Kolesarska tura Finska
  • staro mestno pristanišče v Turkuju
  • sušilnice polenovk ob poti
  • neskončni naravni nasadi jagod, borovnic in jurčkov
  • občutek neizmernega prostora ob stičišču zemlje, vode in širnega neba
  • turistični Naantili - finski Portorož

Finska - arhipelag Turku

Helia potovanja
969 EUR
Odhod
ob sobotah od 3.6. do 27.8.2023
Trajanje
7 dni / 6 noči
Država
Finska
Začetna točka
Turku
Dolžina
270 km
Težavnost
1

Saarihyppelyä - od otočka do otočka po Finsko.

Klasična skandinavska kolesarska tura po jugozahodni Finski. V nasprotni smeri urinega kazalca sledimo slovitemu krogu arhipelaga pred Turkujem. Potovanje je neobičajna pokrajinska tura treh mogočnih elementov - poletnih severnih nebesnih obzorij, tisočerih otočkov ter modrine Botnijskega zaliva. Brez komarjev in drugih turistov. 

Narava poti: Večinoma rahlo hribovit teren s položnimi griči, redkimi gozdovi in skalnatimi obalami, z nekaj strmejših vzponov in spustov. Večinoma po mirnih stranskih ulicah in kolesarskih poteh.

Program

1. dan: Individualni prihod v Turku.

Ob sprejemu v hotel boste prejeli dokumentacijo potovanja. (N) 

2. dan: Turku-Parainen-otok Nauvo (↔ 60 km).

Tura se začne z vožnjo skozi čudoviti Turku in nadaljuje v bujno naravo arhipelaga. Privoščite si odmor za kavo v očarljivem obalnem mestu Parainen in uživajte v razgledu na velikanski kamnolom apnenca.

3. dan: Otok Nauvo-Korppoo-otok Houtskär (↔ 55 km).

Zemlja in voda se ta dan izmenjata največkrat na vsem potovanju. Z malimi trajekti skačete od otoka do otoka in prečkate mostove, ki povezujejo otoke. V poletnih mesecih, junija in julija, je svetlobni dan tako rekoč neskončen, zato se vam nikamor ne mudi. Obiščite srednjeveško cerkev Korppoo, kosite v obmorski restavraciji v Houtskärju in ne zamudite sončnega zahoda z razglednega stolpa Mossala.

4. dan: Otok Houtskär-Iniö-Taivassalo-Naantali (↔ 65 km).

Uživajte v zadnjih pogledih na arhipelag, preden se vkrcate na trajekt za celino. Najdaljša etapa tedna vključuje tri daljše plovbe s trajektom in nekaj vzponov. Kolesarili boste po mirni pokrajini do čudovitega obmorskega mesta Naantali – poletne rezidence finskega predsednika. Mestece je najbolj priljubljeno finsko letovišče, kamor radi zahajajo bližnji Turkujci. Iz mesta izvirajo liki finskih risanih pravljic Moomini, ki jih je že mogoče najti tudi v naših knjižnicah. Če jih še ne poznate, bo prav prišel obisk malega muzejčka, ki je posvečen pisateljici - izumiteljici Tove Jansson. 

5. dan: Naantali-Otok Ruissalo-Reka Aura-Turku (↔ 40 km).

Vrnitev nazaj v mesto. Po treh dneh otokov in razgledov na morje je čas za spremembo pokrajine. Današnja etapa vas najprej popelje do čudovitega otoka Ruissalo in nazaj v Turku. Uživajte v vzdušju v Naantaliju, preden vas reka Aura pospremi nazaj v srce Turkuja.

6. dan: Turku-Otok Hirvensalo-Otok Kakskerta-Turku (↔ 50 km).

Zadnji del potovanja vas popelje v okolico Turkuja in še posebej na dva otoka, povezana s celino: Hirvensalo in Kakskerta. Vzemite si čas za sprehod po mestu Turku, nekdanji prestolnici Finske, kjer je videti celo še nekaj ostankov ruske vladavine (do konca prve svetovne vojne je Finska sodila pod Rusijo). Na dobo tevtonskih vitezov vas bo spomnila mogočna grajska tdnjava, na hanzeatsko trgovsko preteklost pa staro pristanišče. Tudi za nakup kaj tipično finskega, npr metlice za savno, boste imeli dovolj časa.

7. dan: Zaključek potovanja.

Po zajtrku odhod iz Turkuja.

Cena

Cena na osebo: 

Odhodi ob sobotah.

Sezona I: 3.6. - 15.7.2023   959 €
Sezona II: 16.7. - 26.8.2023   999 €
     

V juniju in avgustu se bo potovanje izvajalo v obratni smeri zaradi trajektnih povezav.

Cena vključuje: šest nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih in penzionih ***/****. Prevoz prtljage med kraji nočitev. Vozovnice za trajekte. Potovalno knjižico v tujem jeziku z zemljevidi (ena na sobo), GPS datoteke, pomoč po telefonu. DDV in organizacijo potovanja.

Doplačilo po želji: enoposteljna soba 439 €, najem potovalnega kolesa 155 € (kolo s 24-imi prestavami), najem električnega kolesa 355 € 

Cena ne vključuje: turistične takse, vožnje s trajektom med Mossala-Iniö (12 € na osebo, vklj.prevoz kolesa), vstopnin, hrane in pijače, ki niso vključene v ceno programa.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo).

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Znesek odpovednega rizika je odvisna od končne cene glede na sezono. 

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zavarovanje odpovedi potovanja/prekinitev potovanja (PDF)
Informacije o COVID-19 in zavarovalnem kritju (PDF)
Splošni pogoji - Evropsko zavarovanje (PDF)

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Splošne informacije (PDF)
Pogoji zavarovanja Coris (PDF)

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš avstrijski partner. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 3.2.2023. 

Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 14 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne / naravne / politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, reki ali vremena.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Turku)?

Z letalom iz Ljubljane neposredna povezava na letališče Helsinki s Finnairom, približno 3 ure, cena okoli 400 EUR in naprej z vlakom, približno 2 uri, cena 30 EUR

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.