Helia Blog

Blog o potovanjih turistične agencije Helia. Zgodbe in vtisi s poti. Praktični nasveti in razlage.

Nekaj o prezimovanju koles

Če dobro poskrbite za svoje kolo, pokažete neke vrste ljubezen in kolo bo to ljubezen vedno znova vračalo, zato začnimo. Glavni cilj zimskega shranjevanja je čiščenje in preverjanje kolesa, preden ga shranite v ogrevanem prostoru, če živite kje na hladnem. Če svoje kolo odložite čisto in v celoti servisirano, boste pripravljeni na vožnjo takoj, ko bo vreme dopuščalo.

Večino tega vzdrževanja koles lahko opravi vsak, z osnovnimi kolesarskimi orodji. Videoposnetki v YouTubu so koristni, če želite videti, kako narediti vse, kar morate storiti.

1. Očistite kolo in preglejte okvir, če ni poškodovan. Popravite vse praske, zlasti na karbonskih (preprečite širitev razpok)in jeklenih okvirjih koles (preprečite širitev rje).

2. Preverite, ali ima kolo ohlapne napere in poškodbe na platišču. Poskrbite, da se kolesa vrtijo, ne da bi nihala stran ob stran. Naravnavanje naper ni težavno, če pa niste prepričani, kako to storiti, odpeljite kolo v dobro trgovino s kolesi za profesionalno servisiranje.

3. Preverite pesta koles in se prepričajte, da se prosto vrtijo brez trenja, ki ga lahko slišite ali občutite. Vsaka različna znamka pesta ima priporočen servisni interval, zato se prepričajte, da veste, za kaj gre.

4. Preverite, ali so v pnevmatikah ureznine ali pretirana obraba tekalne plasti in bočnic. Nekatere pnevmatike imajo na vozni površini majhne jamice, ki kažejo, kdaj se pnevmatika tanjša (podobno kot avtomobilske gume). Drug način je začutiti nihanje pnevmatike iz ene strani v drugo. To bi moralo biti gladko. Najboljše, kar lahko storite, je, da zamenjate obe pnevmatiki in zračnice, naslednje leto pa začnete s svežimi gumami. Ne pozabite, vaša varnost se vozi po pnevmatikah.

5. POMEMBNO: Če v pnevmatiki uporabljate tekočo tesnilno maso, shranite pnevmatike s steblom ventila v zgornjem položaju, da masa ne napolni ventila.

6. Očistite verigo umazanije in starega maziva ter preverite, ali se razteza. Obrabljena raztegnjena veriga bo poškodovala zobe na obročih verige in kaseti, kar je lahko zelo drago. POMEMBNO: Če res veliko vozite, vsako leto zamenjajte verigo.

7. Preverite poškodovanost kablov za prestavljanje in zavore ter ohišja kablov in jih po potrebi zamenjajte. Pri hidravličnih zavorah preverite puščanje tekočine. Priporočljivo je odzračevanje hidravlične tekočine vsakih 6 mesecev.

8. Preverite zavore. ZA klasične V-zavore se prepričajte, da je na zavornih čeljustih dovolj gume in zavorno površino očistite z izopropil alkoholom. Za disk zavore preverite in zamenjajte obrabljene zavorne ploščice ter očistite rotor koluta z izopropil alkoholom. Privijte vijake, ki držijo diske, na pesto. POMEMBNO: Zavorna površina kolutov naj bo čista in se je ne dotikajte s prsti.

9. Pri električnih kolesih mora biti baterija ogreta in ne sme zmrzniti. Če lahko s kolesa odstranite baterijo, jo prinesite noter. Če je baterija notranja, shranite kolo na ogrevanem mestu, kjer ne bo zmrznilo. Poskrbite, da je baterija napolnjena s 50–80%. Ni jih treba popolnoma napolniti.

10. Preverite vse vijake na kolesu in se prepričajte, da so pravilno zategnjeni.

11. Preverite sedež in trak na krmilu. Po potrebi zamenjajte.

 Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.