pogled n areko Donavo z višine kolesarska tura Donava

Najbolj priljubljena evropska kolesarska transverzala Passau - Dunaj!

Presežki potovanja:

  • Passau - mesto treh rek
  • vijugava Donava v soteski Schlögener
  • cesarska palača v Greinu
  • vinorodni Wachau
  • Tulln - cvetlična prestolnica Avstrije

Donavska pot - klasična tura

Helia potovanja
od 399 €
Odhod
vsak dan od 1.4. do 31.10.2024
Trajanje
7 noči / 8 dni
Država
Avstrija
Začetna točka
Schärding
Dolžina
350 km
Težavnost
2

Iz Passaua do Dunaja ob Modri reki

Pot ob Donavi sodi med najbolj priljubljena evropska individualna kolesarska potovanja. Omogoča spoznavanje številnih zanimivosti in znamenitosti: od baročnega mesteca Schärding ali Wernsteina, nemškega Passaua (od koder je Donava plovna), glavnega mesta Gornje Avstrije, Linza, do številnih idiličnih vasi vinogradniškega Wachaua. Krems (svetovno znan samostan), Tulln (botanično središče Avstrije) in čudovite palače Klosterneuburga vabijo k postanku in ogledu.

Narava poti: v celoti kolesarska steza, v celoti ravna ali se rahlo spušča. Na dan prekolesarite približno 40 do 65 km. Primerna tudi za družine in začetnike.

Če bi radi potovanje podaljšali, si oglejte predturo Bavarska Donava.

Program

1.dan: Individualni prihod v Schärding.

Odkrivajte to ljubko baročno mesto ob reki Inn z barvitim mestnim jedrom, gradom in tipično avstrijsko kulinariko v kateri izmed številnih restavracij (N).
Partner vam nudi brezplačno parkirno mesto pred pisarno (varovano parkirišče, vendar ne pokrito) za čas potovanja. Schärding je dostopen tudi z vlakom, sem iz Passau-a vozi lokalni vlak. V Passau-u je število parkirišč omejeno, na voljo so samo proti doplačilu. Če želite prvo noč preživeti v Passau-u, vas prosimo, da nam ob rezervaciji to sporočite.

2.dan: Schärding - Passau - Gornja dolina Donave (↔ 60 km, ↑ 150 m ↓ 250 m).

Prvi dan kolesarite v Gornjo dolino Donave. Iz Schärdinga do Passau-a je čudovita kolesarska pot vzdolž reke Inn (17 km). Passau, mesto treh rek, je znan po številnih znamenitostih kot so Veste Oberhaus, mestna katedrala z največjimi cerkvenimi orglami na svetu, kjer lahko uživate v koncertu ob 12. uri, vsak dan razen ob nedeljah in praznikih. Če želite, si lahko prvi del kolesarjenja iz Passau-a organizirate tudi vožnjo z ladjo. (Z, N)

3. dan: Gornja dolina Donave - Linz (↔ 65 km, ↑ 260 m ↓ 500 m).

Dopoldne čez znamenito serpentino Donave pri Schlögenu. Obisk številnih cerkvenih spomenikov ob poti. Popoldne ogled tretjega največjega avstrijskega mesta Linza. Zelo zanimiv je stari del mesta ob Donavi, ne pozabite se posladkati z linškimi piškoti! (Z, N)

4. dan: Linz / Grein (↔ 65 km, ↑ 130 m ↓ 140 m).

Kolesarsko potovanje ta dan vodi po enkratni pokrajini z lepo urejenimi kmetijami. Linz zapustite skozi lokalno rekreacijsko območje in kolesarite skozi Mauthausen ali Enns, enega najstarejših mest v Avstriji, dalje do jezera Wallsee. Skozi Ardagger, prečkate donavski most in že prispete v majhno mestece Grein, ki označuje začetek "Strudengau". Tukaj lahko obiščete mestni grad, najstarejše mestno gledališče v deželi in muzej. (Z, N)

5. dan: Grein - Wachau (↔ 50 km/68 km, ↑ 160 m ↓ 180 m).

Danes kolesarite skozi Strudengau vzdolž južne meje Donave do starega romanskega mesta Ybbs. Donavo boste prečkali čez jez elektrarne Ybbs-Persenbeug in prispeli v Marbach skozi Nibelungengau. Visoko nad mestom leži slavna romarska točka Marie Taferl. Skozi "Mali Pöchlarn" kolesarite ob jezu, elektrarni Melk, ki krona današnje kolesarjenje z njenim čudovitim baročnim benediktinskim samostanom, ki stoji na vrhu skalnatega klifa in gleda na reko. (Z, N)

6. dan: Wachau - Tulln (↔ 54 km/76 km, ↑ 690 m ↓ 720 m).

Današnja cesarska etapa vas vodi najprej do Melka, znanega po baročnem benediktinskem samostanu z znamenito knjižnico. Sledi kolesarjenje do slikovitega Wachaua, znanega po vinogradih in marelicah. Priporočamo tudi obisk starega središča Krems ter sosednjih mestec Stein in Mautern. Nad mestom stoji mogočen samostan Göttweig. Namig: privoščite si malico v eni izmed številnih lokalnih tavern. Zaključite v mestu rož, Tullnu. (Včasih namestitev v Kremsu in naslednji dan je trasa dolga 76 km, kar se lahko skrajša z vmesno kratko vožnjo z vlakom). (Z, N)

7. dan: Tulln - Dunaj (↔ 36 km/64 km, ↑ 190 m ↓ 210 m).

Dopoldne vožnja skozi sotesko pri Greifensteinu do Klosterneuburga na pobočju Kahlenberga. Mogočno avguštinsko opatijo je 1730 osnoval Karel VI. Zgledoval se je po španski Granadi in ustvaril zelo zanimiv spomenik svoje dobe. Popoldne prikolesarite do vašega cilja, še na kolesu si lahko ogledate znamenitosti Dunaja: Štefanove katedrale, opere, parlamenta, mestne hiše, univerze, Burgteatra... in dan morda zaključite v "Heurigen" (vinski taverni)? (Z, N)

8. dan: Zaključek potovanja in odhod domov.

* Program je možen tudi v krajši oz. daljši obliki.

Cena

Cena na osebo v osnovni kategoriji namestitve v dobrih hotelih in gostiščih 3* (za višje kategorije pošljite povpraševanje):

 

1.4. - 9.4.2024

21.10. - 31.10.2024

10.4. - 14.5.2024 15.5. - 10.9.2024 11.9. - 20.10.2024
dvoposteljna soba 559 € 778 € 838 € 768 €
enoposteljna soba 809 € 1.028 €

1.088 €

1.018 €

Cena vključuje: sedem nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi TWC v udobnih hotelih in gostiščih 3*, potovalno knjižico (ena na sobo) v tujem jeziku s podrobnim zemljevidom. Prevoz prtljage med hoteli, brezplačno parkirišče v Schärdingu, pomoč po telefonu, srečanje s predstavnikom lokalnega partnerja v Schärdingu, GPS datoteke (na vprašaj). Organizacijo potovanja in DDV.

Doplačila po želji: najem turnega kolesa 99 € (dve stranski kolesarski torbi / kolo in ena sprednja torba / sobo), najem električnega kolesa 229 € (ena stranska kolesarska torba na kolo in ena sprednja torba na sobo). Dodatne noči v Passau / Schärdingu in Dunaju (cene na vprašanje). Povratek iz Dunaja v Passau ali Schärding: z našim partnerjem - avtobus s kolesarsko prikolico. Odhod vsak dan ob 9.30 uri. Cena je 99 € po osebi (prevoz kolesa vključen), vožnja traja približno 4-5 ur.

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo), turistične takse, kjer niso vključene v ceno programa (plačilo na licu mesta).

Popust: za otroke na vprašanje.

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Znesek odpovednega rizika je odvisna od končne cene glede na sezono.

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš avstrijski partner. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih posredovali partnerji na dan 30.10.2023.

Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest. Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih sobah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:
- ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
- do 30 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne/naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, reki ali vremena.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Ciclo taxi

DONAVSKI CICLO EKSPRES: Nudimo vam prevoz do osem oseb s kolesi do izhodišča v Schärdingu ali Passau-u. Datum odhoda po dogovoru, za ceno nas pokličite ali pošljite povpraševanje.

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Schärding)?

  • Z vlakom: zelo dobra povezava Ljubljana - Schärding (planer potovanja). Od železniške postaje do hotela lahko vzamete taksi.
  • Z busom v Passau: eno prestopanje, cena okoli 30 €.
  • Z avtom: v eno smer 410 km (Ljubljana-Salzburg-München-Schärding), vožnja traja okoli pet ur, približen strošek goriva in cestnin v eno smer 130 €.

Vtisi gostov

V nedeljo smo se vrnili s kolesarjenja po Donavski klasični. Preživeli smo čudovit teden na potepanju ob Donavi in po obdonavskih krajih, v veliki meri tudi po vaši zaslugi.Potovanje je zelo dobro pripravljeno, dnevne ture so optimalno določene. Izbor prenočišč super, spoznali smo tako velika mesta kot tudi male, zaspane trge in bili povsod prisrčno sprejeti. Pohvaliti maram še organizacijsko tehnični del, vse je teklo kot namazano, brez kakršnih koli neljubih spodrsljajev.

Andrej in družba iz Novega mesta.

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.