mlini na veter - kolesarska tura Nizozemska

S kolesom in ladjo med Severnim morjem in romantičnimi holandskimi vasicami.

Nizozemska - Severna tura

Helia potovanja
Od 689 €
Odhod
Ob sobotah, glej pod zavihek cena
Trajanje
7 noči / 8 dni
Država
Nizozemska
Začetna točka
Amsterdam
Dolžina
200 km / 319 km
Težavnost
1

S kolesi po edinstveni severnomorski krajini in otokih

Kolesarsko potovanje po severno nizozemskem podeželju. Pot vodi skozi mesteca kot Aalkmar (sirova prestolnica dežele), Stavoren – eno izmed najstarejših nizozemskih mest, vse do otoka Texel, kjer so številni naravni rezervati ptic. Povratek v Amsterdam je speljan skozi male ribiške vasice ob nekdanjem Notranjem morju.

Presežki potovanja:
- svetovljanski Amsterdam
- gozdovi in sipine Severnega morja
- muzej na prostem v Enkhuiznu
- otok Texel
- kolesarjenje po Friziji

Narava poti: tura poteka po kolesarskih stezah in po ravnini. Primerno za družine z otroki.

Program

1. dan: Vkrcanje na ladjo v Amsterdamu od 14. ure dalje.

Popoldne prosto za ogled središča mesta – lahko tudi s panoramsko vožnjo po kanalih, ki je edinstveno raziskovanje mesta (doplačilo). Prenočili boste v Amsterdamu. (L, V)

2. dan: Zaandam - Zaanse Schans - Alkmaar (↔ 44 km, višinskih podatkov ne navajamo, ker je celotno potovanje v ravnini).

Prvi dan kolesarjenje na turi se boste vozili skozi vasice v čudoviti nizki zeleni pokrajini s polderji. Prvi postanek je v Zaanse Schaans – muzeju na prostem. Vas je v celoti preurejena v muzej delujočih mlinov na veter, sirarne, coklarne in drugih starih obrti. Pot nadaljujete nadalje skozi pokrajino polderjev med Amsterdamom, Alkmaarjem in Hoornom. Sprehodite se skozi nekdanjo vas lovcev na kite, De Rijp. Ladja vas bo čakala v pristanišču blizu starega dela mesta Alkmaar, kjer boste pustili kolesa in se z avtobusom peljali do Enkhuizna, mesta iz 17.stoletja na bregovih jezera IJsselmeer.  (L, Z, M, V)

3. dan: Krožna vožnja Alkmaar, (ladja pluje iz Aalkmarja v Den Helder).

Odrivanje čudovitega zaščitenega območja rezervata Sipin severne Nizozemske. To je 5.300 ha velika posebna pokrajina z gozdovi in sipinami. Tu pridobivajo pitno vodo za skorajda celotno območje province Severne Nizozemske. Po obisku vasice umetnikov Bergen se boste vrnili nazaj v Alkmaar, kjer vas bo že čakala vaša ladja De Holland. Med večerjo boste pluli skozi kanal proti pristanišču nizozemske mornarice Den Helder. (L, Z, M, V)

4. dan: otok Texel krožna vožnja (↔ 15 km / 65 km), (ladja pluje iz Den Helderja v Den Oever).

Z javnim prevozom - trajektom na otok Texel. Dan za krožno kolesarjenje po največjem od Frizijskih otokov in kmalu boste razumeli, zakaj je otok priljubljena turistična točka. Očarljive vasice, čudovite plaže in zelena narava, prepledena z številnimi kolesarskimi potmi. Ta dan si lahko sami organizirate, saj lahko manj kolesarite in se raje sproščate na peščeni plaži, morda celo zaplavate, lahko pa tudi podaljšate kolesarjenje (cca 25 km) in se zapeljete do mesteca Thijsse-route. V Oudeschildu lahko obiščete lokalno pivovarno in si privoščite hmeljev napitek. Zvečer boste ob živi glasbi pluli proti do Den Oeverju, kjer se začne 30-kilometrski zaporni jez Afsluitdijk, ki ločuje jezero IJselmeer od morja. (L, Z, M, V)

5. dan: Krožna vožnja po jugozahodni Friziji (↔ 43 km / 50 km), (ladja pluje iz Den Oeverja v Stavoren).

Tudi danes lahko po želji kolesarite več in raziščete del širokega jezera IJsselmeer, po katerem je Frizija tako poznana, ali pa kolesarite do Gaasterlanda in uživate v čudoviti zeleni naravi. Če vam bo ostalo dovolj časa, lahko obe turi tudi združite. Prenočili boste v Stavornu, enemu od najstarejših Frizijskih mest. (L, Z, M, V)

6. dan: Medemblik - Hoorn - Enkhuizen (↔ 30 km / 50 km), (ladja pluje iz Stavorena v Enkhuizen).

Med zajtrkom boste pluli do Medemblika. Potem pa lahko kolesarite po krajši kolesarski poti ob obali IJsselmeera do mesteca Enkhuizen, mesta z bogato pomorsko zgodovino. Od tu so pomorščaki odkrivali širni svet, kar si boste lahko ogledali v njihovem muzeju. Sprehod skozi staro pristanišče in ogled mestnega jedra sta definitivno lep spomin. Če pa bi radi več kolesarili, lahko pot podaljšate do mesta Hoorn, kjer imate lahko pavzo za kosilo in kratko vožnjo skozi mesto. Dnevna trasa se zaključi v Enkhuiznu. (L, Z, M, V)

7. dan: Volendam - Waterland - Amsterdam (↔ 35 km / 50 km), (ladja pluje iz Enkhuizna v Amsterdam).

Med zajtrkom bomo pluli do Volendama. Zadnja kolesarska etapa vodi skozi »Vodno deželo« - zaledje Amsterdama, kjer boste lahko preživeli popoldne, si podrobno ogledali mesto med sprehodom ali obiskali enega od številnih mestnih muzejev. Če želite lahko obiščete tudi (pol)otoček Marken, kjer lahko srečate domačine v narodni noši. (L, Z, M, V)

8. dan: zaključek potovanja

Po zajtrku zaključek potovanja in izkrcanje do 9.30 ure. (Z)

Navedene razdalje med kraji prekolesarite. Ostalo je plovba z ladjo (označeno s poševno pisavo). Tura je individualno kolesarjenje, vozite s pomočjo zemljevida, tiskanih napotkov in gps podatkov. Lokalni vodnik tudi vozi po trasi in se mulahko priključite.

Program se lahko spremeni gleda na plovne, tehnične in vremenske okoliščine. Na Nizozemskem je obvezna uporaba čelade.

Preverite še našo ponudbo Južna Tura - Nizozemska. Ta je bolj za ljubitelje kulture in starih mest!

mlini v megli kolesarjenje Nizozemska

Vaša ladja

slika ladje De Willemstad za kolesarsko potovanje po severni Holandiji
DE WILLEMSTAD – ladja, posebej namenjena rečnim križarjenjem, je bila pred kratkim popolnoma obnovljena. Sprejme 70 potnikov. Ima 34 kabin s kopalnico s fenom in WC. Vse kabine imajo dve ločeni postelji, TV, mini sef in klimatsko napravo. Prostoren salon z velikimi okni ima tudi prijeten bar. Delno pokrita in prostorna paluba za sončenje ima dovolj prostora za vse goste in tudi za shranjevanje koles.

Prospekt ladje

Datumi odhodov in cena

Cena potovanja na osebo:

Kabine

Št.oseb

Sezona A

Sezona B

Sezona C

Sezona D

Dvoposteljna, spodnja paluba


2


689 €


839 €


949 €


1.059 €

Solo uporaba, dvoposteljna,  spodnja paluba


1


1.033,50 €


1.258,50 €


1.423,50 €


1.588,50 €

Dvoposteljna, zgornja paluba


2


889 €


1.039 €


1.149 €


1.309 €

Solo uporaba,  dvoposteljna, zgornja paluba


1


1.333,50 €


1.558,50 €


1.723,50 €


1.963,50 €

Suita, zgornja paluba


2


1.139 €


1.289 €


1.399 €


1.559 €


Sezona A: sobote 1.4., 8.4. in 7.10.2023
Sezona B: sobote 15.4., 22.4., 23.9. in 30.10.2023
Sezona C: sobote 29.4, 9.9. in 16.9.2023
Sezona D: vsi ostali odhodi, vse sobote od 6.5. do vključno 2.9.2023

Cena vključuje: namestitev na ladji v dvoposteljnih kabinah TWC na izbrani palubi, polni penzion (sedem samopostrežnih zajtrkov in večerij na krovu, šestkrat malico za seboj), kava in čaj dnevno do 16. ure, uporabo posteljnine in brisač, pozdravno pijačo, spremljevalca kolesarskega programa na krovu, vsaj dva kratka mestna ogleda z vodnikom, vozovnico za trajekt na Texel. Enkrat živa glasba na krovu, brezplačna uporaba WLAN/WIFI interneta v salonu ladje. Potovalno knjižico (ena na sobo) z opisom poti in zemljevidi (ki jih vrnete ob koncu potovanja) v angleščini, DDV in organizacijo potovanja.

Doplačila po želji: najem kolesa 90 € (unisex mestno kolo s prestavami in stransko torbo, ki jo lahko nosite s seboj), elektro kolo 195 €. Najem čelade 10 € (navesti pri rezervaciji, plačilo pred prihodom). Vozovnico za ogled Amsterdama z ladjo 14 € (redna cena v sezoni 2020: cca 18 €; obvezna rezervacija ob prijavi in prevzem vozovnice na ladji prvi dan potovanja).

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo). Hranjenjene vašega kolesa na krovu, polnjenje vašega električnega kolesa na krovu 25 € na kolo na teden.

Cena ne vključuje: prihoda / odhoda iz Amsterdama, vstopnin, pristojbin za trajekte in pijače na krovu ladje ter ostalih osebnih izdatkov, ki niso omenjeni v ceni programa.

Zavarovanja

Pri plačilu varščine se obračuna tudi strošek odpovednega rizika osnovnega aranžmaja, če se stranka zanj odloči. Znesek odpovednega rizika za to potovanje je odvisen od cene v izbrani sezoni.

Celostna informacija o zavarovanju odpovednega rizika - Evropsko zavarovanje:

Zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris ni vključeno v ceno programa, lahko pa ga uredimo skupinsko na osnovi vašega naročila za dodatno plačilo. Pri tem potnikom nad 70 let zavarovalnica zaračunava 100 % doplačilo.

Celostna informacija o zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS:

Dodatne informacije

Potovanje organizira naš nizozemski partner. Izračun cene temelji na ponudbah, kot so nam jih je posredoval na dan 8.12.2022.

Velja posebna lestvica pogojev odpovedi:
- odpoved do 85 dni pred odhodom, 10 % cene aranžmaja
- odpoved od 84 do 43 dni pred odhodom, 30 % cene aranžmaja
- odpoved od 42 do 29 dni pred odhodom, 60 % cene aranžmaja
- odpoved od 28 do 1 dan pred odhodom, 90 % cene aranžmaja
- odpoved na dan odhoda: 100% cene aranžmaja

Pridružujemo si pravico do spremembe cene v smislu določil obligacijskega zakonika.

Rok za prijave: dva tedna pred odhodom oz. do zasedenosti prostih mest.
Kasnejše prijave so možne le na vprašanje o prostih kabinah. Prijava je veljavna z izpolnitvijo prijavnice, na osnovi katere vam izstavimo predračun za plačilo stroška prijave in obrokov po naslednjem razporedu:

  • ob prijavi 30% skupne cene in zavarovanje odpovednega rizika
  • do 14 dni pred odhodom preostanek poračunane končne skupne cene

Pridržujemo si pravico do spremembe programa iz razlogov višje sile (vreme, lokalne /naravne/politične razmere...). Navedeno število kilometrov je informativne narave in se lahko spremeni zaradi objektivnih okoliščin kot so razmere na cestah, vreme ali sestava skupine.

Splošni pogoji in navodila so sestavni del tega aranžmaja in so vam na voljo tudi na sedežu agencije.

Potovalni dokument: osebna izkaznica ali potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 90 dni po končanem potovanju.

Iz prve roke

Takole so nam o potovanju poročali naši gosti:

Z možem sva se letos prvič udeležila kolesarjenja po severni Nizozemski. Začetne vremenske napovedi obupne.  Ampak, prvi dan kolesarjenja in tja vse do zadnje ure smo imeli najlepše vreme na svetu z obilo sonca, nekaj malo vetra in fantastično vodičko. Cela pot je do podrobnosti dobro omišljena, načrtovana, brez napak z veliko drugih poljubnih možnosti. Imeli smo se fantastično. Ladja je čudovita, osebje fantastično, vodička za 10. Nizozemska kot država polna pozitivnih presenečenj, ljudje iskreni, potrpežljivi, sproščeni, veseli… Vam, osebju Helie se lahko zahvalimo za vse. Tudi za presenečenje z priznanjem. Nisva pričakovala nič podobnega. Sva že v načrtovanju naslednje poti s kolesom.
Jana in Miran

Tja & Nazaj

Kako do izhodiščne točke vašega potovanja (Amsterdam)?

Vse povezave med Ljubljano in Amsterdamom.

Z letalom: neposredna letalska povezava z letalsko družbo Transavia, ki ponuja ugodne direktne lete. Z letališča Schiphol vsakih 15 minut odpelje vlak v središče mesta / do pristanišča. Od tu greste do vaše ladje približno 800 metrov. Cena od 90 € do 300 €.
Z vlakom: povezava Ljubljana - Amsterdam z nočnimi vlaki in prestopanjem v Münchnu (planer potovanja). Železniška postaja v Amsterdamu je blizu pristanišča. Od tu greste do vaše ladje približno 800 metrov.
Z avtobusom: 21 ur 80 €.
Z avtom: v eno smer 1.250 km / 11 ur po poti Ljubljana - München - Frankfurt - Oberhausen - Amsterdam. Približen strošek potovanja za osebni avto v eno smer: 300 € zajema gorivo, cestnine in davke. Parkirate lahko na letališču Schiphol (ceneje) ali v središču mesta (dražje).

Helia potovanja

Natisni  

Naročilo na E-novice

S prijavo se strinjam s politiko zasebnosti

Za funkcionalnost strani uporabljamo piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo.