Helia Blog

Blog o potovanjih turistične agencije Helia. Zgodbe in vtisi s poti. Praktični nasveti in razlage.

Hitri tečaj GPS navigacije - 1 del.

Čas, ki ga v običajnih letih večinoma preživimo bolj doma ali vsaj v bližnji okolici, posebej pa letos, ko nam je gibanje zavoljo epidemije še dodatno omejeno, lahko izkoristimo za malce izobraževanja in vaje. V naslednjih treh zapisih na kratko in v osnovah pogledamo kaj je GPS sistem in kako nam lahko pride prav. Tako, na bolj preprost način.

GPS (Global Positioning System) je sistem, ki s pomočjo satelitov omogoča določanje točk na Zemlji, ter nam je tako v pomoč pri potovanjih od točke do točke oz kraja v kraj. Izvirna vojaška iznajdba je z manjšo namerno nenatačnostno napako že dolgo na voljo civilni rabi. V širšo uporabo pa je prišla s pojavom pametnih telefonov. Ostale naprave so že precej utonile v pozabo. Dama ki je v neskončnost prereačunavala podatke je sentimentalna preteklost.

Za njegovo uporabo potrebujete torej satelite, sprejemnik satelitskih signalov, satelistski signal in, če boste vnaprej pregledovali / načrtovali poti, aplikacijo ali program za črtanje poti. Kot vozniki GPS sistem s pomočjo že v avtomobilih vgrajenih naprav zlahka potujemo med kraji in naslovi, kolesarji ali pohodniki pa ga lahko uporabljamo za dvoje: snemanju svoje poti ali sledenje vnaprej začrtani poti.

Za snemanje poti s kolesom ali med pohodom boste uporabili kar svoj pametni telefon in seveda primerno aplikacijo. Ob izbiri aplikacije velja pomisliti malce vnaprej in izbrati tisto, ki bo primerna tudi za vnaprejšnje načrtovanje poti z domače mize ali kavča.. Po letih testiranj in sledenju razvoja vam lahko priporočimo tri programske sisteme: Ride with GPS, Strava in Komoot. Osnovi princip rabe je pri vseh enak, vendar so različni v splošnem pristopu. Prva dva sta ameriška in pristopata na bolj anglosaksonski način razmišljanja, tretji pa je nemški, ki nam bolj "leži". Prva dva sta tudi bolj usmerjena v kolesarstvo, Komoot pa je zelo dober tudi za pohodnike, saj pokriva tudi pohodniške poti do nivoja gorskih stez. Tukaj bomo za nadaljno rabo zato izbrali Komoot.

Za začetek vas vabimo, da se malo sprehodite po zgornjih spletnih straneh.

GPS je sicer imenitna stvar, ni pa "trotl-ziher". Kot pohodnik ali kolesar morate še vedno še vedno znati prebrati zemljevid ali, kot pravi kleni balkanski pregovor: "Kartu ćitaj, seljaka pitaj!"

Se nadaljuje...

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.