Helia Blog

Blog o potovanjih turistične agencije Helia. Zgodbe in vtisi s poti. Praktični nasveti in razlage.

kozarca vina iz Apulije

Apulija za vse okuse!

Apulija, čudovita regija na jugovzhodu Italije, znana po svojih dolgih obalah in zgodovinskih mestih, skriva tudi eno izmed najbogatejših kulinaričnih tradicij v državi. Tukaj hrana odraža preprostost in bogastvo lokalnih sestavin, ki jih rodovitna zemlja in blago sredozemsko podnebje prinašata skozi celo leto.

Osnova apulijske kuhinje so sveži izdelki, kot so olivno olje, kruh in testenine. Prav tu pridelujejo eno izmed najboljših ekstra deviških oljčnih olj v Italiji, saj regija Apulija velja za največjega proizvajalca oljk v državi. Brez tega tekočega zlata si težko predstavljamo tradicionalne jedi, kot je orecchiette – značilna oblika testenin, ki jih pogosto postrežejo z omako iz repe (cime di rapa) ali preprosto s paradižnikom in sirom ricotta.

Ribe in morski sadeži so ključni elementi kuhinje, saj je Apulija obdana z Jadranskim in Jonskim morjem. Sveži brancini, sardele in hobotnice pogosto krasijo krožnike, pripravljeni na preprost, a okusen način. Poleg tega pa so lokalne specialitete, kot je focaccia barese, sveža krušna pogača, in taralli, hrustljavi prigrizki, med najbolj prepoznavnimi izdelki regije.

Ne smemo pozabiti niti na lokalna vina, med katerimi sta Primitivo di Manduria in Negroamaro najbolj izstopajoči sorti, ki odlično dopolnjujeta okusne jedi te čudovite pokrajine.

Gastronomija Apulije je praznik okusov, kjer preprostost in naravne sestavine ustvarjajo pravo kulinarično izkušnjo, ki jo ljubitelji hrane težko pozabijo.

Vabljeni da vse poskusite med našim prvomajskim kolesarskim potovanjem po Apuliji!

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.