (lahka, 19 km, 6 ur, vzpon 181 m / spust 123 m). Hotel 4*.
Čaka nas lahek treking. Po zajtrku se odpravimo, po trasi nekdanje trbiške železnice, proti Sloveniji. Italija se poslovi s pogledom na Pet prstov, doma spet pozdravi oče Mangart. Obmenjne Rateče slovijo po dobrih gostilnah, kjer se lahko okrepčate pred obiskom izvira Save Dolinke - Zelencev. Nočitev v Kranjski Gori. (zajtrk, nočitev)

Dan 3/2: 3/2: Kranjska Gora - Mojstrana (srednje zahtevna, 16.6 km, 4:20 ure, vzpon 233 m / spust 403 m).
Zadnji dan pohodništva po Juliani že na začetku ponudi razgled za milijon dolarjev. S Srednjega vrha se nam pokaže Špikova skupina v vsej svoji širini! Po spustu v dolino sledimo kolesarsko pohodniški stezi stare železnice Jesenice - Trbiž vse do Mojstrane. V Mojstrani zaključite drugi vikend in potovanje. Od tu vas prepeljemo tudi nazaj v Log pod Mangartom, če imate tam vaš avto. (zajtrk)

pohodnik ob divjem izviru Gljun Helia Treking Juliana

Cena

Cena na osebo: 379 €

Cena vključuje: štiri nočitve z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelih ali gostiščih 3/4*. Vroč tuš in svežo posteljnino. Prevoz enega kosa prtljage do 20 kg med prenočišči. Potovalno knjižico s podrobnim opisom poti in zemljevidi. GPS sledi. Turistične in promocijske takse. Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 85 €. Dodatne noči (v dvoposteljni sobi TWC), nočitev / zajtrk, hotel 3*: V Tolminu 65 €, na Logu pod Mangartom 75 €. Prevoz iz Loga pod Mangartom v Tolmin 20 €, iz Mojstrane v Log pod Mangartom ali obratno 35 € (vsakič najmanj dve osebi).

Cena ne vključuje: večerij (v vseh prenočiščih je možno naročiti večerjo z menija). Vstopnin, pijač, dodatnih obrokov in ostalih izdatkov, ki niso vključeni v ceno potovanja.

Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 4.5.2021. Pridržujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: en teden pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

Roki plačil:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom 70% skupne cene

Pri plačilu prvega obroka se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne, naravne, zdravstvene...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na poteh, cestah ali vremena.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Dodatna ponudba

Joker "Deževni dan" 35 € na osebo. Vključuje vsakodnevno možnost prevoza oseb med prenočiščih v primeru slabega vremena ali drugih razlogov (utrujenost) na katerikoli etapi katerikoli dan potovanja.

Določitev datumov trekinga

Ob izpolnitvi prijavnice izberete začetni datum prvega vikenda. Začetni datum drugega vikenda lahko določite kadarkoli kasneje, vendar mora med njima preteči najmanj 14 dni. Potovanje je na voljo tudi na dni med tednom, ni nujno le ob vikendih.

© Helia d.o.o. Vse pravice pridržane. Izvedba ideART
Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.