Helia Blog

Blog o potovanjih turistične agencije Helia. Zgodbe in vtisi s poti. Praktični nasveti in razlage.

Skrivnost je razkrita!

Pripomočki:
pekač za šarkelj premera 25 cm
kuhinjska tehtnica
2 večje plastične sklede
manjša skodelica
električni mešalec
žlica
nožek
pečica
lahko kak ne preveč štorast pomočnik :)

Sestavine:
25 dag sladkorja
4 rumenjaki
1 vaniljev sladkor
125 ml olja
125 ml vode
250 g moke
1 pecilni prašek
4 beljaki
35 dag nasekljanih orehov
5 dag kakava
kostanjev med za med plastmi-3-4 žlice

Postopek:
Sladkor, rumenjake in vaniljev sladkor penasto zmešamo. Iz beljakov stepemo sneg.
Dodamo vodo in olje ter primešamo moko s pecilnim praškom , na koncu rahlo vmešamo sneg z beljakov.
Dve tretjini mase prelijemo v drugo posodo ostanek pa vlijemo (belo maso) dobro namazan pekač z maslom. Drugi dve tretini mase razdelimo, v eno vmešamo kakav, v drugo pa vmešamo orehe, če je pretrdo dodamo še malo mleka. V pekač na vrhu bele mase damo med za vmesni sloj, nato dodamo maso z orehi in na koncu še maso z kakavom.
Pečemo v predhodno ogreti navadni pečici na 180 stopinjah Celzija, približno eno uro. Ko se marmorni kolač speče, počakamo, da se ohladi, nato pa ga obrnemo ter stresemo iz pekača. Če ne gre, si pomagamo z nožkom. Po želji marmorni kolač posipamo s sladkorjem v prahu, ampak ne, ko je še topel.

Navduši tudi še tako zahtevno taščo.

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.